Akademie Bílí Tygři Liberec

Ladislav Šmíd: Nemá cenu se ohlížet! Teď ze sebe musíme dostat to nejlepší

Date of publication Author Jan Kordík

Liberec - Do vyřazovacích bojů vstoupí Bílí Tygři již 11. března. Začátek letošního play-off nedočkavě vyhlíží také nejzkušenější obránce Severočechů Ladislav Šmíd, jenž loni kvůli zranění tuto fázi sezóny vynechal. „Je to vrchol a já chci na ledě odevzdat naprosto všechno. Hlavní je, abychom ze sebe vydali to nejlepší a mohli odejít se vztyčenou hlavou,“ burcuje.

Předminulé play-off se neodehrálo kvůli covidu, v loňském tě zase o vyřazovací část připravilo zranění. Těšíš se na to, že do třetice to konečně vyjde?
Play-off je specifická soutěž a pro mě osobně teď začíná sezóna. Je to hlavní fáze a co se stalo v základní části, se teď už nepočítá. Každý začíná s čistým štítem a všichni se těšíme. Máme o trochu méně zkušený tým než v předešlých letech. Mladí budou mít jiné role a bude to pro ně skvělá zkušenost.

Mladí hráči vám přibyli i v obraně. Jak hodnotíš jejich výkony?
Výborně se do týmu zapracovali a zapadli k nám, klobouk dolů před nimi. Jsou to pracovití kluci a já jsem hrdý na to, že můžu být součástí jejich kariérního růstu.

V letošní sezóně jsi prožil nepříjemné okamžiky spojené se zraněními. Honila se ti hlavou myšlenka, že už do zápasu nenaskočíš?
Rozhodně ano. Když jsem se dozvěděl, že musím na další operaci zad, tak jsem měl ty nejčernější myšlenky. Jak už jsem ale zmiňoval v rozhovorech mnohokrát, tady v Liberci se o mně skvěle postarali. A to jak personál ve zdejší nemocnici, tak i kluboví fyzioterapeuti a kondiční trenér. Vrátil jsem se v plné síle a jsem rád. Věk ani tělo sice nezastavím, nicméně cítím se teď dobře.

Jakub Rychlovský o zkušených hráčích
Máme v týmu spoustu kluků, kteří už play-off zažili mnohokrát, třeba i v zahraničí. Mají hodně zkušeností, vědí, jak se play-off hraje. To nám může hodně pomoct.

Mnohokrát jsi avizoval, že tato sezóna bude tvá poslední. Je to pro tebe o to emotivnější?
Občas mi to někdo připomene, ale snažím se na to nemyslet. Je to vrchol ročníku a já chci na ledě odevzdat naprosto všechno. Hlavní je, abychom ze sebe vydali to nejlepší a mohli odejít se vztyčenou hlavou.

Užíváš si hru o něco víc, když víš, že hraješ možná své poslední zápasy?
Hokej jsem si snažil užívat vždycky a samozřejmě mi to někdy probleskne hlavou, ale spíš mě těší pozorovat mladé kluky. Jsem rád, když můžu sledovat, jak nám zapadli do týmu a jak se posouvají do důležitějších pozic. Myslím si, že pro každého staršího hráče je to takové zadostiučinění. Snažím se mladíkům pomáhat na ledě i mimo něj a je super vidět, jak jdou nahoru.

„Základní část? Už je to jedno, teď se soustředíme na Kometu“

Vyřazovací část se víceméně kryje s návratem plných kapacit do arén. Myslíš si, že vám to právě v play-off může hodně pomoct?
Určitě ano! Bez diváků je atmosféra divná a vnímal jsem to spíš jako tréninky. Tak to má ale drtivá většina hráčů. Když jsou fanoušci zpátky a slyšíte, jak vás povzbuzují, tak je to něco úplně jiného. Moc se na tu atmosféru těšíme!

V závěru základní části se vám nakonec nepovedlo proniknout do elitní čtyřky. Jak to vnímáš?
Nemá cenu se na to ohlížet. To, co mohlo být, je už za námi. Prostě se to stalo a prohráli jsme si to sami. Jsme tam, kde jsme, a soustředíme se hlavně na předkolo proti Brnu.

Petr Kolmann před předkolem
Kometa je těžký soupeř. V play-off už si ale nevyberete, všechny týmy jsou velmi kvalitní. Pro postup dál rozhodně uděláme všechno.

Jak bys charakterizoval Kometu jako soupeře?
Je to kvalitní tým, který hraje organizovaně a v defenzivě velmi tvrdě. Všichni víme, že především v jejich první lajně jsou velcí harcovníci s bohatými zkušenostmi z play-off. Nedávno jsme s nimi sice hráli, ale myslím si, že nadcházející zápas bude mít trochu jiné grády. Brno je sice kvalitní soupeř, ale není to o nich. Je to hlavně o tom, jak se připravíme a jak do série vstoupíme. Uhráli jsme si domácí výhodu, takže doufám, že toho využijeme.

V jaké pohodě podle tebe vstupují Bílí Tygři do vyřazovací části?
My starší se snažíme sebevědomí do mladších hráčů cpát pořád. Jako zkušenější hráči jim předáme zkušenosti a oni nám zase energii, kterou tým potřebuje. Musíme věřit sami v sebe a taky jeden v druhého. Není se čeho bát a myslím si, že máme dobře poskládaný tým. Mladí kluci teď asi v play-off zestárnou. Doufám, že to bude ideální mix, který nám pomůže k úspěchu.


Ladislav Šmíd a jeho gólová radost

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Král s Galvasem si zahrají na MS osmnáctek!

Reprezentační srazy byly plné mladých Tygrů!

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení