Akademie Bílí Tygři Liberec

A bude se vylučovat! Speciální formace Tygrů jako klíč k úspěchu

Date of publication Author Jan Kousal

Liberec - Bílí Tygři Liberec si v sezóně 2019/2020 došli pro své rekordní šesté vítězství v základní části. Zaniknout by však neměla ani cesta, která k němu vedla. Svěřenci Patrika Augusty se na ní velmi výrazně mohli opřít o své speciální formace.

„Početní výhody v moderním hokeji rozhodují zápasy, to ví každý. Je třeba vyvarovat se oslabení a proměňovat přesilovky. Ve hře pět na pět padá minimum branek,“ prohlásil na startu sezóny po utkání základní skupiny CHL Libor Hudáček. A Bílí Tygři jako by si v extralize jeho recept vzali k srdci.

Hra v nerovnovážném počtu hráčů na ledě totiž nerozhoduje jenom jednotlivé zápasy, ale často může dopomoci i k velkým trofejím, jak se koneckonců ukázalo i v zápolení o Prezidentský pohár. Šelmy si totiž dokázaly poradit jak s početními výhodami, tak v oslabeních.

Liberečtí v extraligové sezóně 2019/2020 nasázeli úctyhodných 51 branek v přesilových hrách. Procentuální úspěšnost využití 25,76 % dokonce značí, že nejúdernější přesilovku celé soutěže mají právě Tygři.

Klíčovým mužem Severočechů při hře v početní výhodě byl bezesporu Michal Birner. Ten ze svých 61 bodů zaznamenal hned 30 v přesilovkách. Více nastřádal v extralize už jen plzeňský suverén Milan Gulaš, konkrétně 34. Michal však oproti němu odehrál o jedenáct utkání méně.

Nadšený Michal Birner se raduje z vítězného gólu

Birner se ovšem spíše než střílením gólů zabýval režií přesilovkových vzorců, o čemž svědčí 23 asistencí. Nejpřesnější mušku měl v početních výhodách slovenský zabiják Libor Hudáček, jenž se trefil hned třináctkrát. Za zmínku stojí také famózních 21 bodů Ladislava Šmída, který ovládl bodování obránců.

Ještě možná důležitější disciplínou v moderním hokeji je oslabení. Také v něm si ale Bílí Tygři vedli výborně, zvláště s ohledem na fakt, že se stali nejtrestanějším týmem extraligy. Svou nedisciplinovanost dokázali vykompenzovat vysokou úspěšností ubráněných oslabení, která se vyšplhala až na kótu rovných 85 %, lépe se přesilovky soupeřů bránily už jen v Mladé Boleslavi a Plzni.

Jako pěkný bonus navíc svěřenci Patrika Augusty přidali pět vstřelených branek v početní nevýhodě. O dvě z nich se postaral Marek Zachar, po jedné přidali Jaroslav Vlach, Radan Lenc a Ronald Knot.

Nejúdernější přesilovka a třetí nejlepší oslabení jsou tedy jasnou známkou toho, že liberecké speciální formace na ledě v uplynulé sezóně zářily. Snad tomu tak bude i po letní přestávce.

Marek Zachar ujel ve vlastním oslabení

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Parádní vstup do série! Deváťáci nasázeli domácímu Dynamu šest gólů

Juniorce rozhodující duel v Brně utekl, v play-off končí ve čtvrtfinále

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení