Akademie Bílí Tygři Liberec

Extraliga dorostu nabídne nový formát. Co naši sedmnáctku při cestě za obhajobou čeká?

Date of publication Author Ondřej Belák, Martin Voltr

Liberec - Jak už to bývá, také letos doznaly mládežnické soutěže řadu změn. Výjimkou není ani ELIOD Extraliga dorostu. Do té šelmy vstoupí v nelehké roli obhájců titulu.

Nadstavba po roce zrušena

Do soutěže se nově se nezapojí Red Bull Salzburg, jenž patřil mezi nejsilnější ligové celky. Jeho místo zaujalo PZ Kladno, které sice sestoupilo, nicméně díky absenci Rakušanů mohlo získat své místo zpět.

Experiment v podobě nadstavbového prodloužení za jakéhokoliv stavu se loni setkal spíše s negativními reakcemi. Nyní už se od tohoto kroku upouští a nastavená pětiminutovka bude následovat pouze v případě nerozhodného konce základního hracího času, a to klasicky v poměru tři na tři.

Vzhledem k posunu věkových kategorií zůstávají dorostenecké soutěže pro ročníky 2003 a 2004, z ročníků 2005 a 2006 smí do utkání nastoupit maximálně čtyři hráči. Tým může nasadit nanejvýš jednoho cizince, přičemž nesmí jít o brankáře. Další důležitá změna se bude týkat mužstev bojujících o záchranu. Aby hráč mohl nastoupit do zápasů skupiny o udržení a play down, bude muset mít na kontě přinejmenším devět startů ze základní části. Podmínku nemusí splnit hráč, jenž získal oprávnění hrát za klub do 30. září a poté už nenastoupil za jiný klub, což se využije zejména v případě zraněných.

Změny po základní části

Formát základní části zůstává nezměněn. S každým soupeřem se Tygři utkají jednou doma a jednou venku, přičemž budou ve skupině Střed nově narážet na Techniku Brno. Právě s ní celou soutěž 12. září na domácím ledě rozehrají. Rozpis základní části naleznete už teď v sekci zápasů. Dále naši mladíci poměří síly s Mladou Boleslaví, Jihlavou, Českými Budějovicemi, Slavií, Hradcem Králové, Pardubicemi, Havlíčkovým Brodem a Táborem.

V dalších fázích už přicházejí významné změny. Do jediné vyšší nadstavbové skupiny „o pořadí v play off“ postoupí z každé skupiny šest namísto dřívějších čtyř týmů. Celky si přenesou body ze základní části získané pouze proti postupujícím soupeřům a dvoukolově vyzvou mužstva ze zbývajících dvou skupin.

Pro nejhorší dva týmy z nadstavbové skupiny sezóna skončí, ostatních šestnáct se kvalifikuje do play-off. Série se budou nadále hrát na dva vítězné mače. Změna tkví v tom, že se první a případný třetí zápas uskuteční na ledě lépe postaveného mužstva. Vítězové čtvrtfinále poputují na závěrečný turnaj, jehož formát zůstává totožný jako v předchozích letech. Svěřenci trenérů Loba a Kočího budou usilovat už o třetí účast na republikovém mistrovství v řadě!

Velice těžký boj o záchranu

Strhující bitvy ale vzhledem k přísnému sestupovému klíči čekají i zbytek hracího pole, tedy dvanáct celků ze sedmé až desáté příčky základních skupin. Ty, aniž by si přenesly body ze základní části, budou bojovat dvoukolově každý s každým. Nejlepší čtyři výběry si budou moci ulevit a těšit se z udržení příslušnosti v nejvyšší soutěži.

Horší osmička si ve třetí části zahraje „play down“, tedy vyřazovací obdobu play off na dvě kola, z nichž každé bude na dvě vítězná utkání. Družstva poražená ve kterémkoli kole sestoupí do Ligy dorostu, to znamená šest přímo sestupujících a jen dva vítěze této části.

Ani ti však ještě nebudou mít skutečně vyhráno. Svou extraligovou příslušnost totiž budou hájit v baráži proti dvěma nejlepším celkům Ligy dorostu, která se nebude hrát tabulkově, ale rovněž vyřazovacím způsobem na jedno kolo. Lepší tým z extraligy narazí na horší tým z ligy a zbylé dva půjdou na sebe, v sériích budou opět potřebovat dvě vítězná utkání. Ta jim zajistí účast v nejvyšší soutěži pro sezonu 2020/21.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Také v květnu se můžete těšit na bohatý development program!

Šejc, Kučera, Tureček, Sanejstr i trenér Fiala. Český výběr U15 míří na turnaj do Salzburgu

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení