Akademie Bílí Tygři Liberec

Klíčový zápas? Šelmy nastoupí na ledě druhého Třince, mohou mu odskočit

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - Extraliga se po reprezentační pauze vrací se vší parádou. Naši hokejisté zajíždějí do Třince, aby s ním poměřili síly v souboji dvou tabulkově nejlepších celků. Podaří se svěřencům Filipa Pešána navýšit náskok na nejvyšší příčce, nebo se jim Oceláři nalepí na záda?

Souboj titánů

Atraktivita utkání je zřejmá již při letmém pohledu na extraligové pořadí. Tygři doposud nasbírali výborných 85 bodů, Slezané číhají na druhé příčce hned o čtyři bodíky vzad. Před svými diváky budou zcela jistě chtít souboj výsledkově zvládnout, aby se ke svému soupeři bodově více dorazili. Modrobílí mají naopak jedinečnou příležitost odskočit pronásledovateli až na sedm bodů!

Forma by na to být mohla. Liberečtí totiž už sedmkrát za sebou neodešli z ledové plochy s prázdnou. V rámci této série padli po nájezdech jen ve Vítkovicích. Naposledy si doma pochutnali na Chomutovu, kterému nasázeli do sítě hned sedm kousků. Všechny branky přitom vstřelili již v úvodních dvou periodách!

Třinec naproti tomu poslední dobou spíše střídá úspěchy s porážkami, což ovšem nic nemění na jeho obrovské síle a kvalitě. Ve vlastní aréně vysoko podlehl Mladé Boleslavi, aby napravil dojem hubenou výhrou nad neoblíbeným soupeřem ze Zlína. Následovala znovu poměrně jednoznačná prohra, tentokráte na ledě Olomouce. Naposledy družina trenéra Václava Varadi otočila klání v Karlových Varech, kde, ačkoliv prohrávala, převrátila skóre na konečných 3:1.

Přesilovky? Mocná zbraň

Příčin, proč se oba soupeři pohybují na vrcholu tabulky, můžeme najít mnoho. Jednou jsou zcela jistě přesilové hry. Liberec v nich disponuje 22,80% úspěšností využití. Proti oslabenému protivníkovi skóroval již 44 krát. Oceláři proměnili v gól přesně 21,69 % početních výhod. Hráli jich o 27 méně než šelmy, na relativně podobnou efektivitu jim tak stačí "pouze" 36 tref.

Naši hokejisté se mohou chlubit vůbec nejproduktivnější střelbou v extralize, do sítě zapadne přibližně každá devátá rána, jež míří mezi tyčky. To je skvělá úspěšnost!

Suverénně nejproduktivnějším hráčem Třince je Martin Růžička. Ten si na konto připsal už 35 bodů, a to za 15 gólů a 20 asistencí. Následně je žebříček ocelářského bodování velice vyrovnaný. Na podobných hodnotách se nachází velké množství hokejistů. Mimo zkušených forvardů, ať už Martina Adamského, Jiřího Polanského či Erika Hrni, zde najdeme také beka Martina Gernáta.

Fantastický Will i zraněný Filippi

43. kolem se extraliga hlásí o slovo po reprezentační pauze, jejíž náplní byly švédské Beijer Hockey Games. Z města pod Ještědem na turnaj vycestoval hned čtyřlístek hráčů - Roman Will, Marek Kvapil, Radan Lenc a Tomáš Filippi. Pozván byl také Michal Birner, jenž musel ze zdravotních důvodů účast odmítnout.

Hned v prvním utkání, ve kterém naše národní mužstvo vyzvalo domácí výběr Tří Korunek, zaznamenal krásnou trefu Marek Kvapil. Hvězdný útočník v přesilovce zavěsil touš do horního růžku a nastartoval parádní obrat, jehož kaňkou bohužel bylo zranění Tomáše Filippiho, kterému poranil rameno nešťastným zákrokem Lindqvist. Podle prvních odhadů by jeden z pilířů liberecké ofenzivy měl být bez hokeje dva nebo tři týdny.

Následoval souboj s Finy, který se nesl ve znamení velké premiéry. Roman Will poprvé nastoupil za reprezentační výběr a vedl si naprosto skvěle! Při výhře 3:1 totiž vytáhl několik efektních i efektivních zákroků, které mu po zásluze vynesly cenu pro hvězdu utkání. Pro našeho čaroděje to zkrátka bylo odpoledne snů.

Poslední střetnutí s Ruskem už odchytal Šimon Hrubec, a ačkoliv Češi padli, o vítězství na turnaji je to nepřipravilo. Dalším zajímavým bodem středečního zápasu je právě fakt, že se proti sobě postaví maskovaní muži, kteří spolu ještě před pár dny tahali za jeden provaz na mezinárodní úrovni. Oba jsou zároveň nejlepšími gólmany, co se počtu vychytaných výher týče.

Roman Will o prvním zápase za reprezentaci a o přístupu k hokeji

"Nesmírně si vážím, že jsme vyhráli. To je jediné, co mě zajímá. Opravdu si toho vážím. Výhra za tři body, to je nejvíc. Jsem rád, že jsme to zvládli. Snažil jsem se to brát jako každý jiný zápas. Kluci mi hrozně pomohli. Hráli přede mnou výborně. S každým zákrokem jsem z toho měl lepší pocit.

Mám rodinu a malou holčičku. Hokej je pořád jedna z nejdůležitějších věcí, ale stárneme a člověk si to časem uvědomuje, že možná občas si dělá hlavu z věcí, které nemají cenu. I já jsem v tomhle vyzrál. Mám kolem sebe super lidi. Super rodinu, super trenéry v Liberci. Kamarády. Ten život je prostě dobrý."


Čerstvé vzpomínky

Tygři na Slezany narazili před pouhými třemi týdny. 30. kolo totiž kvůli účasti Ocelářů na Spengler Cupu nemohlo být odehráno v původním povánočním termínu. Home Credit Arena tedy velký šlágr přivítala až 22. ledna a bylo se na co dívat! Šelmy po dvou třetinách vedly jasně 3:0, avšak hosté během čtyř minut vyrovnali stav. Prodloužení nicméně odmítl Libor Hudáček, jenž dvě minuty před koncem rozhodl. Tímto zápasem se svěřenci Filipa Pešána na svého soka bodově dotáhli, aby ho v dalších kolech dokonce poslali za sebe.

Jak se jim povede na soupeřově kluzišti? To se začneme dozvídat od středečních 17 hodin, kdy bude ve Werk Areně vhozen úvodní kotouč. Držte Tygrům palce!

Bílí Tygři Liberec vs HC Oceláři Třinec

Počet zápasů: 67
Bilance: 26 – 9 – 2 – 3 – 27
Skóre: 196:185

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Také v květnu se můžete těšit na bohatý development program!

Šejc, Kučera, Tureček, Sanejstr i trenér Fiala. Český výběr U15 míří na turnaj do Salzburgu

Sedmáci získali bronz na kvalitně obsazeném turnaji v Brně

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení