Akademie Bílí Tygři Liberec

Je to mravenčí práce. Třešinkou na dortu je, když se někdo začlení do extraligy, říká trenér Benátek Valdemar Jiruš

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - Už jsme se podívali pod pokličku všech mládežnických kategorií. Na řadě je tedy pohled na nejvyšší stupínek ve výchově mladých libereckých hráčů! Hlavní trenér farmářského týmu z Benátek nad Jizerou a bývalý skvělý liberecký obránce Valdemar Jiruš vysvětluje, jak farma působící ve druhé nejvyšší soutěži funguje.

Pod pokličkou Tygří cesty - 9. díl:

Benátky nad Jizerou s hlavním trenérem Valdemarem Jirušem

O zabudovávání mladých hráčů do kádru

Benátky mají kádr postavený na mladých hráčích již několik sezón a musím říci, že každý odehraný ligový ročník je na hráčích znát. Přesun z juniorského do dospělého hokeje je těžký a ne každý to zvládne. Náš program je záměrně náročný, kluci dostávají do těla a vše ještě musejí skloubit se školou, což není jednoduché. Hráče chceme dobře vychovat jak hokejově, tak i charakterově a připravit je na cestu profesionálního hokeje, na kterou teprve najíždějí.

Z našeho programu každý rok několik kluků skvěle vyjde a nakukují i do programu libereckého áčka. Musíme být trpěliví, extraliga je kvalitou na velice vysoké úrovni a není snadné se tam začlenit. Věříme ale, že se nám výchova hráčů pro nejvyšší soutěž bude i dál dařit.

O herním stylu, který je podobný, jako vyznává Liberec

Je to záměr, snažíme se hráčům usnadnit případný přesun do extraligy. Je to koneckonců vidět i teď. Bílí Tygři se potýkají s marodkou, ale hráči z Benátek jsou schopni volná místa kvalitně obsadit. Styl je velice podobný, hráče není třeba seznamovat s novým systémem. Podle mě to funguje velice dobře. Vždy je však na samotných hráčích, jaký výkon podají a jak se popasují se skokem ve kvalitě.

O zázemí v Liberci

Kabinu máme přímo v liberecké Home Credit Areně a využíváme stejné zázemí, jako extraligoví Bílí Tygři. V den utkání máme v Liberci rozbruslení, pak si dáme oběd a autobusem vyrážíme na zápas.

Valdemar Jiruš se skill koučem Radkem Dudou

O důležitosti výsledků v kombinaci s nasazováním mladých hráčů

Každý rok se chceme dostat do play-off, což je pro každého hokejistu vrchol sezóny. Pro nás je ta výsledková stránka samozřejmě trošku těžší, točíme tu opravdu hodně mladých hráčů. Ale máme trpělivost, je to mravenčí práce. Každý rok vidím u hráčů progres.

Když se kluci prosazují, vidíme, že to děláme dobře. Hráči dostávají pozvánky do reprezentací, jsou nominováni na turnaje. Třešinkou na dortu pak pro celou organizaci je, když se někdo stabilně začlení do kádru áčka Bílých Tygrů.

O roli starších hráčů

Jsou to mentoři. Jejich role je pomáhat mladší hráče vychovávat, hokejově i charakterově. Jsou výborně povahově nastavení, umějí věci ukázat i vysvětlit. Samozřejmě to pro ně není jednoduché, musejí být trpěliví. Zvládají to ale skvěle.

O komunikaci s trenérem juniorky Milanem Plodkem

Bavíme se denně. Dává mi reporty a pokud to jde, sleduji zápasy U20 i osobně. Celý systém posunu hráčů je velmi dobře propracovaný a funguje to výborně. Mezi trenéry máme velmi dobré vztahy, ale rozhodně se nebojíme říct si i negativní věci. Z každé debaty vyjde konstruktivní závěr.

O vysokém počtu draftovaných hráčů, kteří prošli Benátkami

Je to příjemné, chceme v naší organizaci vychovávat špičkové hráče. Když je někdo draftovaný, je to pro nás velká odměna. Máme ale i kluky, kteří draftovaní nebyli a přesto se do NHL dostali, jako Radim Šimek. Spousta hráčů, kteří naší organizací prošli, navíc hraje extraligu i v jiných týmech. Práce se nám vyplácí.

O trpělivosti

Musíme s kluky balancovat, být trpěliví, vychovávat je a pasovat je do rolí, ve kterých je vidíme. Nevychováváme jen střelce, ale i pracanty a buldoky, kteří jsou pro tým také nepostradatelní. Snažíme se hráče typologicky vybírat, což někdy není lehké. Ale baví nás to a chceme v tom pokračovat. Nikdy si nedáváme malé cíle. Své cíle také musejí mít samotní hráči a svojí pracovitostí a touhou si za nimi jít. Chceme výkonnostně postupovat a na drafty i do extraligy dodávat ještě víc hráčů.

Rozhodně ale není všechno jen pozitivní. Ne každý je až takový pracant, jak bychom si představovali. Jsme schopni i kritizovat. Na všech nedostatcích se snažíme pracovat a odstraňovat je. Je dobře, že na poradách zaznívají i negativní věci. Bez kritiky se totiž nikam neposuneme.

Valdemar Jiruš

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Král s Galvasem si zahrají na MS osmnáctek!

Reprezentační srazy byly plné mladých Tygrů!

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení