Akademie Bílí Tygři Liberec

Amerika? Začínal jsem úplně od začátku, říká Radim Šimek

Date of publication Author Vladimír Vykoukal, Dominik Jakubec

Liberec - Na fotbalové exhibici mohli diváci kromě hráčů současného kádru Bílých Tygrů potkat i tři bývalé Tygry, Tomáše Filippiho, Filipa Pyrochtu a Radima Šimka. Poslední jmenovaný si po náročné sezóně v Americe užívá volno. I přesto, že celý rok hrál na farmě, hodnotí uplynulou sezónu hlavně kvůli její druhé polovině kladně.

Jak s odstupem času hodnotíš uplynulou sezónu?
Když to vezmu postupně, tak první půl rok pro mě byl hodně náročný. Musel jsem trenérům dokazovat, že na to mám. Nedali mi tam nic zadarmo, musel jsem začínat úplně od začátku. Od ledna jsem dostával větší prostor, začali mi věřit. Když se za tou sezónou ohlídnu, hodnotím ji pozitivně, i když jsem si v prvním týmu nezahrál ani jeden zápas. Po sezóně mi nabídli novou dvouletou smlouvu, kterou jsem přijal, protože ještě chci o NHL zabojovat.

Bylo pro tebe těžké zvyknout si na to, že v Americe jsi byl, s prominutím, jen bezejmenný hráč na farmě? Přeci jenom tady jsi byl za hvězdu...
Já nechci říkat, že jsem tady byl úplně za hvězdu, ale je pravda, že jsem v Liberci dostával hodně prostoru a chodil jsem na přesilovky. Když jsem tam přišel, hrál jsem 12 minut za zápas, na přesilovku jsem se nedostal a na oslabení jenom občas. Tohle pro mě bylo hodně těžký. Jak jsem už říkal, člověk tam začíná od začátku a musí jim dokázat, že na to má.

V jednom rozhovoru zhruba v polovině sezóny ses o NHL vyjádřil dost kriticky, řekli ti pak k tomu v klubu něco?
Rozhovor, kde tohle padlo, jsem dělal tuším v listopadu. Nic mi k tomu v klubu neříkali. Nebylo to tak, že bych třeba pocítil, že mě kvůli tomu méně nasazují nebo podobně, naopak se to pak ve druhé polovině sezony obrátilo a dostával jsem víc prostoru. Ale já sám jsem si pak s postupem času řekl, že jsem si tohle mohl odpustit.

Byl během sezóny nějaký moment, kdy jsi věřil, že se do NHL podíváš?
Abych řekl pravdu, tak ne. V San Jose bylo docela dost obránců a ani jeden, ne že bych to někomu přál, se nějak dlouhodobě nezranil, takže jsem zůstal celou sezónu na farmě. Ale ten rok mi toho hodně dal, nelituju toho.

Myslíš si, že v příští sezóně budeš mít větší šanci dostat se do NHL?
Uvidíme, je to o detailech. Jednomu obránci teď skončila smlouva, tak se uvidí, jestli mu nabídnou novou. Pak nějaké obránce můžou ze smlouvy vyplatit. Já samozřejmě udělám všechno proto, abych si v prvním týmu aspoň pár zápasů zahrál.

Radim Šimek TOP2

Jaký byl pro tebe život v Americe?
Život v Kalifornii je hezký, je tam teplo, od února jsme se s přítelkyní váleli u bazénu, takže tohle bylo super. Ale uživit se tam není vůbec lehký, hokejista na farmě si tam zas tolik peněz nevydělá. Je to tam všechno drahé, člověk se musí koukat na to, co kupuje, a nemůže moc rozhazovat. S přítelkyní jsme si tam těch 9 měsíců užili, na další 2 roky se těšíme, ale teď jsme rádi, že jsme tady v Česku.

Co jazyková bariéra, byla pro tebe angličtina problémem?
Abych řekl pravdu, tak angličtina není úplně mojí doménou. Já jsem nikdy nebyl studijní typ, sice jsem dokončil středoškolské vzdělání, ale škola mi nikdy nic moc neříkala. Přítelkyně tam chodila do školy, ale já už se k tomu po tréninku nedonutím. Radši si pustím nějaký film v angličtině, dám si k němu anglický titulky a učím se tímhle způsobem.

Stíhal jsi během sezóny sledovat počínání Bílých Tygrů?
Jo, sledoval jsem to pořád. Občas jsem si i pustil přímo nějaký zápas. Můj táta je stále velký fanoušek, takže jsme to spolu probírali. Když v jeden moment kluci byli úplně poslední, tak mi moc dobře nebylo, ale klobouk dolů před tím, jak se z toho vyhrabali, dostali se do play-off a nakonec málem porazili Hradec.

Letos v tvých stopách šel Filip Pyrochta, který si také vysloužil smlouvu v zámoří. Bavil ses s ním o tom, co ho čeká?
Ne, nebavil, ale vím, že měl podobně jako já první půlku těžkou. Musel přijmout roli jako já v Americe, musel si uvědomit, proč v tom týmu je. Určitě mu hodně pomohl Martin Ševc, tak jako pomohl mně. Ve finále z toho byl výborný závěr sezóny, národní tým a zaslouženě podepsaný kontrakt v Americe. Myslím si, že by z něho za pár let mohl být vynikající bek. Rok dva se třeba vyhraje na farmě, zvykne si a pak z něj klidně může být tahoun.

Zmínil jsi Martina Ševce, v čem spočívá jeho pomoc a role v týmu? Přece jenom už vedle něj vyrostli 2 hráči do NHL…
Já jsem na sociálních sítích párkrát četl komentáře, které o Švíckovi nemluvily úplně dobře, ale lidi nevidí, kolik on udělá té černé práce a jak je platný pro tým v kabině. Lidi si musí uvědomit, že on tady není proto, aby tu udělal 30 bodů za sezónu, ale aby vychoval mladé hráče, kteří se pak do Liberce třeba zase jednou vrátí.

Ještě k tobě, v médiích se při mistrovství světa objevily spekulace, že bys měl posílit národní tým, byla to pravda?
My už jsme byli s trenérama domluveni, že pojedu, já už měl i zabaleno. Bohužel jsem v posledním zápase dostal tři hity, z kterých vznikl lehký otřes mozku. Snažil jsem se z toho dostat, ale bohužel se léčba protáhla, takže jsem nakonec do Dánska nejel.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Parádní vstup do série! Deváťáci nasázeli domácímu Dynamu šest gólů

Juniorce rozhodující duel v Brně utekl, v play-off končí ve čtvrtfinále

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení