Akademie Bílí Tygři Liberec

Jiří Kudrna o americké stáži: Chceme zlepšovat práci v Liberci, abychom nás i český hokej posouvali dál

Date of publication Author Kryštof Rossmann

Liberec - Trenéři Jiří Kudrna a Jiří Bermann vyrazili během března na stáž do Severní Ameriky. Po spolupráci s bývalým libereckým hráčem Janem Ludvigem přivezli opět plno podnětů a zajímavostí. „Chceme jezdit dál, ať už po Evropě nebo i zámoří. Chceme pomocí věcí, které se nám zalíbí, zlepšovat práci v Liberci tak, abychom nás i český hokej posouvali dál," prozradil Jiří Kudrna.

Jak se stáž udála, co k ní vedlo? Kde se konala a jak dlouho trvala?
Stáž trvala od 8. do 21. března. Nápad vzešel od Jana Ludviga, který je libereckým odchovancem a odehrál několik stovek zápasů v NHL. Působí také jako dlouholetý skaut u týmu New Jersey Devils. V sezóně nám pomáhal a jezdil se zapojovat do libereckého hokeje. Chce nám pomoct v dalším rozvoji, takže přišel s nápadem, abychom se přijeli do Ameriky podívat a viděli úroveň jejich juniorských zápasů. Samozřejmě vše proběhlo za podpory našeho vedení, které nám umožnilo odjet. Za to klubu velmi děkujeme.

Já a Jiří Bermann jsme tedy vyjeli do Kanady a USA. Navštívili jsme asi jedenáct utkání juniorské WHL a jeden zápas NHL ve Vancouveru. Byl to velký zážitek, Jan Ludvig se nám postaral o výborný program. Každý den jsme viděli hokejové utkání a viděli jsme jaké podmínky kluci za mořem mají (arény, zázemí). V Severní Americe funguje velká divácká podpora juniorských týmů.

Dostali jsme se i do zákulisí, takže jsme s dvěma mládežnickými trenéry mohli přes hodinu bavit o hokeji a cvičeních. Stáž hodnotíme velmi pozitivně. Byli jsme v Kamloops a poté jsme se pohybovali na trase Spokane - Portland - Tri-City v Americe, kde jsme zhlédli zápasy. Janu Ludvigovi děkujeme.

Oba dva jste byli v aktuální sezóně na severu Evropy. Mohli byste obě cesty porovnat?
Bylo to v určitých věcech podobné. V Americe je hrozně moc hráčů, v juniorských soutěžích funguje draft, takže kluci, kteří se do nich chtějí dostat, už projdou draftem. Síto je veliké. Viděli jsme kvalitní zápasy a hokejisty, kteří prošli velkou selekcí. V tom jsou tyto země společné, i ve Skandinávii mají velké hráčské základny. Tolik amerických tréninků jsme však zatím neviděli, protože se tam hodně hraje. Týmy hodně cestují a během období, kdy jsme přijeli, se tréninků neodehrálo moc.

Každopádně celkem je vše dost podobné, tréninky, jaké jsme viděli ve Švédsku, děláme také. Za sebe musím říct, že si myslím, že v Liberci máme dobré programy ve všech kategoriích. To ale neznamená, že jsme spokojení. Chceme pracovat co nejlépe a jako trenéři se chceme zlepšovat, proto jezdíme na stáže. Nicméně dovolím si tvrdit, že tréninkový program v Liberci je na špičkové úrovni.

Měl jsem možnost se bavit i se dvěma Čechy, kteří například říkali, že od listopadu nebyli v posilovně, protože mají program nabitý zápasy a ježděním. Takže i s ohledem na program, je situace u nás v Liberci na výborně úrovni. Každopádně chceme pracovat co nejlépe, a proto se snažíme jezdit i do zahraničí.

Stáž USA 2 (2017)

Co jste během stáže pochytili? Zázemí, tréninková náplň, nové poznatky...
V Americe chodí na juniorský hokej velké množství lidí, tréninková náplň je stejná nebo podobná, zázemí je špičkové. Do arény přijde na zápas od pěti do deseti tisíc lidí, je to v podstatě městské Áčko. Vybírá se vstupné, na hokeji jsou doprovodné programy. Všechny věci okolo hokeje jsou stejné, jako když hraje regulérní seniorský klub. Samozřejmě jsme si plno věcí natočili, po diskuzích s Janem Ludvigem i zapsali. Chceme některé věci aplikovat, něco samozřejmě půjde udělat, něco kvůli rozdílné kultuře nejde. Také jsme sledovali organizaci a zabezpečení celého zápasu ve WHL z hlediska marketingu. Přivezli jsme mnoho podnětných informací, které bychom rádi předali našemu marketingovému oddělení.

Víceméně je to však stejné nebo podobné. Zjistil jsem tak jako všude, že na sobě kluci musí neustále pracovat i sami. Musejí mít cíle, trénovat. Jestli chtějí být dobrými hokejisty, tak tím musí strašně moc žít a strašně moc pro to udělat, aby se někam dostali. My jako trenéři jsme tu od toho, abychom jim pomáhali a byli partnery. Bavili se s nimi o jejich hokeji atd., ale chuť musí jít od samotných kluků.

Bude na spolupráci navázáno?
Bavíme se o tom, že bychom tam chtěli cestovat častěji. Všude, kde jsme byli, tak jsme nabízeli trenérům, aby přijeli také k nám. Chceme jezdit dál, ať už po Evropě nebo i zámoří. Chceme pomocí věcí, které se nám zalíbí, zlepšovat práci v Liberci tak, abychom nás i český hokej posouvali dál.

Stáž USA 3 (2017)

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Král s Galvasem si zahrají na MS osmnáctek!

Reprezentační srazy byly plné mladých Tygrů!

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení