Akademie Bílí Tygři Liberec

Bez ledu, ale pořád s vervou! Jak aktuálně trénují sportovní třídy?

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - Tělovýchovná jednota musela své tréninky kompletně přesunout do online prostředí. Všechny sportovní třídy nicméně mají i v současné době přesně nastavený tréninkový plán. Jak pracují jednotlivé kategorie?

9. a 8. třída (hl. trenér Vojtěch Fiala)

"Starší žáci mají od trenérů připravené plány na každý den. Rozlišujeme dva typy videohovorů. Online týmový meeting a online trénink, zatímco při online tréninku cvičí celý tým společně s trenéry v předem stanovený čas a trénink probíhá pro celý tým společně, u online meetingu můžou hráči svůj trénink na daný den odcvičit kdykoliv během dne a před počítačem probíhá pouze videokonference, kde se snažíme hráče více zapojovat do dění. Minulý týden jsme měli například "pravidlový kvíz trenéra Daňka."

Hráči mají od trenérů během týdne zadané "hokejové domácí úkoly", krátké úvahy, referáty či hodnocení, které během našich videohovorů můžeme probrat a vyhodnotit. Co se osvědčilo i u mladších kategorií je aktivní zapojení vybraného hráče jako "trenéra", který vede trénink, kdy si každý může vyzkoušet, co to obnáší, být při tréninku na druhé straně a v tomto týdnu také připravujeme tygří orientační běh, který si hráči individuálně, za pomocí běžecké aplikace v přírodě zaběhnou."

7. a 6. třída (Ctibor Jech ml.)

"Ze dne na den jsme přešli na online režim a využili videa kondičního kouče Tomáše Krámského. Fungujeme tak, že se trénink cvičí online. Hráči navíc ještě mají zadané venkovní aktivity, aby netrénovali pouze doma u počítače. Občas má někdo problém se připojit, avšak komunikujeme s rodiči a věříme, že jsou všichni poctiví. Když hráči řeknou, že si to odcvičí, důvěřuji jim, nemusím je hlídat. I rodiče jsou zodpovědní a chtějí, aby se hráči hýbali a tréninky absolvovali."

5. a 4. třída (Jakub Mulač)

"Tréninky máme každý týden naplánované od pondělí do čtvrtka, kde se scházíme v předem určený čas na aplikaci ZOOM. V pátek mají kluci možnost plnit individuálně ještě bonusový dobrovolný trénink, který nám z většiny všichni s chutí plní. Konkrétně rozlišujeme v našem setkání dva druhy tréninků.

První způsob aplikujeme v pondělí a ve středu, kdy kluci dle předem zaslaného tréninkového programu cvičí doma individuálně a poté se scházíme na ZOOMu, kde nejdříve trénink zhodnotíme. Poté následuje část, kdy s dětmi probíráme hokejová témata. Na konci každého týdne kluci vyberou jednoho hráče, tým, nebo cokoliv z hokejového prostředí a zbytek tréninku věnujeme vybranému tématu. Nasdílíme s trenéry vždy dohledaná videa o tématu a s dětmi hledáme pomocí otázek, co je na daném hráči nebo týmu dobré a co se nám líbí.

Kluky se tím snažíme i motivovat do tréninku a zároveň upozorňujeme a ptáme se, jestli některé určité věci sami aplikujeme v tréninku, aby věřili všemu, co se s dětmi snažíme nastavenou tygří cestou dělat.

Druhý způsob tréninku provádíme v úterý a ve čtvrtek. Stejně jako když kluci vybírají témata z hokejového prostředí, tak určíme vždy koncem týdne dva borce, kteří následující týden v předem zmiňované dny trénink dle zaslaného tréninkového plánu řídí a na ZOOMu předcvičují ostatním. Stávají se z nich pro daný trénink trenéři a my jim jsme vždy ve všem nápomocni."

Trénink vedený vybraným hráčem

3. třída (Adam Jandejsek)

"Živě vysílané tréninky máme 3x týdně plus jednou týdně hráči obdrží off-line trénink s předcvičeným playlistem cviků a jasným dávkováním, mohou si ho kdykoliv přes den odcvičit. Živé tréninky trvají okolo hodiny. Ze začátku si s hráči popovídáme, poté se vrhneme na trénink, kdy trenér předcvičuje a druhý trenér dohlíží na kluky, jestli vše správně plní. Do tréninku zařazujeme interaktivní prvky, aby to kluci měli pestré.

K tomu si navíc připravujeme doplňkový program, což vypadá následovně: Hráči mají připravené papíry a tužky, pokládáme různé otázky, poznáváme místa, osobnosti... Zabrousíme i do školy (matematické příklady či psaní slov). Také klukům sdílíme obrazovku, ukazujeme známa místa, a jestli kluci poznají, kde se to nachází a v jakém městě či státě místo najdeme, anebo například poznávají hokejové znaky. Nedávno jsme zkoušeli i poslech písniček a dokonce jsme měli challenge s tygřím maskotem, kdy hráči společně s Tygrem plnili různé výzvy."

1. a 2. třída (Daniel Stehno)

"Ani naši nejmladší hráči v době covidové nijak nezahálí. Také tady příprava probíhá formou online tréninku, kdy trenéři základny připravují pestrý program plný cviků, zábavných úkolů a otázek pro své svěřence, aby byli i ti nejmenší připraveni na restart sezóny."

Vedoucí trenér sportovních tříd Vojtěch Fiala o chodu Tělovýchovné jednoty:

"Mám radost, že jako klub jsme se dokázali vždy rychle adaptovat na všechna vládní opatření. Ať se jednalo o cvičení pouze venku, v malých skupinkách či celkové zastavení hromadného sportování, tak jsme svou činnost ani na den nepřerušili. Momentálně využíváme hlavně formu videohovorů s našimi týmy a živé online tréninky před kamerou, ale všichni trenéři si pro své hráče, přiměřeně jejich věku, připravují něco navíc, čím můžou program mladých Tygrů v tomto období zpestřit. Za to, jak pracují se svými týmy, bych jim chtěl z pozice hlavního trenéra všem poděkovat.

Dali jsme si za cíl, aby kromě toho, že hráči mají připravené plány na domácí cvičení a kontakt se svými spoluhráči a trenéry, byl tento způsob komunikace a trénování maximálně interaktivní. To mnohdy přináší i vtipné momenty před obrazovkou, kdy se zasměje celý tým. Formu přípravy jednotlivých kategorií bychom rádi představili v tomto článku.

Tímto alternativním programem se snažíme naše hráče nejen udržet v dobré kondici, ale také posouvat se v dalších aspektech a snažíme se je učit zodpovědnosti a samostatnosti. Přestože si všichni do jednoho i takovéto tréninky dokážeme užít, žádný program nenahradí trénink na ledě jako takový a věřím, že jak se situace zlepší a vládní opatření opět dovolí dětem sportovat v týmu, tak se společně a v plné síle vrátíme do rozehrané sezony. "


Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Král s Galvasem si zahrají na MS osmnáctek!

Reprezentační srazy byly plné mladých Tygrů!

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení