Akademie Bílí Tygři Liberec

Jan Jeník v širší nominaci dvacítky před MS, nechybí ani bývalí Tygři

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - České hokejové reprezentaci do 20 let se blíží vrchol sezony v podobě mistrovství světa. To se koná už na přelomu prosince a ledna v Kanadě, ještě před ním ale zamíří čeští mladíci na závěrečný kemp. A v nominaci nechybí Jan Jeník nebo bývalí Tygři Kryštof Hrabík či Matěj Pekař.

Trenér Václav Varaďa má letos z čeho vybírat. Vždyť do této kategorie stále patří také české hokejové naděje, které už letos nakoukly do NHL, jako Filip Chytil a Martin Nečas, nebo třeba Filip Zadina a Martin Kaut, kteří na svou šanci čekají na farmě. Vedle nich však najdeme ve výběru také tygří stopu.

Do Kanady s dvacítkou pocestuje stále teprve osmnáctiletý Jan Jeník, který pod Ještědem působí už čtvrtou sezonu a prošel si tak postupně všemi akademickými kategoriemi Bílých Tygrů. Letos nakoukl už do deseti extraligových zápasů, v nichž si připsal dva kanadské body za dvě asistence. Kromě toho pravidelně nastupuje také na farmě v Benátkách.

V reprezentaci se sejde s Kryštofem Hrabíkem, jenž v Liberci působil v předchozích dvou ročnících. Před probíhající sezonou zamířil do zámořské juniorské WHL, v níž hájí barvy Tri-City Americans. A nevede si vůbec špatně, v 26 zápasech posbíral 17 bodů za osm gólů a devět asistencí.

Kryštof Hrabík top

Dvojici Tygrů doplní Matěj Pekař, rodák z Turnova, který z Liberce v patnácti letech zamířil do zámoří. V letošním draftu si ho ve čtvrtém kole zvolilo Buffalo, které s ním už také podepsalo nováčkovskou smlouvu. Aktuálně nastupuje v OHL za Barrie Colts, kde si v 27 zápasech připsal 30 bodů.

Stávající trojice by se mohla rozrůst ještě o jedno jméno, mezi náhradníky totiž figuruje Michal Teplý. Toho čeká nejprve World Junior A Challenge, tedy prestižní turnaj s reprezentací do 19 let, kde se bude snažit zaujmout trenéry dvacítky.

Národní tým zahájí finální přípravu v příštím týdnu, ve středu 12. prosince se přesune do Kanady a bude se chystat na šampionát, jenž odstartuje 26. prosince. Kolik Tygrů se na něm nakonec představí?

Pekař TOP

Širší nominace dvacítky na MS v Kanadě

Brankáři:
Jakub Škarek (Lahti, Finsko), Jiří Patera (Brandon, WHL), Lukáš Dostál (Kometa Brno/Třebíč).

Obránci:
Jakub Galvas (Olomouc), Filip Král (Spokane, WHL), Radim Šalda (Rimouski, QMJHL), Libor Zábranský (Kelowna, WHL), David Kvasnička (Plzeň/Litoměřice), Martin Hugo Haš (Tappara Tampere, Finsko), Dalimil Mikyska (Kometa Brno/Třebíč), Matyáš Zelingr (Kladno), Michael Gaspar (Mountfield HK/Litoměřice), Daniel Bukač (Niagara, OHL).

Útočníci:
Filip Chytil (New York Rangers, NHL), Martin Nečas (Charlotte, AHL), Filip Zadina (Grand Rapids, AHL), Martin Kaut (Colorado, AHL), Jan Jeník (Liberec), Karel Plášek (Kometa Brno), Jakub Pour (Plzeň/Litoměřice), Petr Čajka (Erie, OHL), Jan Hladonik (Třinec), Jáchym Kondelík (Univ. Connecticut, NCAA), Jakub Lauko (Rouyn Noranda, QMJHL), Matěj Pekař (Barrie, OHL), Ondřej Machala (Pardubice), Ostap Safin (Halifax, QMJHL), Kryštof Hrabík (Tri-City, WHL).

Náhradníci

Brankáři:
Daniel Dvořák (Mountfield HK), Tomáš Vomáčka (Univ. Connecticut, NCAA).

Obránci:
Ondřej Buchtela, Tomáš Dajčar (oba Litoměřice), Šimon Kubíček (Seattle, WHL), Zack Malík (Sudbury, OHL), Jakub Müller (Lappeenranta, Finsko).

Útočníci:
Matěj Blümel (Waterloo, USHL), Jaroslav Dvořák (Mountfield HK/Litoměřice), Oscar Flynn (Ml. Boleslav), Jan Kern (Omaha, USHL), Michal Kvasnica (Portland, WHL), Jan Myšák (Litvínov), Vojtěch Střondala (Kometa Brno/Třebíč), Roman Půček (Sault Ste. Marie, QMJHL), Michal Teplý (Liberec), Lukáš Rousek (Sparta Praha).

Příprava dvacítky na MS

Středa 19. prosince: Česko – Slovensko (Nanaimo)
Sobota 22. prosince: Česko – USA (Langley)

Program dvacítky v základní skupině MS

Středa 26. prosince: Česko – Švýcarsko (22:00)
Sobota 29. prosince: Česko – Rusko (2:00)
Neděle 30. prosince: Kanada – Česko (2:00)
Pondělí 31. prosince: Dánsko – Česko (22:00)

Poznámka: Dvacítka hraje utkání skupiny ve Vancouveru, začátky utkání jsou uvedeny v SEČ.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Král s Galvasem si zahrají na MS osmnáctek!

Reprezentační srazy byly plné mladých Tygrů!

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení