Akademie Bílí Tygři Liberec

Jdeme do finále! Tygři si s Oceláři podmanili letošní sezónu, teď se utkají o zlato

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - Poprvé od roku 2016 o titul zabojují dva nejlepší celky ze základní části. Když se tak stalo naposledy, porazily šelmy ve finále Spartu! Nyní narazí na soupeře, se kterým disponují pozitivní bilancí. Obě mužstva vyřadila v semifinále giganty, Liberečtí si poradili s Kometou, Slezané vytlačili Plzeň. Jak bude vypadat první zápas série, která začíná už ve čtvrtek pod Ještědem?

Finále? Nic nového!

Ani pro jeden celek nebude účast ve finále ničím nepoznaným. Svěřenci Filipa Pešána si jeho atmosféru zažijí už potřetí, přičemž se tak poprvé stalo teprve v ročníku 2015/2016. V této sezóně porazili Spartu 4:2 na zápasy a zajistili si prozatím jediný titul! Otáčeli přitom ze stavu 1:2. Podobnost s letoškem najdeme v umístění celků v základní části, Severočeši ji tehdy vyhráli, soupeř skončil na druhé příčce. O rok později přišel finálový neúspěch s Brnem, které poté dokázalo prvenství ještě obhájit.

To třinecká sbírka finále je o trošku širší. Titul získali Slezané také jeden, a to v roce 2011, kdy v pikantní sérii smetli rivala z Vítkovic hladce 4:1 na utkání. Hned třikrát brali medaile stříbrné barvy. Jednou ještě pod jménem HC Železárny Třinec, přičemž v sezóně 1997/1998 neuhráli proti Vsetínu ani zápas. V nedávné době museli Třinečtí ve vlastní hale sledovat radost soupeřů, nejprve Litvínova a minulý rok také Komety. Sáhnou si ve Werk areně na pohár i šelmy?

Pešán vs. Varaďa

Trenérské posty? Tam hledejte jen tu nejvyšší kvalitu! Na jedné straně stojí Filip Pešán, kouč, jenž svůj celek dovedl do třetího finále za minulé čtyři roky. Zajímavé také je, že v minulé sezóně kromě Liberce vedl také reprezentační výběr do 20 let, se kterým bral skvělé čtvrté místo, načež předal žezlo právě Václavu Varaďovi.

Ten na podobný úspěch navázat nedokázal, nicméně o jeho trenérském umění se moc dobře ví. Varaďu si většina hokejových fanoušků pamatuje jako nekompromisního útočníka, jenž si snadno zjednával respekt.

Ani jeden z koučů se nebojí riskovat, zejména, co se hry bez gólmana týče. Filip Pešán se jej v případě nepříznivého vývoje nezdráhá odvolat několik minut před koncem, jeho protějšek se poté dokonce již několikrát uchýlil k power-play už během druhé části! Přesvědčili se o tom i fanoušci v Liberci při minulém příjezdu Ocelářů. Ti tehdy dotahovali ztrátu 0:3, a přestože početní převahu nezužitkovali, nakonec přece jenom způsobili velké drama! Výhru 4:3 trefil v závěru Libor Hudáček.

Radan Lenc před finále:

"Hrozně se těším, už aby to vypuklo! Asi tam nebude větší nervozita, než třeba u čtvrtfinále a semifinále. Je to prostě další těžká série. Budeme makat a bojovat každý zápas. Třinec má v týmu spoustu šikovných hráčů, jsou silní a bojovní. Hrozně se na to těším, bude to zajímavý souboj. V náš prospěch zas hraje ohromná bojovnost a odhodlanost."


Vítězní muži mezi tyčemi

Roman Will a Šimon Hrubec - muži, kteří nejsou zvyklí prohrávat. Oba jsou naprosto jednoznačnými jedničkami svých týmů. Strážce liberecké pokladnice odchytal v základní části neskutečných 51 zápasů, z nichž 32 bylo vítězných! vytvořil tím nový rekord klubu.

Šimon Hrubec je na tom velice podobně. Naskočil do 46 střetnutí a přesně 30 jich skončilo ocelářskou radostí z výhry. Spolu navíc vycestovali do Švédska na turnaj Euro Hockey Tour, kde Hrubec vychytal vítězství nad domácí reprezentací a na závěr nedokázal zabránit porážce s Ruskem. Roman Will dostal příležitost v duelu proti Finsku a vedl si naprosto skvěle. Za záda mu proklouzl pouze jeden puk a při výhře 3:1 převzal při svém reprezentačním debutu cenu pro hvězdu zápasu!

V základní části úspěšnější šelmy

Oba celky spolu sehrály obvyklá čtyři klání. Našim hokejistům se proti Třinci dlouhodobě poměrně daří, což se potvrdilo také v letošní základní části. První vzájemný zápas se uskutečnil na ledě Home Credit Areny. Po nerozhodných dvaceti minutách šli modrobílí do trháku a zvítězili 4:1. Svěřenci kouče Varadi jim doma porážku vrátili. Liberečtí sice vedli po úvodní dvacetiminutovce 2:0, ovšem hráči s drakem na prsou zabrali a uzmuli výhru 5:3.

Třetí společné shledání se zařadilo mezi klenoty letošní základní části. Hrálo se o první příčku a stálo to za to! Šelmy vedly 3:0, ovšem během třetí periody hosté během necelých tří minut obdivuhodně srovnali skóre. Tygři se dokázali vzchopit a v 59. minutě rozhodli o vítězství 4:3. Uspěli navíc také o tři týdny později ve Slezsku, kde nasázeli soupeři bůra a ovládli střetnutí poměrem 5:2. Budou podobné gólové hody k vidění i ve finále?

Svátek hokeje

Není divu, že se po vstupenkách na domácí duely jen zaprášilo. Ve středu ráno odstartoval volný prodej, jenž trval pouze osm minut. Za takhle krátkou dobu byla celá kapacita Home Credit Areny naprosto beznadějně vyprodaná. Pojďme našim hokejistům vytvořit do finálové bitvy pořádně bouřlivou atmosféru!

Série začíná už ve čtvrtek odpoledne pod Ještědem. Úvodní buly padne vždy v 17 hodin a zápasy budou vysílány jak na ČT sport, tak na O2 TV Sport. Pokud nebudete přímo na místě dění, stačí si vybrat, jakou stanici naladíte. Držte Tygrům palce, je tu vrchol sezóny!

Filip Pešán o přípravě na Třinec

"Od pondělního večera už se připravujeme už konkrétně na Třinec. Proti Kometě, což byl extrémně těžký soupeř, jsme si dokázali, že můžeme porazit kohokoliv. Na Třinec se přichystáme jako na každého jiného soupeře. My jsme natolik silný tým, že by se spíš měli Oceláři starat o to, jak porazit nás!"


Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Také v květnu se můžete těšit na bohatý development program!

Šejc, Kučera, Tureček, Sanejstr i trenér Fiala. Český výběr U15 míří na turnaj do Salzburgu

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení