Akademie Bílí Tygři Liberec

Tým se nyní musí semknout, říká trenér dvacítky Valdemar Jiruš

Date of publication Author Jaroslav Vondrák

Liberec - Kategorie U20 si dobrými výsledky zajistila účinkování ve skupině o účast v play off, ve které se dvanáct týmů rozdělených do dvou skupin utká o osm míst v play off. Tygři nelení a na nadstavbu, která začíná již v pátek 2. února, se v posledních dnech pilně připravují. „Přišel cíl, za kterým musí tým jít. Pro postup uděláme maximum," říká bývalý liberecký obránce a nynější trenér dvacítky Valdemar Jiruš.

Jak hodnotíte uplynulou část sezony?
Před sezónou jsme si dali cíl postoupit do předkola play off, takže jsme spokojení, že se to povedlo. Velice pozitivně hodnotíme také to, že jsme druhý nejlepší tým v počtu obdržených branek v celé juniorské extralize. V ofenzivě máme trochu rezervy v zakončení a také v přesilových hrách. Dokázali jsme si mnoho šancí vytvořit, ale nevyužili jsme jich zdaleka tolik, kolik bychom chtěli. Musíme ale také přihlédnout k tomu, že máme poměrně mladý tým. Ti starší už často koketují s Benátkami a v letošní sezóně tam hodně kluků mohlo přičichnout k dospělému hokeji.

Na úspěšné obraně mají zásluhu nepochybně i brankáři. Co říkáte na brankářskou trojici?
Máme k dispozici Rolanda Poláška, Lukáše Paříka a Matěje Žajdlíka, který je už ale více s Benátkami než s námi. Kluci předváděli solidní výkony, Roland vévodí statistikám celé juniorské extraligy, za což jsme rádi. Důležité je, že jeho výkony pomohly týmu k dobrým výsledkům.

Jaký je kádr dvacítky mimo led?
Myslím, že parta je tu dobrá. Všichni trenéři akademických celků si zakládáme na tom, abychom kluky podporovali, aby je to tady bavilo a chodili sem s chutí. V juniorce ještě nepociťují takový tlak jako v dospělé kategorii. Snažíme se je připravovat jak po sportovní, tak i po psychické stránce.

Spolupráce s prvoligovými Benátkami nad Jizerou je letos ještě rozsáhlejší než v minulých letech. Jaký názor máte na účinkování libereckých juniorů ve WSM lize?
První liga má svoji kvalitu a jsem přesvědčen, že nasazování hráčů v Benátkách je správný krok. Získávají tím cenné zkušenosti a poznávají dospělý hokej. Pochopitelně výsledky nemohou přicházet hned. Benátky mají velmi mladý tým, takže letos platí takovou daň nezkušenosti. Věřím ale tomu, že příští rok už to bude o něčem jiném a kluci budou lepší a lepší.

Těší nás, když vidíme, že se klukům daří a výkonnostně se posouvají. Doufám, že po vzoru Jana Ordoše, Dominika Lakatoše nebo Filipa Pyrochty, se v libereckém prvním týmu objeví i další hráči, kteří prošli naší akademií. Domácí střídačka

Ve skupině o účast v play off se Liberec utká s Chomutovem, Mladou Boleslaví, Spartou, Pardubicemi a Plzní. Co od těchto týmů očekáváte?
Do nadstavby o play off se dostalo dvanáct týmů, které mají nepochybně svoji kvalitu. Se soupeři jsme se již v průběhu ročníku potkali, a tak víme co můžeme čekat. Záleží ale také na tom, zda si stáhnou hráče, které mají na hostováních například v týmech z první ligy. My samozřejmě chceme ze skupiny postoupit mezi nejlepších osm týmů a uděláme pro to maximum. Čekají nás první dvě utkání, na která kluky připravíme. Věřím tomu, že tým se v průběhu sezóny posunul jak hokejově, tak mentálně. Teď má cíl, za kterým musí jít. Přišel čas, aby se tým semknul a ukázalo se jeho zdravé jádro.

Jak probíhá příprava na skupinu o play off?
Plynule jsme navázali na celosezónní přípravu a zaměřujeme se spíše na detaily. Například na systémové věci, oslabení, přesilovky, různé herní situace, založení útoku a podobně. Součástí přípravy jsou samozřejmě i videorozbory hry, ve kterých si ukazujeme třeba různé herní prvky, které praktikuje liberecké áčko.

Co podle vás bude v nadstavbové části rozhodovat utkání?
Zápasy budou vyrovnané a rozhodovat budou maličkosti. Důležité bude proměňování šancí, disciplína, bojovnost, schopnost vybojovat si přesilovku a samozřejmě také dobrá týmová chemie, touha za něčím si jít a něčeho dosáhnout.

Jak vidíte situaci českého mládežnického hokeje?
Zdá se mi, že tady zavládla taková nervozita okolo toho, že český hokej nemá takové medailové úspěchy jako v minulosti. Myslím, že český hokej určitě není na ústupu. Stále má vysoký kredit a svoji kvalitu. Je však nutné si uvědomit, že hráčská základna v Kanadě nebo USA je výrazně větší, než ta naše, a to se musí v něčem projevit.

Je pravda, že je třeba na něčem zapracovat a určité postupy inovovat, jako například individuální dovednosti, ve kterých zaostáváme. Snažíme se to zlepšovat, ale v tomhle věku už je nutná také iniciativa hráčů, aby si našli čas a zlepšovali se i jindy než jen na tréninku. Přijde mi, že kritika českého mládežnického hokeje je přehnaná a sami si tím ten hokej degradujeme. Výsledky mládežnických reprezentací přitom nejsou vůbec špatné. Čtvrté místo juniorů na nedávném mistrovství světa je toho důkazem.

Jaký máte názor na plánovanou reorganizaci mládežnických soutěží? Hovoří se dokonce i o zrušení juniorské extraligy.
Extraliga juniorů má svou kvalitu a vychovává hráče právě pro reprezentační výběry. Především tedy pro reprezentaci U18, protože hráči, kteří mají reprezentovat v U20 by už měli hrát první ligu nebo nejlépe extraligu. Juniorskou extraligou prošli například i Zadina, Kaut či Zachar, kteří na mistrovství podávali výborné výkony a nyní hrají kvalitní soutěže v zámoří. S návrhem na její zrušení tedy určitě nesouhlasím.

Spíš bych se přikláněl na stranu jejího zkvalitnění například zúžením na menší počet týmů nebo motivací hráčů v podobě mezinárodních turnajů, kde by se nejlepší týmy mohly konfrontovat se stejně starými Švédy nebo Finy. Velkou odměnou za dobré výsledky by také byly například zájezdy na NHL či nová výstroj. Možností by bylo i stejné složení juniorské extraligy jako té dospělé. Každý rok se totiž mění systém soutěže, který ve výsledku k žádnému zlepšení nevede.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Parádní vstup do série! Deváťáci nasázeli domácímu Dynamu šest gólů

Juniorce rozhodující duel v Brně utekl, v play-off končí ve čtvrtfinále

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení