Akademie Bílí Tygři Liberec

Mládežnické soutěže v nové sezoně s výraznými změnami v pravidlech

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - Akademické kategorie čeká v nové sezoně celá řada změn v pravidlech. Kromě snížení počtu kategorií se nově bude hrát o čtyři body, kromě toho však dorost už nebude hrát tradiční závěrečný turnaj a hra nebude přerušována po tečování kotouče do ochranné sítě.

Vůbec nejvýrazněji promluvila do mládežnického hokeje restrukturalizace soutěží. Až do letošního ročníku se hrálo v kategoriích U20, U18 a U16, tedy juniorská soutěž a extraligy staršího a mladšího dorostu. V novém ročníku už tomu ovšem bude jinak. Nově se bude hrát pouze juniorská extraliga pro hokejisty do devatenácti let (ročníky 2000 a mladší s možností nasazení až tří hráčů ročníku 1999 na výjimku) a soutěž dorostu do šestnácti let (ročníky 2003 a mladší).

Kromě toho se nově bude v obou těchto kategoriích hrát po každém zápase prodloužení tři na tři, a to i v případě, že duel neskončí remízou. Ve hře tak budou pokaždé až čtyři body, které si teoreticky může připsat mužstvo, které nejprve ovládne základní hrací dobu a následně také prodloužení. Také tým, který v základní hrací době prohraje, navíc může získat alespoň bod.

Tečovaný puk v ochranné síti? V dorostu bez přerušení

Velmi výrazných pravidlových úprav pak doznala dorostenecká extraliga. Pokud útočící hráč nasměruje nebo tečuje puk přímo do ochranné sítě, hra bude tradičně přerušena a vhazovat se bude ve středním pásmu. Pokud však kotouč do ochranné sítě srazí bránící hráč či brankář, hra namísto vhazování pokračuje. To samé nastane také v případě, že se puk do ochranné sítě odrazí od brankové konstrukce.

Kromě extraligy dorostu bude toto nové pravidlo uplatňováno v žákovských soutěžích, naopak mezi juniory nikoliv. Svaz chce tímto krokem eliminovat situace, kdy brankáři pod tlakem úmyslně vyráželi střely do ochranné sítě, aby během přerušení mohl tým vystřídat, a slibuje si od něj zvýšení plynulosti utkání.

Dorost už dále nebude na rozdíl od předchozích ročníků soutěže kategorie U16 hrát finálový turnaj. Čtyři nejúspěšnější celky se sice opět sjedou na závěrečný víkend, ale během něj se odehraje semifinále a finále (plus zápas o třetí místo) systémem na jediné vítězné utkání.

Zato systém play-off juniorské soutěže se nemění, i nadále se bude hrát čtvrtfinále na tři vítězné zápasy a semifinále a finále na dvě vítězná utkání. Do zápasu budou moci trenéři jak v juniorské soutěži, tak v té dorostenecké nasadit nově pouze 18 hráč do pole namísto dosavadních 20.

Jak se nové změny pravidel v mládežnických soutěžích projeví, to ukáže teprve čas. Jisté však je, že si fanoušci i hokejisté budou v nové sezoně muset zvyknout na nové pořádky.

Jiří Průžek v brněnském klinči

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Šejc, Kučera, Tureček, Sanejstr i trenér Fiala. Český výběr U15 míří na turnaj do Salzburgu

Sedmáci získali bronz na kvalitně obsazeném turnaji v Brně

Finálový turnaj VTM přinesl i bohatou tygří účast

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení