Akademie Bílí Tygři Liberec

Vliv hráčů na tým, či index štěstí. Jak si Tygři vedli ve speciálních statistikách?

Date of publication Author Jonáš Majtyka

Liberec - Bílí Tygři se sice neprobojovali do semifinále, za svůj výkon ve vyřazovacích bojích se ovšem nemuseli vůbec stydět. Mimo jiné si velmi dobře vedli i ve speciálních statistikách. Skvěle se například prezentovaly formace na přesilovky a oslabení, v individuálních měřítkách se oproti tomu zaskvěl Martin Ševc, jenž měl velmi pozitivní vliv na hru týmu.

Až do minulé sezóny mohli extraligoví fanoušci sledovat pouze počet střel, kanadských bodů, úspěšnost zákroků atd. Na začátku ročníku 2017/18 však naše nejvyšší soutěž přišla s novinkou. Nyní mohou diváci porovnávat hráče a týmy i za pomoci rozšířených statistik, které ukazují například vliv hráče na tým, či jak jednotlivým celkům fungují formace na přesilovky a oslabení. Speciální čísla používají již několik let v NHL a nyní si je mohou užít i příznivci české extraligy.

Pokud se chcete o systému rozšířených statistik dozvědět více, klikněte zde.

Bílí Tygři se letos do finále bohužel neprobojovali a sezóna pro ně skončila poté, co ve čtvrtfinále podlehli hradeckému Mountifieldu. Pojďme si nyní připomenout, jak si Liberečtí v rámci vyřazovacích bojů vedli ve speciálních statistikách.

Dobrá forma a skvělé speciální formace

Hlavním měřítkem poukazujícím na výkonnost celého týmu je tzv. index štěstí, jenž ve zkratce určuje, kterému celku se nadmíru daří a jakým klubům se naopak lepí smůla na paty. Index zohledňuje procentuální úspěšnost brankářů (Sv%) a úspěšnost střelby týmu (Sh%). Zde si své odvedl především Roman Will, jenž lapil 94,06% střeleckých pokusů soupeřů a dlouho držel naděje Severočechů na postup do semifinále. V porovnání se základní částí Tygři v play-off výrazně zlepšili zakončení a téměř každá desátá střela skončila v síti.

Dalším důležitým ukazatelem je statistika střelecké převahy týmu. Ta ukazuje, zda mužstvo v utkáních diktuje hru nebo spíše brání a čeká na své šance. Čtvrtfinálová série s Hradcem Králové splnila předešlá očekávání a nabídla krásnou ofenzivní podívanou. Hra se přelévala ze strany na stranu a rozhodně se nedalo říct, že by se soupeři soustředili výhradně na defenzivu.

Tuto skutečnost potvrdila i čísla, neboť Tygři během play-off vyslali na bránu svých soupeřů v průměru 41,47 kotoučů. Počet obdržených střel měl ještě vyšší hodnotu, konkrétně 46,56 a Roman Will se tak ve své svatyni rozhodně nenudil.

Odjakživa platí, že play-off rozhodují přesilové hry. Liberečtí už v základní části patřili v proměňování početích výhod mezi nejlepší celky, v oslabeních se jim ovšem dařilo méně. Ve vyřazovacích bojích ale přišel pokrok. Tygři obecně zlepšili disciplínu a byli méně vylučovaní, zároveň zaznamenali progres i v sehrání početních nevýhod. Naše speciální formace si tak vedli velmi dobře, což dokazuje i následující graf.

Graf - spec. formace

V individuálních statistikách je klíčový především vliv hráče na tým. Ve zkratce se jedná o to, zda je mužstvo lepší, když je daný hráč na ledě, či nikoliv. Zde si nejlépe vedla první obranná dvojice, tedy Martin Ševc s Filipem Pyrochtou. Liberecký kapitán skončil s bilancí +9.0, jeho mladší kolega byl jen o šest desetin horší.

Z ofenzivních řad měli poté na hru týmu největší vliv Martin Bakoš a Marek Kvapil. Přínos obou útočníků byl ve vyřazovací části soutěže opravdu velký, což potvrdila i statistika primárních bodů, která počítá pouze góly a první asistence. V tomto měřítku se Martin Bakoš dokonce zařadil do nejlepší desítky extraligy. Zkušený Marek Kvapil se vyznamenal především coby střelec. Během probíhajícího finále je mimochodem se sedmi brankami stále na prvním místě, společně s Jiřím Polanským a Milanem Gulašem.

Liberecký tým byl tak v oblasti rozšířených statistik v play-off celkem úspěšný. V základní části se svěřencům trenéra Filipa Pešána dlouho moc nedařilo, postupně se ale začali zlepšovat a nakonec skvěle načasovali formu na vyřazovací boje, což dokazují i výše zmíněná fakta. Na postup mezi nejlepší čtyři týmy to bohužel těsně nestačilo, zlepšení výkonnosti je ovšem dobrým příslibem do budoucna. Nám nezbývá než doufat, že Tygři zahájí následující ročník ve stejné formě, jako závěr toho uplynulého.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Parádní vstup do série! Deváťáci nasázeli domácímu Dynamu šest gólů

Juniorce rozhodující duel v Brně utekl, v play-off končí ve čtvrtfinále

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení