Akademie Bílí Tygři Liberec

Rotování postů během zápasu? Hokej se posouvá a hráči musejí být komplexní, ví Ctibor Jech mladší

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - Bílí Tygři vstoupili do nové sezóny s důležitou změnou v kategoriích mladších žáků. Šesťáci i sedmáci si přímo během průběhu utkání prohazují pozice na ledě! Důležitým iniciátorem myšlenky je kouč Ctibor Jech mladší. "Jestliže má trenér v týmu talentovaného hráče, kterého staví pořád jen na jeden post, upozadí jeho kreativitu," tvrdí.

Na úvod by bylo dobré říci, jak tato novinka vlastně vznikla. Kdo s ní přišel?
Neskromně říkám, že jsem s tím přišel já. (úsměv) V půlce září proběhl online seminář pro všechny trenéry Českého hokeje za účasti Slavomíra Lenera, Filipa Pešána a dalších představitelů svazu. Filip Pešán mluvil o rotaci postů v žácích a já jsem s ním souhlasil. Zároveň jsem si vzpomněl na společně strávený čas v Portlandu, kde jsme na toto téma vedli mnoho debat. I s trenérem dorostu Richardem Lobem jsme se shodli, že by hráči neměli být vázaní jen na jeden post. Před prvním zápasem šesťáků jsem řekl, že do toho půjdeme.

Zmiňoval jsi výjezd do Portlandu. Nečerpali jste inspiraci právě ze zámoří, nebo z jiných hokejově vyspělých zemí?
Ne, nikde jsme to neokoukali. Spíš jsme na to téma vedli diskuze. Filip Pešán se se mnou a s Vojtou Fialou bavil o tom, jak to u nás funguje, jak vedeme přípravu a podobně. My jsme už vloni hráče na postech posouvali, ale bylo to tak, že si posty měnili po měsíci. Pak se ovšem mohlo stát, že někdo byl nemocný a hra na určitém postu ho minula. Proto jsem navrhl, že by bylo lepší to vymyslet jinak.

V Liberci tuto novinku vyznáváme, ale co ostatní kluby?
Týmy, proti kterým jsme doposud hráli, to nepraktikovaly. Z debat na loňské schůzi regionálních trenérů nicméně vím, že to kluci ze Vsetína i z jiných moravských klubů začnou dělat. Osobně jsem se tím každopádně zatím nesetkal, aby náš soupeř rotoval hráče na postech.

Může se tato novinka podle tvého názoru dlouhodobě uchytit a dostávat se do stále širšího portfolia klubů?
Určitě! Hokej se jednoznačně posouvá. V budoucnu bude tak rychlý a rozmanitý, že se nebude moc rozlišovat mezi obráncem a útočníkem. Hráče, které si chceme vychovat pro top hokej, musíme vést tak, že budou komplexní a dokáží hrát kdekoliv. Dovednosti musí mít každý, ať už bek či útočník. Každý hráč má samozřejmě své individuální přednosti, avšak aby mohli hrát na top úrovni, musejí být všestranní. To v naší akademii přirozeně chceme.

"Nebudeme upřednostňovat žádnou lajnu, na každou přijde řada"

Mluvíš o potřebě hokejové všestrannosti i na základě vlastní hokejové kariéry?
Ano. Vždy jsem hrával levé křídlo, nebo centra. Pak jsem se ale v libereckém áčku neprosadil a nedokázal jsem v sestavě nikoho předskočit. Hráli jsme zápas, zranilo se nám pravé křídlo a trenér tam postavil mě. Jenže já tam hořel jak papír a nevěděl jsem, co tam mám dělat. Byl to pro mě úplně nový svět. Tak mě kouč zkrátka posadil a nehrál jsem.

Každá změna je vždycky o zvyku. Podle prvních výsledků žákovských kategorií by se však dalo usuzovat, že si Tygři zvykli poměrně rychle!
Také jsem z toho měl trošku respekt a říkal jsem si, jestli v tom zezačátku nebudou zmatky. Změn se každý přirozeně tak nějak bojí, ale já jsem se toho neobával. Vycházel jsem z toho, že když hrajeme na tréninku, střídají se kluci sami. Každý má za úkol neustále rotovat posty a kluci si ten zápas víceméně vedou sami. Věřil jsem, že si to v zápase ohlídají a zatím jsme s tím nezaznamenali žádný problém. Naopak je pro ně tento systém fér, protože se dostanou pravidelně na led, zkusí si přesilovky i oslabení. Nebudeme upřednostňovat žádnou lajnu, prostě je tam pošleme tak, jak na ně přijde řada.

Jak vybíráte formaci, která zahajuje jednotlivé třetiny?
Určíme ji tak, že si ji zvolí sami hráči. Nebo si ji vylosují. V každém zápase pro nás není hráč číslo 1 nebo číslo 15, každý je stejně důležitý!

"Musíme rozbourat určité stereotypy a myslet progresivně"

Sám jsi řekl, že je tento způsob rotace velice férový. Na druhou stranu - přijali to hráči pozitivně? Přece jenom byl někdo třeba zvyklý střílet góly, teď musí na nějaký čas přepnout do obrany...
Samozřejmě, někteří hráči s tím vnitřně malinko bojují. Koneckonců má asi každý na ledě nějaké oblíbené místo. Ten rád brání, ten je zase střelec. Ale je to o tom, jak to nastaví trenér a jak to hráčům vysvětlí. Já jsem klukům řekl, za jakým účelem to děláme a oni to přijali.

Co bys vzkázal trenérům do ostatních klubů?
Rozhodně, ať se to nebojí vyzkoušet! Apeluji takhle už na kouče v kraji a bavíme se o tom. Leckdo může namítat, že by to třeba zpočátku negativně zasáhlo do výsledků. Já každopádně zastávám tvrzení, že první mistrák hráči absolvují až v chlapech. Do té doby je vše příprava. My jako mládežničtí trenéři můžeme experimentovat a přemýšlet, jak přípravu hráčů pro další kariéru co nejvíce zdokonalit. Chci všechny poprosit, aby se změn nebáli, konzultovali je s kolegy a nepodléhali tlaku rodičů, že to musí být takhle a takhle. Musíme rozbourat určité stereotypy a myslet progresivně. Jestliže má trenér v týmu talentovaného hráče, kterého staví pořád jen na jeden post, upozadí jeho kreativitu.

Mnoho rodičů má zažito, že jejich syn je křídlo, nebo obránce. To je ale nesmysl, vždyť je teprve na samotném začátku své kariéry! V šesté i sedmé třídě se hráči hokej pořád učí, nikdo nemá ortodoxně daný post. Chtěl bych rodiče požádat, aby trenérům důvěřovali.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Parádní vstup do série! Deváťáci nasázeli domácímu Dynamu šest gólů

Juniorce rozhodující duel v Brně utekl, v play-off končí ve čtvrtfinále

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení