Akademie Bílí Tygři Liberec

Hrdinové pod maskou. Skvělí gólmani dotáhli mládežnické celky k úspěchům

Date of publication Author Ondřej Belák, Jonáš Majtyka

Liberec - Hokejová sezóna už pod Ještědem utichla, ale mládežnické týmy se zasloužily o velice zajímavé příběhy. Šestnáctka si dokráčela pro bronzové medaile, osmnáctka obsadila pátou příčku a dvacítka se dokonce probojovala až do finále, kde nestačila na Kometu. Kategorie propojovalo společné znamení v podobě skvěle chytajících gólmanů, kteří se stali základním stavebním kamenem pro skvělé výsledky.

U20: Skvěle chytající Polášek a Žajdlík!

O největší úspěch ve své historii se postaral výběr talentovaných hokejistů do 20 let. V silné konkurenci totiž obsadil druhou příčku, když sice do play-off nevstupoval z nejlepší výchozí pozice, ale přes Kladno a Plzeň se dostal až do finále, kde ve dvou utkáních podlehl brněnské Kometě. Také v tažení dvacítky hráli velice podstatnou (a možná i klíčovou) roli maskovaní muži.

Nejmladším libereckým gólmanem, jenž v této kategorii dostal příležitost, byl Lukáš Pařík. Ten se v brance předvedl v devíti utkáních. Ačkoliv se statisticky nezařadil mezi nejlepší v soutěži, nasbíral spoustu cenných zkušeností, jež ho mohou posunout kupředu. Pařík se soustředil v první řadě na výkony v dresu osmnáctky a byl to právě on, na koho se mohli spoluhráči v těžkých chvílích spolehnout.

Skvělý rok prožil s Tygrem na prsou Roland Polášek. Opora brankoviště U20 držela svůj tým zejména přes základní část, ve které byl dokonce druhým nejúspěšnějším gólmanem juniorské extraligy, co se čísel týče. Forvardi soupeřů si na něm ve většině případů otupili ostří, jeho úspěšnost zásahů totiž vystoupala jen těsně pod hranici 93 %!

Polášek vynikal také v další sledované statistice maskovaných mužů. Za zápas průměrně obdržel 2,2 gólů, což jej katapultovalo do role respektované postavy našeho mužstva. Rozhodně to však nebylo zapříčiněno nedostatkem kvalitní práce! Jasně o tom hovoří 549 předvedených zákroků během 22 střetnutí. Nebylo divu, že se s takovou kvalitou za zády šelmy probojovaly do vyřazovacích bojů. Polášek navíc nebyl jedinou ústřední postavou mezi libereckými tyčemi.

Zřejmě největší díl zodpovědnosti padl v uplynulé sezóně na Matěje Žajdlíka. Kromě libereckého celku do 20 let nastupoval také za Benátky nad Jizerou a ve WSM Lize rozhodně nezklamal. Podařilo se mu například udržet nulu v zápase s Karlovými Vary, které nakonec oslavily poměrně hladký postup zpět mezi elitu. Dále o sobě dal hodně vědět vychytáním všech střel Jaromíra Jágra při svátečním souboji s kladenskými Rytíři.

V Liberci na něj navíc čekal také velký týmový úspěch. Při základní části juniorské extraligy dostal mezi tyčemi podobný prostor jako kolega Roland Polášek a statistiky si držel taktéž téměř obdobné. Ve vyřazovacích bojích se z něj ovšem stala ještě mocnější opora a díky jeho pomoci získali Tygři stříbrné medaile. Žajdlíkovi se fenomenálně podařila především semifinálová série s Plzní, od které díky parádním zákrokům inkasoval pouze dvakrát.

U18: Rovnovážná trojice

Ve svatyni liberecké osmnáctky nastal během sezóny menší přetlak, jelikož se v ní pravidelně střídali hned tři gólmani. Nejčastěji si zachytal Šimon Zajíček, jenž se mezi tyče postavil ve dvaceti zápasech a jako jediný tak překročil hranici jednoho tisíce odchytaných minut. Ze všech tří brankářů sice inkasoval v průměru nejvíce branek na utkání, konkrétně přesně tři, zato měl však nejlepší úspěšnost zákroků, když kryl 92,23% střel soupeřů. V této statistice se v základní části vešel do nejlepší pětice extraligy staršího dorostu a byl to právě on, kdo se nejvýrazněji podílel na postupu naší U18 do vyřazovacích bojů.

Již zmíněný Lukáš Pařík se do brány během základní části postavil pouze v jedenácti případech, jelikož střídavě chytal z kategorii U20. Pokud už se ovšem představil v dresu osmnáctky, předváděl velmi spolehlivé výkony. Talentovaný brankář inkasoval v průměru 2,1 gólů na zápas, což mu stačilo na celkové třetí místo v této statistice. Ve vyřazovacích bojích poté odchytal všechny duely a v druhém střetnutí osmifinále dokonce udržel proti Olomouci čisté konto. Střelci čtvrtfinálového soupeře ze Sparty už ale byli nad jeho síly.

Kristián Novák nastoupil v této sezóně ke třinácti utkáním a i on byl svěřencům trenéra Milana Plodka kvalitní oporou. V základní části navíc obdržel v průměru pouze 2,24 branek na zápas, což byl nejlepší výkon ze všech tří brankářů. Kromě toho také ovládl týmovou statistiku čistých kont, když ve třech případech ani jednou neinkasoval.

U16: Pevný jako skála

Kategorie do šestnácti let byla v podstatě záležitostí jediného muže – Pavla Čajana. Mistr republiky osmých tříd z roku 2016 odchytal včetně finálového turnaje třiačtyřicet zápasů, v bráně Liberce chyběl pouze osmkrát. S úspěšností zákroků 92,30% obsadil „až“ pátou pozici, pro tygří šestnáctku měl ovšem nedocenitelný význam. Svými výkony se výrazně podílel na tom, že šly šelmy do play-off ze druhé pozice.

Ve vyřazovacích bojích jeho forma vygradovala. Obzvlášť se vyznamenal v semifinále s Litvínovem, v němž předváděl jeden fantastický zákrok za druhým a nakonec šestnáctce vychytal postup na finálový turnaj. Po skončení série mimochodem trenér Richard Lobo prohlásil, že nechá Pavlu Čajanovi vystavět sochu. Ve velmi dobrém světle se prezentoval i na závěrečných kláních ve Vítkovicích a nakonec pomohl svému týmu k bronzovým medailím.

O zbylá utkání U16 se podělili Čeněk Krátký s Lukášem Francem. Oba toho moc neodchytali, pokud už se ovšem postavili do klece, byli svým spoluhráčům spolehlivou oporou.

Gólmani jsou vždy jednou z klíčových součástí každého hokejového týmu. Říká se, že maskovaní muži mají vždy minimálně poloviční zásluhu na úspěchu. Tři nejstarší kategorie tygří mládeže v uplynulé sezóně vybojovaly druhé, třetí, respektive páté místo. A kvalitní brankáři na tom měli nemalou zásluhu.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Také v květnu se můžete těšit na bohatý development program!

Šejc, Kučera, Tureček, Sanejstr i trenér Fiala. Český výběr U15 míří na turnaj do Salzburgu

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení