Akademie Bílí Tygři Liberec

Ať pošleme na led kohokoliv, znamená to pro soupeře nebezpečí, říká Šmíd

Date of publication Author Jan Kordík

Liberec - Bílí Tygři ovládli klíčový pátý zápas play-off série s Kometou 6:1 a další překážkou na cestě vyřazovacími boji jim bude Sparta. Zásadní brankový příděl v pátém klání s Brnem přišel především od druhé lajny, která v duelu vsítila hned čtyři ze šesti gólů. O celkem sedmnáct branek vstřelených Tygry za celý dosavadní průběh play-off se přitom postaralo hned dvanáct různých bruslařů!

Série s Brnem poznala svého vítěze až v rozhodujícím pátém klání hraném na ledě Home Credit Areny. „Chtěli jsme hlavně hrát hodně aktivně už od začátku. Kdykoliv jsme totiž na Kometě byli pasivní, tak jsme se dostávali do problémů, protože útočná síla Brna je obrovská,“ rozebíral předzápasovou taktiku hlavní kouč Severočechů Patrik Augusta.

Předchozí střetnutí vyhráli na svém ledě Brňané, kteří otočili vývoj utkání v posledních minutách třetí třetiny, čímž dokázali srovnat stav předkola s Tygry. „Ke zvládnutí série s Kometou nám určitě pomohla zkušenost z loňské sezóny, kde jsme byli v semifinále se Spartou jeden zápas od finále. Nakonec se to ale natáhlo až na sedm utkání a hodně kluků z letošního kádru tu situaci zažilo,“ popisoval podobnost letošního předkola s loňským semifinále se Spartou Michal Birner. Po výhře Mladé Boleslavi nad Plzní je navíc také jasné, že právě sparťané budou dalším sokem Liberce ve vyřazovací části.

Patrik Augusta po předkole s Kometou
Série s Brnem nebyla vůbec jednoduchá a jsme rádi, že máme delší volno, než kdybychom hráli následné čtvrtfinále s Třincem. Hráči trochu pofoukají své bolístky a odpočinou si.

Velmi pozitivním faktem je kromě postupu do dalšího kola také to, že vstřelené góly libereckých hokejistů jsou rozesety mezi téměř celým kádrem. Na celkových sedmnácti vsítěných brankách se totiž podílelo hned dvanáct Tygrů. „Myslím si, že od půlky sezóny začala naše čtvrtá lajna mladíků hrát velice dobře. Dávají nám hodně energie i možnost rozprostřít zátěž na čtyři formace. Hráči tak mají dostatek sil a je to potom na ledě vidět,“ hodnotil trenér Severočechů.

S důležitostí mladých hráčů souhlasí i Michal Birner. „Každé play-off, které mladí hráči odehráli, jim dalo určité zkušenosti a důvěru, což teď týmu oplácí. Loni chytili svoji šanci za pačesy a já mám takový názor, že play-off rozhodují třetí a čtvrté lajny. Formy těchto útoků pak rozhodují o výsledcích,“ poznamenal liberecký forvard.

Jan Ordoš o sérii s Kometou
Všechny čtyři lajny tahaly, každá se prosadila. Celý tým ukázal charakter, srdíčko a jsme ve čtvrtfinále.

„Je ohromně důležité, že naše produktivita nestojí jen na jedné formaci. Na led můžeme poslat víceméně kohokoliv a je to nebezpečí pro soupeřovu branku. Jsem rád hlavně za mladé kluky, kteří se k nám postupně zapracovali. Dostávají v týmu větší role, mají větší ice-time a jsou na ledě cítit,“ pochvaloval si vyrovnanost libereckého kádru zkušený matador Ladislav Šmíd.

Zajímavý počin ale zaznamenal také tento veterán defenzivních řad. V dosavadních pěti odehraných duelech si totiž připsal hned sedm kanadských bodů za stejný počet nahrávek a vede tak tabulku produktivity! „Jsem rád, že můžu týmu pomoct, ale snažím se statistiky moc nesledovat. Myslím si, že naše hra nestála jen na jedné obraně a síla je rozprostřena do všech formací,“ odkazoval Šmíd skromně především na sílu týmu.


Postupová radost Michala Birnera



Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Král s Galvasem si zahrají na MS osmnáctek!

Reprezentační srazy byly plné mladých Tygrů!

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení