Akademie Bílí Tygři Liberec

Trenér U16 Richard Lobo: Kluky taktikou nesvazujeme. Chceme, aby na ledě tvořili

Date of publication Author Jaroslav Vondrák

Liberec - Kategorie U16 pod vedením trenéra Richarda Loba od začátku sezóny předvádí velice solidní výkony, které navíc liberečtí mladíci umí přetavit v body. Na dobrý vstup do základní skupiny extraligy mladšího dorostu se nyní šestnáctka snaží navázat v nadstavbě. „Zápasy nadstavby mají vysoké tempo a kvalitu, což je pro rozvoj hráčů klíčové," říká trenér Lobo.

Tygří šestnáctka si v základní části své soutěže připsala čtrnáct výher a na svého soupeře nestačila jen ve čtyřech případech, a skončila tak druhá za Hradcem Králové. Čekal jste tak úspěšný vstup do sezóny?
V kategorii U16 se letos sešly 2 velice dobré ročníky, kluci ročníku 2002 vyhráli titul 8. tříd a ročník 2003 se o účast na republice pral do posledních kol. Jenže ani to nebyla záruka dobrých výsledků. Už v přípravě nám soupeři ukázali, že mají také kvalitní hráče a sezóna nebude tak jednoduchá, jak jsme si možná mysleli. Dostali jsme v přípravě lekci od Plzně a Litvínova, myslím, že nám to pomohlo se vrátit rychle na zem a začít opravdu pracovat. Ale jsem rád, že jsme to zvládli a nakonec předváděli i celkem pohledný hokej.

V čem spatřujete hlavní pozitiva hry Vašich svěřenců?
Máme silný a široký kádr, což je asi naše největší výhoda. Co se hry týče, pokud nejsme myšlenkami někde jinde, což se v tomhle věku občas stane, a soustředíme se na hokej, tak musím říct, že je radost stát na střídačce a sledovat co se na hřišti děje.

Na čem je naopak potřeba zapracovat?
Co nás asi nejvíc trápí, je koncovka. Jsme schopni si za zápas připravit 8 jasných gólových šancí a horko těžko proměníme jednu možná dvě, když máme lepší den. Chyby se v hokeji stávají a v tomhle věku je přirozené, že jich uděláte spíše více než méně. U nás je to dáno i tím, že kluky nesvazujeme taktikou a chceme, aby hru tvořili, jak hráč s kotoučem, tak hlavně i ti bez něj, bohužel tohle zatím ne všichni chápou a rozumí tomu. Pevně věřím, že se to bude jen a jen zlepšovat.

První zápasy nadstavby se týmu již tolik nevydařily. Proč došlo k výsledkovému poklesu?
Zápasy nadstavby se dají srovnat se zápasy například s Hradcem Králové ve skupině. Každý zápas se hraje do poslední minuty a ve velice vysokém tempu. Jsme rádi, že máme možnost hrát takhle vyrovnané zápasy. Pro rozvoj hráčů je to lepší než vyhrávat o 5 nebo 6 gólů každý zápas. Navíc nás trápí rozsáhlá marodka a program byl nabitý, včetně turnaje v Karlových Varech, který byl původně zamýšlen spíše pro mladé, kteří nedostávali tolik prostoru v soutěži, ale nakonec byla situace taková, že jsme dali do kupy všechny, kteří mohli jet. Asi se potom ta únava podepsala i na výsledcích v posledním týdnu před Vánoci.

Manažer mládeže Jiří Bermann o kategorii U16

„U každého akademického týmu chceme skloubit dvě věci, které skloubit není vůbec jednoduché. Chceme vyhrávat, ale zároveň chceme, aby hráli mladí kluci. Mám obrovskou radost, že jsme vybojovali play-off, a že máme mnoho hráčů v reprezentaci."


Rozhovor s Jiřím Bermannem o mládežnických kategoriích si můžete přečíst zde.

Jaká je situace s marodkou v tuto chvíli?
Na přelomu základní skupiny a nadstavby nám chybělo až 11 hráčů sestavy, v níž jsme začínali soutěž v září. Stálo nás to asi pár bodů, odjeli jsme několik zápasů na 14 lidí, ale naštěstí máme něco nahráno, na druhou stranu to byla dobrá příležitost, aby se do zápasů dostali i hráči, se kterými jsme letos úplně tak nepočítali. Ti kluci nás mile překvapili, hráli velice dobře. Dokonce jsme vyzkoušeli i 3 hráče z 8. třídy a i oni to odehráli velice slušně. Těším se, že až se teď v lednu většina uzdraví, jak tým budeme skládat do zápasů. Chtěl bych zdravou konkurenci o místa do prvních 3 pětek. Myslím, že nám to může pomoci nejen do tréninku, ale i do zápasů.

Předvánoční čas jste si zpestřili účastí na karlovarském memoriálu Václava Šinágla, kde jste obsadili třetí příčku. Jaký program mají hráči v těchto dnech?
Před Vánoci jsme měli program opravdu nabitý, kluci tak dostali 5 dní volno. Mezi svátky jsme 2 dny potrénovali a 29. prosince sehráli na domácím ledě přátelská utkání s Přerovem a Litvínovem. Poté měli kluci zase volno. Sejdeme se 2. ledna a to už pojedeme podle běžného programu.

Dříve jste působil u mladších kategorií tygří mládeže, před touto sezónou jste se přesunul právě k šestnáctce. Jak Vás práce baví? Jaké jsou hlavní rozdíly oproti trénovaní mladších hokejistů?
Zcela upřímně, mě ta práce baví jako taková, ať je to 3. třída nebo U16. Samozřejmě, že rozdíly tu jsou velké. U dětí je to spíše o hrách, radosti a učení se základů herních činností. U kategorie U16 už jste přeci jen blíže velkému hokeji, řešíte taktické věci, signály, zlepšujete dovednosti. Ovšem má to i spoustu společného, u obou se snažíme, aby to kluky svým způsobem bavilo a zároveň je stále i vychováváme.

Jaké cíle si vzhledem k průběhu sezóny dáváte do jejího zbytku?
Vzhledem k systému soutěže máme už od listopadu jistotu play-off, takže další krok je jasný. Dostat se na mistrovství republiky. Uvidíme jak to všechno nakonec dopadne.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Vzácná návštěva! Do Liberce zavítal Kevin McLaughlin z vedení USA Hockey

Král s Galvasem si zahrají na MS osmnáctek!

Reprezentační srazy byly plné mladých Tygrů!

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení