Akademie Bílí Tygři Liberec

Gólmani dojíždí na led do Říčan. Čeká je medicinbal, směje se jejich kouč

Date of publication Author Vítězslav Čermák

Liberec - Tým už sice během přípravy stihl nazout brusle, tygří gólmani si však dávají do těla také při vlastních speciálních trénincích na ledě. Každou středu ráno totiž navíc dojíždí do Říčan, kde našli dočasný azyl. Stačí jim k tomu malé kluziště, rozměrem se podobající střednímu pásmu. „Je to zpestření, ze kterého můžeme hodně těžit,“ tvrdí Martin Láska, šéftrenér brankářů. Právě pod jeho vedením tu Tygři v maskách pilují detaily.

K tomuto kroku jste se letos rozhodli poprvé. Co vás k tomu vedlo?

S Roman Willem jsme se o tom bavili už loni, říkal, že ho na začátku sezony limituje dlouhá doba bez ledu. V tom je hokej specifický – zatímco ve fotbale nebo v tenise máte své sportoviště k dispozici průběžně po celý rok, tady ne. A tak jsme začali hledat alternativy.

A našli jste Říčany u Prahy…

Monitorovali jsme možnost ledu v okolí Liberce, nakonec jsme našli halu, kterou postavil bývalý brankář Martin Altrichter. Kromě velkého hřiště tu má i malé, které nám stačí. I pro kluky je to určitá změna a zpestření, všechno totiž děláme na malém prostoru pohromadě, můžeme se navzájem opravovat, vidíme na sebe. Prostě všechno zatím klape, přesně jak má.

Rozměru kluziště musíte přizpůsobit i daný trénink, je to tak?

Záleží, co je náplní vašeho tréninku. Kdybychom chtěli pilovat úhly nebo se zaměřovali na střelecká cvičení, nebude tak malé hřiště ideální, protože gólman se během hry pohybuje v jiných rozměrech. Jenže my tuhle přípravu máme zaměřenou spíš na techniku bruslení, případně na kondici nebo zákroky s koordinací oko–ruka. Na to klasický rozměr hřiště nepotřebujeme.

Jinými slovy – zaměřujete se na to, na co je v rozjeté sezoně už méně času.

Jednoznačně. Snažíme se tady využívat kamerový systém, máme čas si celou skupinu svolat dohromady a víc se zaměřit na technické věci, protože teď je na to ideální čas. V sezoně už se spíš řeší taktické věci a jednotlivé góly. A styl už se pak příliš nemění, kdežto teď na něm můžeme pracovat.

Jaké jsou zatím ohlasy vašich svěřenců na netradiční přípravu?

Kluci jsou nadšeni, vždyť brankoviště je jejich domeček, tam se oni cítí nejlíp. Navíc pro ty mladší je to skvělá příležitost něco okoukat, trénovat s gólmany z áčka a přiučit se od nich.

Na tréninku máte celkem šest gólmanů. Koho do své skupiny vybíráte?

S Jirkou Stejskalem (trenér brankářů v Benátkách n. J. – pozn. red.) samozřejmě bereme áčkové gólmany Liberce a Benátek. A pak taky naše juniory. Rozhodujeme se podle výkonnosti i školního hodnocení, momentálně u nás mají stálé místo Lukáš Pařík s Pavlem Čajanem. Oba to jsou brankáři minimálně širších mládežnických reprezentačních výběrů, proto teď dostávají nadstandardní péči.

Po hodině a čtvrt na ledě míváte ještě půl hodiny v tělocvičně. Proč?

Protože celý tým Bílých Tygrů absolvuje přípravu, která se v jednotlivých dnech zaměřuje na jednotlivé partie. A my naše gólmany nechceme omezovat. Tyhle věci konzultuju s Alešem Pařezem (kondiční kouč týmu – pozn. red.) tak, abychom nenarušovali rozvoj kluků po silové stránce. Takže když se hráči každou středu v Liberci zaměřují na střed těla a kompenzační cvičení, my to v Říčanech po tréninku na ledě děláme taky. Jen už s menším počtem opakování.

V dnešním hokeji se neustále vymýšlí nejrůznější tréninkové pomůcky. Využíváte je také?

Ano, jak se postupně zapracováváme na ledě, budeme to doplňovat i těmito věcmi. Počítáme s odrazovými deskami, deskami na tečování a dalším. Už na posledním tréninku měl Roman Will speciální brýle, které mu zakrývají periferní vidění. To znamená, že musí precizně sledovat kotouč, aby zákrok udělal v ideálním provedení.

Co máte ještě v záloze?

Třeba barevné a bílé puky, abychom klukům tu přípravu ještě víc zpestřili. A taky medicinbal, na ten se oni strašně těší. (směje se ironickým tónem) S medicinbalem jsem se setkal poprvé na stáži v Americe. Je to velmi náročné cvičení, u kterého se zároveň posiluje právě střed těla. Tehdy jsem měl tu čest být u jeho vzniku, takže vím, kdo a proč to vymyslel.

Čerpáte hodně inspiraci ze zámoří?

Je to hlavně o každodenním sledování sestřihů a zkrácených záznamů v NHL. Člověk si pak projde jednotlivé situace a na základě nich vymýšlí různá cvičení. Jasně, teď se všude možně objevuje spousta cvičení na internetu, ale to by pak mohl být trenér každý. Důležité je vědět, proč zrovna tu danou věc cvičíte a jestli je to opravdu potřeba. Musíte znát princip cvičení, k čemu je určené, proč to děláte a co tím získáte. Pak to samozřejmě dává všechno smysl.

Brankářská parta
Horní řada zleva: Jiří Stejskal, Lukáš Hosnedl, Matěj Žajdlík, Lukáš Pařík, Pavel Čajan, Martin Láska.
Dolní řada zleva: Marek Schwarz, Roman Will.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Parádní vstup do série! Deváťáci nasázeli domácímu Dynamu šest gólů

Juniorce rozhodující duel v Brně utekl, v play-off končí ve čtvrtfinále

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení