Akademie Bílí Tygři Liberec

Pyrochtova cesta: Strnitá, ale pekelně svižná! Přichází druhá zámořská kapitola

Date of publication Author KR

Liberec - I když Filip Pyrochta nedosáhl na své první MS v kariéře, podepsal kontakt s Nashville Predators. Během příští sezony tak bude bojovat o premiérový start v National Hockey League. Jak strnitá byla jeho cesta a jaké jsou šance? Pyrochtova cesta: Trnitá i svižná, boje o NHL v druhé kapitole

Letos to není poprvé, kdy Filip Pyrochta zamíří s úsměvem na tváři do zámoří. Vezměme to ale od začátku. Nadaný bek z Třebíče přestoupil pod Ještěd v roce 2010, ihned se zapojil do běhu kategorie U16, první starty nasbíral i za U18. Do královské mládežnické kategorie nahlédl přesně o dvě sezony později.

Během následujícího ročníku 2013/2014 poprvé nakoukl i do Benátek nad Jizerou, kde odehrál 38 zápasů s příznivou bilancí 1+5. Jeho výkony nezůstaly bez povšimnutí u trenérů národního celku, Pyrochta odjel na své druhé mistrovství světa do osmnácti let. V sedmi zápasech na turnaji vstřelil gól a dvakrát asistoval a výrazně pomohl národnímu týmu ke stříbru, to vše navíc s vyšitým A pro alternativního kapitána.



Povedené vystoupení ještě umocnilo úspěšnou sezonu a tak se Pyrochta poprvé rozhodl pro štreku za velkou louži, když oblékl barvy Victoriaville Tigres, celku z QMJHL (Quebec Major Junior Hockey League, Canada). Ofenzivní obránce znovu prokazoval svůj potenciál, zkompletované zkušenosti z dospělého hokeje ho vyšvihly v klubové produktivitě mezi beky až na druhé místo. Celkově byl navíc v klubové hierarchii sedmý nejproduktivnější. Jenže týmový úspěch nepřišel. V play off Tigres padli už v prvním kole, Pyrochta bral ve čtyřech střetnutích bod.

Následující ročník už ve Victoriavillu nedohrál. Po třiceti zápasech (1+14) následoval přesun do Val-d´Or Foreurs. V novém působišti se usadil rychle, během téměř stejné porce zápasů nasbíral pouze o bod méně. Nicméně zakletí pohárových bojů pokračovalo. Šampion z roku 2014 a semifinalista 2015 padl, stejně jako Tigres o rok předtím, v prvním kole. Pyrochta se pravidelně připravovat během letní přípravy s Bílými Tygry, tentokrát už ale neodjel. Na draftu NHL zůstal opomenut a rozhodl se podepsat smlouvu s Bílými Tygry.

I když první cesta za oceán nevyšla ideálně, mrzet to Pyrochtu dlouho nemuselo. O pár měsíců později už totiž válel v Tipsport extralize a v A-týmu se uvedl parádně, během prvního startu skóroval, nastupoval také v Benátkách nad Jizerou. Právě ty mu otevřely oči. Trenér Filip Pešán se rozhodl nadějného beka poslat na farmu za cílem zlepšení defenzivní hry a povedlo se. Pyrochta se vrátil jako vyměněný a v play off 2018 už patřil k lídrům týmu (ELH dohromady 85 zápasů (5+13), 21 zápasů play off (0+9).

Jeho bodový příspěvek i herní projev upoutal reprezentačního trenéra Josefa Jandače, který si ho vybral na zápasy Euro Hockey Challenge. Pyrochtovi se relativně dařilo, nakonec pro něj ale místo v kádru na mistrovství nenašlo. Opět z toho nemusel být příliš rozhozený, začala se totiž hlasitě ozývat NHL. Pyrochta vyslyšel vábení organizace Nashville Predators.



Smlouva však žádné definitivum neznamená. Pyrochta bude muset o nejlepší soutěž světa tvrdě bojovat v AHL (American Hockey League, USA, Canada), stejně jako Radim Šimek. Do karet by mu mohlo hrát, že farma v Milwaukee Admirals připravila na tuto sezonu obrozený kádr. Co se týče defenzivy, zůstali pouze Frédéric Allard, Alex Carrier, Jack Dougherty a Joonas Lyytinen.

Všichni patří k mladým puškám, které mají naprosto stejnou výchozí pozici. Kvalita hlavního týmu je ale obrovská. Před Pekkou Rinnem stojí hvězdičky P.K. Subban a Roman Josi. Cesta nepovede ani přes zkušené Ryana Ellise s Mattem Irwinem. I další dva borci v sestavě nejsou žádní nazdárci, Alexander Emelin a Yannick Weber mají dohromady v NHL přes 850 zápasů a i oni budou tvrdý oříšek. Nejneostřílenějším článkem sestavy je Anthony Bitetto. I ten však má za sebou téměř stovku zápasů mezi vybranou smetánkou.

Cesta to v případě Filipa Pyrochty nebude jednoduchá, těšit ho však může, že ubíhá velmi svižně. Pokud mladý bek chytí začátek soutěže a bude podávat stabilní výkony, na farmě by v případě zranění či oživení hry A týmu nemusel být přehlédnut. Už teď je však jasné, že půjde hlavně o něj. Na ostatní spoluhráče uvnitř organizace se v jeho případě nemá cenu ohlížet...

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Také v květnu se můžete těšit na bohatý development program!

Šejc, Kučera, Tureček, Sanejstr i trenér Fiala. Český výběr U15 míří na turnaj do Salzburgu

Sedmáci získali bronz na kvalitně obsazeném turnaji v Brně

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení