Akademie Bílí Tygři Liberec

Komentář Ctibora Jecha mladšího: V posuzování zákroků v žákovském hokeji je nutná změna

Date of publication Author Ctibor Jech ml., Ondřej Belák

Liberec - Situace v mládežnickém hokeji mu není lhostejná. Ctibor Jech mladší vede tygří šesťáky a sedmáky, už v těchto kategoriích se ovšem na ledě setkává s nadměrnou agresivitou. Sám přitom ve svých týmech nic takového nestrpí. Šestatřicetiletý trenér se ve svém komentáři rozpovídal o problémech v žákovském hokeji.

V zápasech mladších žáků se dlouhodobě hraje příliš do těla. Hráči se mnohdy snaží tělem zasáhnout soupeře absolutně bez snahy o odehrání kotouče. To je věc, která mi na mládežnickém hokeji v České republice velice vadí. Je to velký problém. Pokud my, jako trenéři, chceme naše svěřence učit dovednostem, těžko to mohou v zápasech s kvalitními soupeři předvést, jelikož je neustále někdo fyzicky dohrává.

"Nemůžeme na utkání mladších žáků nahlížet stejným metrem, jako na seniorský hokej"

Už od mladších žáků se v naší zemi bohužel takový styl toleruje, ať už ze strany rozhodčích, tak ze strany trenérů. Nemyslím tím, že by konkrétní kouči své hráče k něčemu takovému přímo naváděli, avšak na ledě to tak vyplývá, rozhodčí zákroky pouštějí. Nemůžeme na utkání mladších žáků nahlížet stejným metrem, jako na seniorský hokej. To je obrovská chyba a mínus, navíc nám to v Česku ničí kreativní hokejisty. V pravidlech je i dané, že se do sedmé třídy nesmí hrát do těla.

Naši hráči mají jednoznačný zákaz jakkoliv sestřelit nebo trefit soupeře, aniž by chtěli hrát puk. Bojujeme s tím, že to někteří dělají, i když se to už poslední dva měsíce hodně zlepšilo. Pokud takový zákrok některý z našich svěřenců spáchá, okamžitě ho posadíme a nehraje. Nabádáme je k hokejovému řešení situací a snažíme se jim vštípit dovednosti, které jsou tak důležité.

Osobně mi hodně vadí, že v momentu, kdy se dvanáctileté děti mydlí a jdou po sobě jak chlapi v A-týmu, jsou tomu schopni diváci, kteří jsou v tématu absolutně nevzdělaní, tleskat. Připadá mi to jak situace na nějakém galavečeru MMA, když je exhibice dvanáctiletých dětí a dospělí tomu nadšeně fandí. Je to šílené. Například při nedávném zápase sedmé třídy našeho hráče sestřelil jeden ze soupeřů, který se rozjel z několika metrů a trefil jej na hlavu, zcela bez úmyslu hrát puk. A rozhodčí to vůbec neodpíská a argumentuje tím, že to byla chyba našeho hráče.

Na naše hokejisty apelujeme, aby takové zákroky neprováděli. Hrozí ovšem situace, že s takovou hrou soupeře prostě ztratí nervy a začnou se prezentovat stejným stylem. Pak se to může mezi dvanáctiletými kluky pěkně řezat. Problém je v tom, že spousta z nich ještě nedokáže být na bruslích plně stabilní, nemají hlavy nahoře a jednoznačně může dojít ke zranění. Kluky, kteří by jednou mohli být hokejisty, soupeř prostě přepere a bije se v prsa, že porazil toho druhého.

Na základě vlastních zkušeností ze stáže v Kanadě vidím velký rozdíl. Za mořem se takové situace dějí jen zcela sporadicky. Dovednosti hráčů jsou takové, že si poradí bez agresivních zákroků. Vadí mi, že u nás se fyzický styl už od mala toleruje. Měli bychom se zaměřit na to, aby rozhodovala střelba, bruslení, technika. A ne to, kdo koho umlátí. Proč se nevrátit zpět ke klasickému českému hokeji, který nás tak zdobil?

"Dejme stranou okamžitý úspěch v utkání díky fyzické a důrazné hře"

Považuji to za kolosální problém, který po celou dobu mé trenérské kariéry trvá. Apeluji na trenéry žáků, rodiče a všechny, kteří jsou v hokeji zapojeni, ať si tento problém uvědomí a změní své myšlení a přístup tak, aby to bylo ku prospěchu českého hokeje a především rozvoje hráčů. Dejme stranou okamžitý úspěch v utkání díky fyzické a důrazné hře a vyžadujme od sebe i hráčů respekt, smysl pro fair play, dovednosti, techniku, radost ze hry a v neposlední radě fakt, že víkendový zápas je oslavou a zábavou na závěr celého týdne. Měli by si ho užít jak rodiče a diváci, tak hlavně kluci a holky, které trénujeme a vedeme.

My v Liberci striktně dbáme, aby se ošklivé střety ve hře nevyskytovaly. Jako kouči mi vadí, že když hrajeme jinde, takovým zákrokům se mnohdy tleská. Že něco takového probíhá mezi dětmi, je smutné. Všichni jsme za to zodpovědní. Říká se, že to je hokej. To ale není pravda.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Parádní vstup do série! Deváťáci nasázeli domácímu Dynamu šest gólů

Juniorce rozhodující duel v Brně utekl, v play-off končí ve čtvrtfinále

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení