Akademie Bílí Tygři Liberec

Tygr pod lupou: Matěj Žajdlík se zaskvěl a dovedl U20 k první semifinálové výhře

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - Kategorie do 20 let vstoupila do semifinále play-off úspěchem. Mírně favorizovanou Plzeň v domácím prostředí zdolala 3:2 a jednou z ústředních postav byl bezesporu Matěj Žajdlík, který zaznamenal 33 zásahů. Právě na něj se tentokráte zaměřila naše rubrika Tygr pod lupou!

S trochou nadsázky by se dalo říci, že Matěj chytal, jako by věděl, že se v tomto utkání pod lupou nachází. Brankář, který si letos zachytal v dresu Benátek například proti hvězdnému Jaromíru Jágrovi, byl v pohotovosti už od úvodních minut. Po bleskové kombinaci se před ním ocitl zcela volný Kodýtek, maskovaný muž ovšem zakončení účastníka MS juniorů vychytal ukázkovým skluzem přes brankoviště.

V úvodní části byli Západočeši aktivnějším týmem. Při jejich přesilovce, v rámci které dostali Tygry pod silný tlak, Matěj paradoxně vážněji zasahovat nemusel, výborně mu totiž pomohli obětaví spoluhráči. Když si ale defenziva vybrala slabší chvilku, a Eret se protáhl mezi beky, krotil brankář jeho nepříjemnou střelu až nadvakrát.

Matěj Žajdlík o průběhu utkání

"Utkání se pro nás vyvíjelo dobře a drželi jsme to 0:0. Plzeň je výborný a velice těžký soupeř, takže jsme rádi, že jsme nakonec 3:2 vyhráli. Ke konci tam bylo trošku drama, dostali jsme dva góly, ale zvládli jsme to, takže dobrá práce!"


V úvodu prostřední dvacetiminutovky se Žajdlík ocitl naprosto v centru dění! Do úniku se prohnal hostující Roubal, ale mladý gólman mu radost nedopřál, spolehlivě totiž zasáhl lapačkou. Při následné šanci už Plzeňští zvedali ruce nad hlavu, přesilovkovou dorážku Chalupy ale strážce domácí svatyně zachytil spoluprací betonu a rukavice, a to přestože už odklouzával pryč z brankoviště!

Díky tomuto dech beroucímu zákroku mohl přijít na řadu dvojitý úder Libereckých. Smečka šelem se díky trefám Kunsta a Teplého dostala do vedení 2:0 a ve Svijanské aréně panovala skvělá nálada, která byla ještě umocněna dalším povedeným zásahem našeho Tygra pod lupou. Před brankou se objevil Vracovský a po rychlé otočce okamžitě pálil. Žajdlík neváhal a vyškrábl kotouč ramenem!

Matěj Žajdlík o svém výkonu

"Určitě jsem spokojený! Už to bylo potřeba (úsměv), protože v play-off je potřeba ten základ odzadu. Nesmíme ale zapomínat na kluky, kteří tam měli spoustu dobrých věcí a bez nich by to nešlo. Byl to dobrý týmový výkon a je super, že máme první bod v sérii."


Ve 42. minutě Žajdlík poprvé kapituloval, před brankou se totiž dobře zorientoval Eret a dokončil tlak svého týmu. O chvíli později mohlo být vyrovnáno, ale gólman se opět činil! Vavřička se snažil zasunout puk za čáru z bezprostřední blízkosti, Matěj se však na čáře skvěle roztáhl a nepustil černou gumu za beton. Tygři byli úspěšnější také na druhé straně kluziště. Burda totiž zvýšil na 3:1 a hráči z města pod Ještědem byli velice blízko vítězství.

Už v úvodu 58. minuty odvolala Plzeň brankáře a proháněla se po ledě se šesti bruslaři. Početní výhoda vedla k vytvoření místy až drtivého tlaku a Žajdlík se musel ve svém brankovišti ohánět. Další senzační zákrok na sebe nenechal dlouho čekat. K dorážce se totiž dostal Chalupa a zdálo se, že už maskovaný muž nemá šanci zasáhnout. Domácí opora ovšem situaci nevzdala a po výstavním přemístění a vykopla touš betonem!

Indiáni se nakonec snížení přeci jen dočkali, ve velké skrumáži se kotouč povaloval před brankou tak dlouho, až si jej našel Eret a snížil na 3:2. Více už toho ale Západočeši nestihli. Matěj Žajdlík se stal ústřední postavou svého týmu, tak, jak se na Tygra pod lupou sluší a patří! Modrobílým chybí jediná výhra k postupu do finále. Druhý zápas je na programu v sobotu na západě Čech.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Vzácná návštěva! Do Liberce zavítal Kevin McLaughlin z vedení USA Hockey

Král s Galvasem si zahrají na MS osmnáctek!

Reprezentační srazy byly plné mladých Tygrů!

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení