Akademie Bílí Tygři Liberec

Na vrcholu statistik: Liberecký ironman i největší zvíře na vhazování

Date of publication Author Jan Kousal

Liberec - Bílí Tygři dlouhodobě patří mezi extraligovou elitu. Šelmy zdobí velké týmové výkony, ale za zmínku rozhodně stojí i silné individuality. Hned dva hokejisté výběru Patrika Augusty dokonce drží velmi cenná prvenství v ostře sledovaných ukazatelích.

Každá herní situace v ledním hokeji začíná vhazováním. Pokud jde o tuto činnost, mají se Tygři každoročně čím pochlubit. To ostatně platí i letos. Severočeši jsou s úspěšností 58,34 % nejlepší z extraligové čtrnáctky týmů. A to dost výrazně! Druhý Třinec má v tomto ohledu vůči Liberci pětiprocentní sekeru.

Asi nepřekvapí, kdo je hlavním strůjcem vysoce nadstandardního počínání Tygrů na buly. Petr Jelínek dlouhodobě vykazuje na vhazování výborná čísla a výjimkou není ani letošní sezóna. V ní stanul Jelínek na buly v 295 případech s oslnivou bilancí 194:101.

Petr Jelínek na buly

Celkově tedy úspěšnost libereckého kapitána v jeho oblíbené disciplíně šplhá až na metu 65,76 %. To dělá z Jelínka největšího dravce ze všech extraligových hráčů, kteří se pravidelně střetávají na puntíku pro vhazování.

Druhým zkušeným hokejistou z kádru Patrika Augusty, který vévodí jedné ze sledovaných statistik, je obránce Ladislav Šmíd. Právě liberecký odchovanec s bohatými zkušenostmi z NHL je vůbec nejvytěžovanějším hráčem české nejvyšší soutěže.

Jedna z ústředních postav libereckých zadních řad chodí na led ve všech herních situacích. Také proto už v probíhajícím ročníku strávila ve hře dechberoucích 453 minut a 9 sekund. Pro srovnání, druhý nejnasazovanější Petr Zámorský má na svém kontě o více než půl hodiny méně.

Ladislav Šmíd rozehrává

Zajímavý je také Šmídův vývoj od jeho návratu do Liberce. Například v sezóně 2017/2018, kdy se ostřílený matador rozehrával po dlouhém zranění, mezi ty vůbec nejvytěžovanější nepatřil. Ve hře tehdy strávil průměrně jen něco málo přes 20 minut.

Vloni už přišly zápasy, v nichž Šmíd, s trochou nadsázky, neslezl z ledu. Není tak divu, že se jedničkou mezi extraligovými ironmany stal právě už před rokem. Zarážející je však, že v základní části stříbrné sezóny činil průměrný Šmídův ice-time „pouhých“ 24:36. Letos hraje Ladislav dokonce 28 minut a 19 sekund v průměru na jedno utkání.

Je tedy vidět, že Petr Jelínek a Ladislav Šmíd jsou skutečnými mistry svých oborů. Kromě skvělých čísel navíc obohacují kabinu šelem svými bohatými zkušenostmi. Věřme, že to oběma dlouho vydrží.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Parádní vstup do série! Deváťáci nasázeli domácímu Dynamu šest gólů

Juniorce rozhodující duel v Brně utekl, v play-off končí ve čtvrtfinále

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení