Akademie Bílí Tygři Liberec

Kapitán U19 Šafařovský: Měl jsme do zápasů dát víc srdíčka a být houževnatější

Date of publication Author Kryštof Rossmann

Liberec - Vyřazení od pražské Sparty bolí. Kapitán devatenáctky Petr Šafařovský zažil ve svém ročníku hned několik play off, v nichž Sparta Bílé Tygry přetlačila. Jinak tomu nebylo ani tentokrát, po vypjatém boji naše mužstvo padlo poměrem 1:3 na zápasy.

Vypadnutí ve čtvrtfinále se Spartou mrzí hodně, že?
Je to pro nás velké zklamání. Všichni jsme čekali, že to dotáhneme dál. Sparta byla kvalitním soupeřem, který se dobře tlačil do brány. Bohužel jsme nedokázali na jejich branky odpovědět. První a třetí zápas zvládli lépe než my.

Takže Sparta postoupila zaslouženě?
Asi ano. Zasloužila si to víc.

Na druhou stranu vaše motivace musela být obrovská. Aktuální ročník juniorky Sparta vyřadila v průběhu let už několikrát.
Jasně, mluvili jsme o tom v kabině. Říkali jsme si, že to během tohoto play off zlomíme. Tým jsme na to podle mě měli, ale nepovedlo se nám to.

Kapitán Bílých Tygrů Petr Šafařovský

V čem jste strádali?
Měli jsme dát do každého zápasu víc srdíčka. Být houževnatější a víc jít za vítězstvím.

Smolná byla i první prohra v sérii po nájezdech.
Ano, ale pořád jsme věřili. Věděli jsme, že je to jen jedna blbá prohra po nájezdech. Věřili jsme v náš hokej a zároveň jsme věřili, že to nic neznamená a postup ubojujeme.

Ukázalo se, že přehrát Spartu na její půdě je pro vás zakleté?
Nemyslím si. Když jsme hráli poslední zápas skupiny o pořadí v play off, díky kterému jsme slavili postup, zaslouženě jsme vyhráli. Ve čtvrtfinále jsme jeli na Spartu s tím, že se dají porazit. Nicméně přišlo hodně fanoušků a docela je podpořili. V prvním zápase hrály oba týmy špatný hokej a my byli ještě horší než soupeř. Druhé utkání bylo přesným opakem. Krásný hokej, ale Spartě to do brány zkrátka napadalo.

S rivalem jste navíc v sezoně sehráli hodně zápasů.
Ono je to těžké. Odehráli jsme s nimi tři přípravné zápasy a pak jsme je měli v každé skupině. Hráli jsme s nimi asi podvanácté. Znali jsme všechny jejich signály a taktické prvky, bylo to jen o srdíčku. Bylo to těžké a my si s tím nedokázali poradit.

Kapitán Petr Šafařovský

Jak se bude hodnotit celá sezona?
Na začátku jsme hráli s mladšími kluky, kádr jsme omladili a odehráli jsme dobré zápasy. Pak přišla první nadstavba, kde jsme se utkali se stejnými soupeři: Spartou, Pardubicemi, Hradcem. Nehráli jsme špatně, ale všichni jsme se těšili na další skupiny, kde se přidaly celky z Moravy. Těšili jsme se, že si užijeme tripy a budeme hrát naším ubojovaným hokejem. Následně už nás přišli podpořit kluci z Benátek. Měli jsme super partu v šatně, ale bohužel to jsme ji nepředvedli na ledě. Nebylo to od každého stoprocentní.

Co kapitánská páska. Zvládal jsi novou roli?
Bral jsem to hlavně tak, že musím předávat i to, co jsem si zažil v Benátkách mladším klukům, aby se nebáli hrát. Nebýt zticha, o každé přestávce si rozebrat, co jsme udělali špatně a co dobře. Naučilo mě to, nebát se mluvit hecnout tým ať už na lavičce, nebo v šatně. Sezonu jsem si každopádně užíval. Jak už jsem říkal, měl jsem od trenérů dané, že budu pomáhat mladším klukům. Ten rok mě hrozně bavil a jsem vděčný za šanci, kterou jsem dostal v Benátkách nad Jizerou.

Zkušenosti v Benátkách jsou pro tebe asi zlaté.
Jsem za ně opravdu rád. Paradoxně jsem hrál první zápas proti Ústí nad Labem, kde jsem vyrůstal. Takže jsem měl postaráno o dvojitou motivaci. Trenéři a starší hráči mě podporovali, než jsem si zvykl, první zápasy byly těžké. Pak už jsem dostával šanci i v oslabení a přesilovce, takže jsem si postupně víc věřil na puku.

Jak se těšíš na další sezonu?
Budu se do toho snažit dát všechno, chci vyhrávat. Přál bych si hodně hrát, věřit si a nabrat nějaká kila. Hokejisti a obzvlášť s libereckým systémem hry kila potřebují. Doufám, že mi trenéři v Liberci budou věřit a budu dostávat prostor na ledě.

Budeš mít během volna i nějaký individuální plán?
Určitě. Potřebuji nabrat kila, takže budu ve spojení s kondičním trenérem a budu se snažit být maximálně připravený na sezonu v juniorce a případně i Benátkách. Hrát fyzicky hokej v Liberci chceme a k tomu je síla potřeba. Navíc se těším na suchou přípravu. Jak už hodněkrát padlo, v Liberci se dělá jinak. Trénuje se hlavně v posilovně a když už se běhá, tak jsou to spíš kratší trasy a agility. Užívám si jí, vím, že je důležitá a chci se během letního období maximálně připravit.

Petr Šafařovský v kleče

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Také v květnu se můžete těšit na bohatý development program!

Šejc, Kučera, Tureček, Sanejstr i trenér Fiala. Český výběr U15 míří na turnaj do Salzburgu

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení