Akademie Bílí Tygři Liberec

Obrovský úspěch Aleše Stezky! Svému týmu pomohl k vítězství v USHL

Date of publication Author Jonáš Majtyka

Liberec - Liberecký odchovanec Aleš Stezka, jenž v nadcházející sezóně opět oblékne tygří dres, zaznamenal obrovský úspěch, když týmu Chicago Steel vychytal titul v zámořské USHL. Jako první český brankář v historii tak pozvedl nad hlavu Clark cup.

Talentovaný brankář Aleš Stezka opustil Bílé Tygry před sezónou 2015/16, kdy ho draftovala Minnesota Wild. Jeho cílová destinace byla v týmu hrajícím USHL Sioux Falls Stampede, za který odchytal devatenáct utkání. Následující ročník přišla změna a liberecký odchovanec přestoupil do mužstva Chicago Steel.

V něm už od trenérů dostal mnohem více důvěry a v základní části se do brány postavil celkem sedmatřicetkrát, přičemž se pravidelně střídal se svým kolegou Daytonem Rasmussenem. Jeho statistiky nebyly vůbec špatné, v průměru pouštěl jen 2,66 gólů na zápas a jeho úspěšnost zákroků činila 91,6%. V následujícím play-off tyto čísla ještě vylepšil. „Oceláři“ nakonec, i zásluhou Stezky, ovládli tabulku výhodní konference, více bodů mělo pouze Siux City a Waterloo (oba ze západní konference). S prvním jmenovaným se Chicago nakonec střetlo ve finále.

Ve vyřazovací části už se jasnou jedničkou Chicaga stal právě Aleš Stezka, jenž odchytal třináct, ze čtrnácti zápasů. V prvním kole to Chicago nemělo proti Youngstownu vůbec jednoduché. Od začátku série mužstva držela domácí neporazitelnost. Čtvrtfinále tak došlo až do rozhodujícího utkání. V něm Aleš Stezka nepustil za svá záda jedinou střelu a výrazně tak pomohl svému týmu k postupu do semifinále.

V boji o finále si Chicago poradilo s Dubuque a to poměrem 3:1 na zápasy. Aleš Stezka si v těchto utkáních udržoval stabilní výkonost. Ve všech čtyřech případech inkasoval tři branky, přičemž jen jednou to nestačilo na vítězství.

Statistiky základní části:

Aleš Stezka
37 zápasů
2,28 branek/záp.
91,6 % zás.
4 SO

Statistiky play-off:

Aleš Stezka
13 zápasů
2,04 branek/záp.
93,6 % zás.
3 SO

Ve finále čekal na hráče jednoho z největších měst USA vítěz základní části - Sioux City Musketeers. Aleš Stezka vynechal první utkání, které Chicago prohrálo v prodloužení. Do druhého střetnutí už ale naskočil, pustil pouze jedinou střelu a pomohl tak vyrovnat sérii na 1:1. V následujícím zápase si vedl ještě lépe a udržel své třetí čisté konto ve vyřazovacích bojích. Jeho mužstvo ale ve čtvrtém utkání mečbol nevyužilo, a tak se série přestěhovala zpět do Siux City k rozhodující bitvě.

Páté utkání přineslo vyrovnaný souboj, kterému vládli především brankáři. Aleš Stezka v zápase potvrdil svou formu a ze 46 střel pustil za svá záda pouze jedinou. Stejně tak si ale vedl jeho protějšek. Po 60 minutách svítil na tabuli stav 1:1 a o titulu muselo rozhodnout prodloužení. V něm byli šťastnější hráči Chicaga, kteří tak pozvedli nad hlavu Clark Cup. Mezi slavícími byli samozřejmě i Aleš Stezka a další Čech v týmu Ondřej Kachyňa.

„Pocity jsou to neskutečné. Byl to náročný ročník, který stál hodně sil. Naštěstí to vyšlo a v důležité chvíli jsme rozhodli v prodloužení. Po takhle těžké sezóně vám to hned vrátí tu ztracenou energii. Zvláště když jsme odehráli sedmdesát minut a šla na mě spousta střel. Měl jsem toho plné zuby," svěřil se po finále český gólman.

Nám nezbývá než doufat, že s minimálně stejnou formou si bude Aleš Stezka počínat v dresu Tygrů následující sezónu.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Parádní vstup do série! Deváťáci nasázeli domácímu Dynamu šest gólů

Juniorce rozhodující duel v Brně utekl, v play-off končí ve čtvrtfinále

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení