Akademie Bílí Tygři Liberec

Jeník skoro jako McDavid nebo gól Paříka. Jak se dařilo mladým Tygrům v zámoří?

Date of publication Author Vladimír Vykoukal

Liberec - Poté, co jsme si zde připomněli výkony bývalých Tygrů v NHL a AHL, se nyní zaměříme na mladší liberecké odchovance hrající v nižších zámořských soutěžích. Těch každým rokem přibývá, v letošní sezóně jich za velkou louží hrálo osm. Jak se jim dařilo?

Náš přehled začneme v Ontario Hockey League, v které v této sezóně působili dva bývalí Tygři - Jan Jeník a Matěj Pekař.

Pekařův trejd a Jeník skoro jako McDavid

Matěj Pekař má ze všech Tygrů nejvíc zkušeností ze zámořských soutěží, do Ameriky totiž přestoupil už ve svých čtrnácti letech. Letošní sezónu zahájil v týmu Barrie Colts, kde působil i v předešlém roce. Za “Kolty” odehrál 26 zápasů, v kterých si připsal 29 kanadských bodů.

Poté přišel vrchol sezóny - mistrovství světa do 20 let v Ostravě a Třinci. To se však Pekařovi nepovedlo podle jeho představ. V pěti zápasech si připsal pouze jednu asistenci a nedokázal zabránit vyřazení české reprezentace ve čtvrtfinále.

Po návratu do zámoří ale přišla nečekané vzpruha. Pekař byl totiž vytrejdován do týmu Sudbury Wolves, který také hraje OHL. I v novém působišti se mladému útočníkovi dařilo na výbornou, když ve 25 utkáních nasbíral 34 kanadských bodů a okamžitě se tak zařadil mezi největší útočné opory svého týmu.

I Jan Jeník za sebou má povedený ročník. Oblékal dres týmu Hamilton Bulldogs a hned začátek sezóny mu vyšel parádně. Zaznamenal totiž neskutečnou šňůru 26 utkání, ve kterých dokázal bodovat. Podobný kousek se v historii povedl jen málo hráčům. Například hvězdní Connor McDavid nebo John Tovares měli svou šňůru jen o jedno utkání delší!

I Jeník se zúčastnil šampionátu do 20 let. Tam ale kvůli zranění stihl odehrát jen tři zápasy a ani on tak nezabránil vyřazení. Zranění ho nepustilo do hry ani po návratu do zámoří, mladý forvard tak v OHL odehrál 27 utkání, ve kterých nasbíral parádních 56 kanadských bodů.

Jeník má podepsaný nováčkovský kontrakt s týmem Arizona Coyotes. Probojuje se produktivní útočník do nejlepší ligy světa?

Střelec Teplý a kapitán Hrabík

Nyní se přesuneme do Western Hockey League, kde letos působili hned čtyři bývalí Tygři.

Nejvíc se dařilo útočníkovi Michalovi Teplému, který se ve své první sezóně v zámoří uvedl skvěle. Za Winnipeg Ice odehrál 53 utkání, ve kterých si připsal skvělých 63 kanadských bodů a stal se druhým nejproduktivnějším hráčem svého týmu.

Dařilo se mu zejména v lednu, kdy v 9 zápasech zaznamenal 14 kanadských bodů. Za své výkony v tomto měsíci dokonce dostal cenu pro nejlepšího nováčka. Více o tomto počinu si můžete přečíst zde.

I Teplý se stejně jako Pekař s Jeníkem zúčastnil mistrovství světa do 20 let. Byl sice nejproduktivnějším hráčem českého národního týmu, nepodařilo se mu ale skórovat a zabránit tak vyřazení ve čtvrtfinále. Na svém kontě měl nakonec pět asistencí.

Ve Western Hockey League letos hrál i další útočník Kryštof Hrabík. Ten působil v týmu Tri-City Americans, kde dokonce plnil roli kapitána. A ve své funkci rozhodně nezklamal. V 42 duelech nasbíral 34 kanadských bodů, což ho řadí na třetí místo v tabulce týmové produktivity.

Hrabík před sezónou podepsal kontrakt s farmou San Jose Sharks. Letos byl ještě na hostování ve WHL, v příště sezóně ho už však pravděpodobně budeme vídat v AHL!

Premiérový ročník Cikharta a střelec Pařík

Třetím exlibereckým útočníkem v WHL je Jan Cikhart. Ten má za sebou svou první sezónu v zámoří, v níž už stihl vystřídat dva týmy. Ročník zahájil v Tri-City Americans po boku Kryštofa Hrabíka, kde odehrál 25 utkání, v nichž si připsal 4 kanadské body.

V půlce sezóny však přišel trejd a Cikhart putoval do týmu Regina Pats. V jeho dresu odehrál 25 zápasů, v nichž také zaznamenal 4 body. Mladého útočníka teď čeká draft NHL, bude v něm úspěšný?

Kromě třech útočníků působí ve WHL i jeden exliberecký gólman, a to Lukáš Pařík. Ten chytá v týmu Spokane Chiefs. V úvodu sezóny byl zraněný, stihl tak odchytat pouze 32 utkání. V těch si ale vedl velmi dobře, úspěšnost zákroků si držel nad 91 % a průměrně inkasoval necelé tři branky za zápas. V závěru sezóny se Paříkovi povedl nevídaný kousek. V duelu proti Kamloops Blazers udržel čisté konto a navíc v poslední minutě sám skóroval!

Českým fanouškům se Pařík představil na mistrovství světa do 20 let, kde měl plnit roli druhého brankáře, nakonec ale dva zápasy odchytal. V zápase proti Kanadě se však zranil a vyřazení českého týmu ve čtvrtfinále tak viděl jen z tribuny.

Pařík byl před sezónou jako nejvýše postavený Čech draftován týmem Los Angeles Kings. Objeví se v budoucnosti v brance Králů?

Zraněný Solenský a nováček Klapka

Slovenský útočník Samuel Solenský, který prošel libereckou akademií, má za sebou už čtvrtou sezónu v zámoří. Po třech úspěšných ročnících v NAHL letos poprvé okusil univerzitní ligu NCAA. Sezóna mu ale bohužel nevyšla podle představ. Vinou vleklého zranění stihl za tým Bemidji State University odehrát jen 10 utkání, v nichž vstřelil jeden gól a přidal i jednu asistenci. Doufejme, že se mu budou vyhýbat zdravotní problémy, aby rychlý útočník mohl naplno ukázat to, co v něm je.

Tím posledním, kdo se z Liberce vydal do zámoří, je obrovitý útočník Adam Klapka. Ten do týmu Tri-City Storm hrající ligu USHL přestoupil až v průběhu letošní sezóny a ve svém novém angažmá tak stihl odehrát pouze osm utkání. Uvedl se ale velmi slušně, za malou porci zápasů stihl nastřílet tři góly a zaznamenal i jednu asistenci.

To byl výčet všech libereckých mládíků hrajících v zámoří. My jim všem přejeme hodně štěstí a doufáme, že jich bude jen přibývat!

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Parádní vstup do série! Deváťáci nasázeli domácímu Dynamu šest gólů

Juniorce rozhodující duel v Brně utekl, v play-off končí ve čtvrtfinále

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení