Akademie Bílí Tygři Liberec

Benátky za sezónu protočily 50 hráčů! Play-off jim i přes skvělý start uteklo

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - Základní část Chance ligy je minulostí. Do letošní atypické sezóny zasáhlo osmnáct mužstev a utkalo se každé s každým, jednou doma a jednou venku. Do vyřazovacích bojů se kvalifikovalo dvanáct týmů, mezi které se Benátky nad Jizerou bohužel o sedm bodů nedostaly. První polovinu soutěže přitom odehrály bravurně!

Benátečtí se v prvních měsících soutěže mohli spolehnout na skvělé výkony zámořských posil. Trio Lukáš Pařík - Kryštof Hrabík - Matěj Pekař se v organizaci Bílých Tygrů udržovalo v herním rytmu před startem kanadskoamerických soutěží a patřilo k ozdobám Chance ligy. Pařík si držel úspěšnost zásahů okolo 90 %, Hrabík s Pekařem neklesli pod magický průměr bodu na zápas.

Ještě na přelomu listopadu a prosince patřilo svěřencům trenéra Valdemara Jiruše první místo tabulky, nicméně vysoké tempo se udržet nepodařilo. Zámořské posily si svými výkony řekly o místo v extraligovém kádru Bílých Tygrů, načež se vrátily do svých kmenových mužstev. Další důležité hráče si navíc liberecký A-tým stáhl v dalším průběhu sezóny a Benátečtí už to v novém kalendářním roce měli těžké.

Trenér Benátek Valdemar Jiruš o situaci po přelomu kalendářního roku:

„Zlom nastal v polovině soutěže. Někteří hráči odjeli na mistrovství světa do dvaceti let, jiní se posunuli do prvního týmu a my začínali prakticky od začátku. Každý takový zásah do týmu je znát. Šanci dostali opravdu mladí hráči, kteří začínají nakukovat do seniorského hokeje, avšak chybí jim zkušenosti, herní vyzrálost a také fyzické parametry jsou oproti soupeřům nesrovnatelné. Klukům se nedá upřít bojovnost, nasazení, obětavost, což mimochodem považuji u každého mladého hráče za samozřejmost. Vyzrálost našich soupeřů byla znát a klíčové fáze utkání rozhodovali zkušení hráči.“

(citace: hokejbenatky.cz)

Od startu roku 2021 zvítězily Benátky jen ve čtyřech utkáních, velké pozitivum se však dá najít ve vytíženosti mladých hráčů. Ti dostali ve farmářském týmu Bílých Tygrů znovu spoustu prostoru a svými výkony si řekli o další příležitosti. Vypovídá o tom i fakt, že klubovou produktivitu ovládl teprve čerstvě devatenáctiletý útočník a mládežnický reprezentant Vojtěch Jiruš s bilancí 10+8.

Tým ovšem nestál pouze na mladých hráčích. V jeho středu se znovu nacházela i zkušená jména, od kterých se mladší mohli leccos přiučit. Petr Kolmann, Daniel Špaček a Adam Dlouhý se v průběhu ročníku dříve či později připojili k Liberci, matador Lukáš Pabiška v Benátkách strávil celou sezónu. Farmou Bílých Tygrů v ročníku 2020/21 prošla rovná padesátka hráčů, což je zdaleka nejvíce mezi všemi účastníky Chance ligy.

Trenér Benátek Valdemar Jiruš o vztahu farmy s A-týmem Bílých Tygrů:

„Smysl naší farmy je nepopíratelný. Jsme tu pro A-tým, ne oni pro nás. Někdy je to tvrdé a náročné. Ve vyřazovací části hrát nebudeme, avšak Bílí Tygři jsou v první čtyřce, což je podstatné. Může to znít tvrdě, ale přesně tohle je cílem farmy. Musíme být plně k dispozici. Přidanou hodnotou je ohrávání mladých hráčů v seniorském hokeji. Kluci se přes žákovské kategorie, akademii a farmu dostávají do A-týmu, kde získávají pevné místo. Toto je pozitivní a inspirující pro další mladé hráče.“

(citace: hokejbenatky.cz)

"Pro naši farmu ještě tato sezóna nekončí. Pokračujeme v plném tréninkovém procesu. Bílí Tygři mají na soupisce ještě některé hráče od nás a v případě potřeby jsou připraveni okamžitě naskočit. Trénovat budeme po celou dobu, dokud bude hrát liberecký tým," dodává ještě Valdemar Jiruš.

Přehled statistik

Umístění v tabulce: 15. místo (39 bodů)
Skóre: 88:116
Využití přesilovek: 20,14%
Úspěšnost oslabení: 79,87%
Nejvyšší výhra: Třebíč - Benátky nad Jizerou 3:6
Nejvyšší porážka: Slavia - Benátky nad Jizerou 7:2
Nejúspěšnější brankář: Matěj Žajdlík (90,10%)
Nejproduktivnější obránce: David Aubrecht (5+4)
Nejproduktivnější útočník: Vojtěch Jiruš (10+8)
Nejlepší v bilanci účasti na ledě: Matěj Pekař (+6)
Nejvíce trestných minut: David Aubrecht (40).

foto: Karel Švec, hc-slavia.cz

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Parádní vstup do série! Deváťáci nasázeli domácímu Dynamu šest gólů

Juniorce rozhodující duel v Brně utekl, v play-off končí ve čtvrtfinále

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení