Akademie Bílí Tygři Liberec

Richard Lobo: Bronz? Férová odměna, budeme mít i na obhajobu

Date of publication Author Kryštof Rossmann

Liberec - Kategorie U16 vybojovala ve velké konkurenci bronzové medaile a už se soustředí na další sezonu. V té se kvalita dorostenecké soutěže ještě zvýší. „Pro kluky to bude určitě těžší. Musí si uvědomit, proč tu jsou a že musejí makat. Konkurence bude obrovská," uvědomuje si trenér Richard Lobo.

Jak se ohlížíte za uplynulou sezonou?
V základní části jsme skončili druzí a myslím, že jsme předváděli slušný hokej. Výtky samozřejmě byly, vždycky jsou, ale jinak jsme byli spokojení. Je velká škoda, že se nám alespoň jednou nepodařilo porazit Hradec Králové. Myslím, že jsme na něj měli. Byla to taková kaňka, ale jinak jsme postoupili do nadstavby a splnili cíl pro základní skupinu.

Nadstavba pro nás začala trochu smolně. Už na konci základní části jsme se potýkali s tím, že nám v jednu chvíli chybělo až čtrnáct hráčů. Nevykročili jsme do ní tedy úplně dobře, nasbírali jsme nějaké porážky, ale po Vánocích už se nám hráči uzdravili. Na druhou stranu byli někteří kluci posunuti do U18, ale stejně jsme začali hrát hokej, který jsme si představovali, že budeme hrát. Vyhrávali jsme a poráželi jsme i týmy nad námi jako byla Plzeň nebo Litvínov. Naším úkolem bylo dostat se právě před druhý Litvínov, na který jsme měli bodovou ztrátu a to se nám povedlo. Skončili jsme druzí a věděli jsme, že když je potkáme v play off, budeme mít výhodu domácího prostředí.

V prvním kole play off jsme narazili Kladno, s nímž jsme se potkali už v přípravě. I tak jsme moc nevěděli, co od nich čekat. Věděli jsme, že jsou bruslivý tým, a že mohou jen překvapit. To se ukázalo v prvním zápase, kdy jsme s velkým štěstím uhráli výhru 2:1. Doma jsme sérii ukončili. Jak jsme poté čekali a doufali, narazili jsme na Litvínov. Byl to těžký soupeř, se kterým jsme hráli dohromady během sezony hned jedenáctkrát. Nemohli jsme se navzájem překvapit, bylo to jen o hokeji a poctivé práci. První utkání u nich jsme zvládli, druhé u nás o gól prohráli až na nájezdy. Třetí zápas opět rozhodla jediná branka. Tak, jak jsme skončili v sezoně, kdy jsme byli před Litvínovem jen o vzájemné zápasy, bylo to také velmi těsné. Soupeř měl velkou kvalitu a skvělé hráče. Setkali se dva velmi vyrovnané celky a šťastnější jsme byli nakonec my.


Bylo na závěrečném turnaji opravdu vidět to nejlepší z hokeje mladších dorostů?
Myslím si, že ano. Plzeň byla celou sezonu suverénní. Neskutečně vyrovnaný mančaft, všechny čtyři pětky silné. Kluci makali a dřeli, troufnu si říct, že to byl nejlepší tým, se kterým jsme se během sezony potkali. Hradec hrál zase organizovaně, přičemž měl také plno kvalitních hráčů. Stejně jako my měl půlku týmu mladých a půlku starých hráčů, bylo však vidět, že celý rok hráli pospolu. Myslím, že jsme na ně měli, ale bohužel jsme to výsledkově nepotvrdili ani v jednom ze tří vzájemných zápasů. Přerov měl čtyři, pět extrémně šikovných kluků. Ti dotáhli před začátkem MČR juniorku Přerova do DHL Extraligy. Bylo vidět, že přijeli v obrovském laufu a dál táhli i mladší dorost. První den porazili Plzeň a druhý den nás strašně potrápili, vyhráli jsme díky hraniční sebeobětavosti a výbornému týmovému výkonu. Celkově na turnaji proti sobě stanuly čtyři velmi kvalitní celky, určitě tam nebyl nikdo, o kom bychom si řekli, že tam nepatří.

Je bronz po průběhu sezony férovou odměnou?
Asi je to férové, asi to tak mělo být. Nemůžu se zbavit pocitu, že jsme na ty týmy na MČR měli, tudíž jsme mohli skončit výš, na druhou stranu jsme mohli skončit i hůř. Dopadlo to takto a určitě je medaile lepší než žádná.


Jak vás během ročníku těšil rozvoj hráčů?
Určitě nejvíc jsme se zdokonalili v chápání hokeje. Hráči museli pochopit, jak to chodí. Pro osmáky je to trochu jiný svět, najednou hrají extraligu a musejí se naučit, přijmout svou roli v týmu. Něco se po nich chce, přibývá taktiky. Kluci si museli uvědomit, že hru tvoří hlavně hráči bez puku, na což nejsou ze sportovních tříd až tak zvyklí. To pro ně byl asi největší rozdíl a právě v tom byl vidět největší progres. Šest druhoročáků se bylo následně schopno zapojit do staršího dorostu, přičemž my jsme měli hrozně mladý tým. Do zápasů se zapojilo hned 31 hráčů, což je nejvíc z celé extraligy a jsme na to pyšní. Dali jsme čuchnout každému, zapojili jsme do sezony osmáky a nikdo neudělal žádnou ostudu, ba naopak. Všichni hráči, kteří se zapojili, udělali nějaký progres, a jak se budou vyvíjet dál? To už je jen na nich.

Bude se měnit systém soutěží. Pro hráče bude o mnoho těžší prosadit se, že?
Pro hráče to bude určitě těžší. Z dorostu se do juniorky budou hráči postrašovat minimálně, tudíž dorostenecká soutěž obrovsky nabyde na kvalitě. Minulou sezonu jsme měli dva, tři hráče nonstop ve starším dorostu, příští rok to tak nebude. Kvalita bude velká, hráče to donutí úplně jinak pracovat a přistupovat k hokeji. Bude jenom na nich, jak se připraví na obrovskou kvalitu, která by měla být v juniorské soutěži, kde bude „síto". Spousta hráčů odpadne a zůstanou jen ti nejlepší. Je to tlak na hráče v tom, aby pracovali. Když si řeknou, že to za rok nějak dopadne… Nedopadne. Podle toho, jak budou makat, tak budou odměněni.

Jak na toto hráče připravit?
Trpělivostí. Je to o opakování a komunikaci s hráči. Na druhou stranu kluci si spoustu věcí musejí sami uvědomovat, protože řada z nich není z Liberce a přišla sem kvůli nějakému cíli. Asi nechtějí, aby jim za dva roky někdo řekl: tak si to zase sbal a jdi domů. Naši kluci mají velkou konkurenci a vidí, že musejí makat. Myslím, že trenér na tohle kluky ani nemusí tolik připravovat, je to hlavně o nich a o tom, jestli to pochopí sami. Musí k tomu přistupovat tak, že tady chtějí být, touží po tom a chtějí být co největší součástí týmu.

Jak bude probíhat příprava na příští sezonu?
Přesné datum jejího zahájení ještě nevíme. Bude to první, nebo druhý týden v květnu. Klasicky se pojede do konce června, takže s vysvědčením se bude končit.

Budete obhajovat medaili. Týmy na vás určitě budou mít pivku.
Je to tak. Proti Liberci se chce spousta týmů vytáhnout i bez medaile. Každý chce porazit Spartu, Liberec, Plzeň, větší týmy to mají v tomto ohledu trochu těžší. Na druhou stranu kvalitu máme jak v dorostu, tak juniorce. Myslím, že bude v našich silách, abychom medaile obhájili. Bude to záležet jen na tom, jak moc kluci budou chtít, každopádně kvalita tady na obhajobu je dostatečná.



Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Také v květnu se můžete těšit na bohatý development program!

Šejc, Kučera, Tureček, Sanejstr i trenér Fiala. Český výběr U15 míří na turnaj do Salzburgu

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení