Akademie Bílí Tygři Liberec

Hokej pohledem moderních statistik: Jan a David Morkesovi rozebírají zápasy do detailů

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - Bílí Tygři patří mezi první hokejové organizace v Evropě, které podrobně analyzují zápasové trendy prostřednictvím tzv. moderních statistik. Jak to vypadá a jak tím pomáhají hráčům a trenérům? V dalším dílu našeho seriálu vám to prozradí Jan a David Morkesovi.

Pod pokličkou Tygří cesty - 24. díl:

Vzdělávání trenérů, rozbor zápasů, analytika a moderní statistiky s Janem Morkesem a Davidem Morkesem

Jan Morkes - analytik, data

Naše práce je ve sportovním prostředí stále relativní novinkou, která ale má obrovský potenciál a výrazně pomáhá sportovním týmům nejen za oceánem. Skrývá se pod ní spousta činností, ale všechny mají společný jmenovatel: aby trenéři a hráči měli k dispozici nejlepší možné informace.

Ve sportu jsme zvyklí soustředit se na nejbližší okamžik, nejbližší akci, střídání, soupeře… My se na věci díváme z většího nadhledu a trochu jinýma očima. “Ano, vyhráli jsme, ale můžeme takhle vyhrávat opakovaně?” “Hrají takhle týmy, které obvykle vítězí a získávají tituly?” “Co dělají nejúspěšnější hráči na světě?”

Abychom to zjistili, trávíme dlouhé hodiny rozborem zápasů. Každý z nich rozpitváváme do detailů, jasně ohraničených událostí. Díky tomu si vytváříme velkou databázi informací, kterou navíc můžeme porovnávat s obrovským množstvím podobně strukturovaných dat z NHL, SHL, KHL a dalších lig.

Jan Morkes

Není v silách jednoho člověka zhlédnout všechny zápasy NHL v sezóně, ale když víte, kam se dívat, můžete přes statistiky najít nejdůležitější trendy celé soutěže, rychle vytipovat týmy, které se svým pojetím nějak vymykaly, porovnat v datech i na videu, jak se od sebe liší hokej v jednotlivých zemích, jak se mění postupem času pravděpodobnosti úspěchu jednotlivých situací. A zkontrolovat si tak, jestli třeba naše Tygří cesta dává smysl a v čem ji můžeme vylepšit.

Snažíme se schraňovat ověřené informace, sbírat inspiraci z hokeje i jiných sportů a oborů, dbát na to, aby měly hlavu a patu a nabízet je trenérům a hráčům. K diskuzi, inspiraci, objevení malého náskoku před ostatními, jako materiály k zamyšlení nebo konkretizaci určitých herních nápadů. Debaty podložené smysluplnými daty (pozor, každá statistika automaticky není stejně důležitá) jsou vždycky zajímavé a umí jít mnohem víc do hloubky, což je přínosné pro všechny.

David Morkes - analytik, hráčské dovednosti, rozvoj

Kromě celkového pohledu nám data v kombinaci s videem umožňují zaměřovat se na naprosté detaily. Uvedu příklad: Pracujeme s obráncem třeba na jeho rozehrávce. Díky podrobnému rozboru jeho střídání známe jeho úspěšnost v různých situacích a chceme ji zlepšit. Nemusíme tedy začínat od nuly, náhodně koukat na zápasy a čekat, až se nějaký obránce dostane k puku. Můžeme poměrně rychle najít nejlepší hokejisty v téhle konkrétní činnosti a prozkoumat jejich zápasy a situace.

Náš hráč pak dostane výběr toho nejvhodnějšího. Můžeme se s ním pobavit o možnostech, variantách a o tom, jak ty situace řeší různí kolegové. Máme možnost to porovnat se situacemi, do kterých se dostává osobně, a s jakým výsledkem. Otevřít dialog o tom, co hráč sám vidí a vnímá, když třeba rozehrává puk pod tlakem, hledat společně řešení a vytipovat společně s trenéry i vhodná cvičení.

David Morkes

Hodně se zajímám o proces učení, jak hráčům nejlépe pomoct se zlepšit, efektivněji číst situaci na ledě a dobře se rozhodovat. Dále jak spojit jednotlivé dovednosti a naučit se je efektivně využívat v zápasech. Jak převést dobré návyky do “svalové paměti”. Snažím se kombinovat informace od trenérů z NHL a jiných zemí i sportů, metod nejlepších skill koučů, zpětné vazby od hráčů se znalostmi získanými během studia trenérské licence.

Za dlouhé roky práce pro Bílé Tygry jsem si vytvořil velkou databázi herních situací, individuálních dovedností i detailních cvičení a metod, která se neustále rozšiřuje. Každému hráči vyhovuje něco jiného a je dobré být připraven. Hokej se neustále vyvíjí a my se snažíme držet krok.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Král s Galvasem si zahrají na MS osmnáctek!

Reprezentační srazy byly plné mladých Tygrů!

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení