Akademie Bílí Tygři Liberec

Kondiční trenér Tomáš Krámský: Vývoj hráče je stejný, jako když stavíte schody

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - Tělovýchovná jednota Bílých Tygrů se může pyšnit vlastním kondičním trenérem. Tomáš Krámský dříve pracoval pro liberecký A-tým, nicméně od roku 2018 přesedlal k mládeži a současná úloha ho baví. "Když jsem u mládeže začínal, byl jsem možná lehce netrpělivý a myslel jsem si, že pokroky budou viditelné hned. Jedná se však o dlouhodobou práci," říká.

Pod pokličkou Tygří cesty - 11. díl:

Kondiční příprava s Tomášem Krámským

O rozdílech v práci s dospělými a s mládeží

Paradoxně se člověk víc naučí od mladých. Při určitých pohybech si člověk uvědomí, že by se to mělo dělat jinak. A dospělí už mají návyky, které se nedají odstranit. Naopak mládežníci jsou ohební proutci, ti se ještě dají tvarovat. Ukazují mi cestu. Proto je dobré vidět mladší ročníky, kde děcka mají svůj pohyb a člověk vypozoruje, že by se mu něco hodilo i do starší kategorie.

Co je na práci nejtěžší?

Aby naši svěřenci udrželi pozornost. Všichni víme, že děcka jsou živá a v pubertě dokáží udržet pozornost nějakých deset minut. Pak už nevnímají. Všechno se musí dělat krátce a intenzivně. Chvilku pauza a pak opakovat.

O vyhovění potřebám všech hráčů napříč kategoriemi

Snažíme se, aby byl základ pro všechny stejný, a od toho se odrážíme. Poté už jen předěláváme určité programy podle potřeb konkrétní kategorie. Když například mladší hráči mají problémy v koordinaci nebo stabilitě, tak se soustředíme právě na to. U starších hráčů rozvíjíme hlavně sílu, případně se soustředíme například na tu stabilitu.

O důležitosti zohledňování biologického věku

Řídíme se tak i v návaznosti na výzkumy doktora Musálka. I podle jeho studií je zřetelné, že hráči jsou biologicky akcelerovaní, nebo naopak. Když hráč není "dopečený," musíme být opatrnější, aby se nám nezavařil a nepřekročil několik fází vývoje.

O potřebě sportovní všestrannosti

Hráčům to bezesporu pomáhá a je to základní věc, kterou prosazujeme. Je třeba, aby děti ve zlatém věku motoriky provozovaly i jiné sporty. Potřebují to, aby se mohly rozvíjet.

O nedostatku pohybu v návaznosti na pandemii koronaviru

Řekl bych, že je to katastrofa. Virus hráče ochudil o rok, kdy si mohli budovat svalové paměti. Samozřejmě hrozí, že nám teď budou přibývat na váze a letošní sezónu nemusí být snadné dohonit. Tělo se učí rok co rok a nemůžeme si letošek dovolit jen prosedět na zadku. Apeluji na naše svěřence, aby se v rámci možností pořád hýbali.

O spolupráci se Sport Park Medical

Máme to nastavené tak, že když se hráč zraní, je kontaktovaný klubový lékař. Ten dá posléze doporučení na Medical, kde je o hráče postaráno. Kluci pak z Medicalu přinesou zprávu, se kterou já pracuji a uzpůsobuji podle toho program hráče.

O pokrocích, které hráči dělají

Když jsem u mládeže začínal, byl jsem možná lehce netrpělivý a myslel jsem si, že pokroky budou viditelné hned. Jedná se však o dlouhodobou práci a je nutné, aby hráči vše prováděli s nejvyšší svědomitostí. Je to podobné, jako když stavíte schody - musíte zkrátka postupovat krok po kroku a žádný nevynechat.

Pravidelně provádíme testování mládeže, což nám přináší zpětnou vazbu, zda jsou tréninky nastaveny optimálně. Když jsme kluky testovali ještě před koronavirovou krizí, byl jsem mile překvapen, jak tvrdě na sobě pracují. Důležité pro mě bylo vidět, jak se tehdejší osmáci, se kterými jsem začínal, dokázali začlenit do dorostu. Na testech měli obrovské úspěchy a dokonce předčili kluky, kteří už v dorostu jsou druhým rokem. Je tedy vidět, že nastavená práce je správná. Přepokládáme, že by do pěti let mohl být znát velký posun.

Tomáš Krámský

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Také v květnu se můžete těšit na bohatý development program!

Šejc, Kučera, Tureček, Sanejstr i trenér Fiala. Český výběr U15 míří na turnaj do Salzburgu

Sedmáci získali bronz na kvalitně obsazeném turnaji v Brně

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení