Akademie Bílí Tygři Liberec

Liberecký šikula Vopravil: Je to nejvíc o hlavě. Venku si hraju každý den

Date of publication Author Martin Voltr, Ondřej Belák

Liberec - Ač gólman, šikovností strčí spoustu vrstevníků do kapsy. Skvělé výkony Štěpána Vopravila v probíhajícím Souboji šelem zaujaly i redakci hokej.cz, která s ním přinesla zajímavý rozhovor.

Od minulého týdne se mezi dorostenci Liberce a Hradce Králové odehrává Souboj šelem, v jehož rámci plní hokejisté na suchu rozličné disciplíny podle pokynů trenérů. Vopravil nejdříve zvládl neuvěřitelných 995 pinknutí tenisákem na shaftu hokejky a záda všem ukázal ještě jednou – když došlo na fotbalové nožičky, vystřihl 661 žonglů! Ostatní hráči přitom většinou nepřekonali stovku, pouze Jakub Dvořák těsně ano.

„Věděl jsem, že v těchhle disciplínách můžu vyčnívat. Ale zase jsem nevěděl, že úplně takhle. Myslel jsem, že tam nějaký konkurent bude,“ líčí Vopravil. „Myslím, že je to nejvíc o hlavě. Zvlášť na té hokejce, kde se člověk musí soustředit. Ale technika v tom taky hraje roli,“ přemítá.

Na první pohled je vidět, že takové triky má prostě v malíku. Díky tomu, po čem všichni voláme nejvíc a co vlastně nejde ničím nahradit – spontánním aktivitám! „Každý den venku si takhle hrajeme s kamarády a děláme různé soutěže, takže jsem na to zvyklý,“ vysvětluje Vopravil.

Díky druhému výkonu se nabízí otázka, jak blízko má k fotbalu. „Hrál jsem ho jako malý asi rok a půl, možná to taky hraje roli. Ale až teď na ulici jsem se začal učit tyhle věci jako nožičky,“ říká multisportovně nadaný mladík. „Taky jsem hodně hrál tenis a florbal, ale i squash a všechny ostatní sporty. Ale hokej jsem miloval odmalička a vždycky budu. To byla jasná volba.“

Jak moc má Vopravil navrch oproti spoluhráčům po technické stránce, to je překvapením. U zmiňovaného aspektu hlavy ale už nikoli. Jako brankář se musí umět koncentrovat, v tomto ohledu je jeho post naprosto specifický. Gólman Bílých Tygrů navíc začal na psychice hodně pracovat.

„Začal jsem dýchat podle Wim Hofovy metody a taky jsem si našel pár článků od brankářů NHL. Teď to podstupuju během té koronakrize a myslím, že to má dobrý účinek, jak na hokej, tak na další hry. Tady se to ukázalo. Pomáhá mi taky trénink očí u DynaOptic,“ povídá mladík, který má v zámoří dva idoly. „Cartera Harta a Careyho Price. Hlavně ten Carter Hart, jak je mladý a dokáže se koncentrovat na hru,“ zmiňuje o šest let staršího gólmana Philadelphie.

Za normálních okolností má Vopravil v libereckém klubu o kvalitní brankářské tréninky postaráno. Věnují se mu tam zejména Martin Láska s Jiřím Stejskalem. „A hodně spolupracuju s panem Vajnerem, který je u ženské reprezentace,“ zmiňuje navíc.

„Myslím, že jsem hodně atletický, dobře pracuju s hokejkou. Snažím se být agresivní a dobře bruslit. A ta psychika už je na dobré cestě,“ nahlíží na svoje přednosti. „Teď pracujeme na tom, abych trochu zúžil postoj, abych byl vyšší a narovnal se. Ještě nejsem takového vzrůstu, abych mohl být široký,“ popisuje.

S pondělkem rozjeli Tygři a Lvi druhý týden meziklubové výzvy. Po tom úvodním drželi liberečtí mladíci především zásluhou svého gólmana těsné vedení 3:2. Jaké další úkoly je čekají?

„Jsou tam volejbalové dovednosti, prsty pinknout míč a bagrem ho vybrat. Pak Jacíkův test motoriky, kolínka s fotbalovým míčem, znovu běh na dvacet minut. A ještě že házíme za hlavou toaletní papír a chytáme ho mezi nohama. To je asi nejtěžší disciplína,“ přemítá Vopravil.

Podle výčtu je jasné, že si znovu bude věřit. „Určitě. Jenom ten toaletní papír je docela obtížný. Zatím jsem to zkoušel třikrát a ani jednou jsem to nechytil. Těším se, jak se s tím poperu,“ uzavírá s úsměvem.

Pro Štěpána Vopravila je jenom škoda, že v dalších „pinkacích“ disciplínách už budou trenéři počítat pouze do šedesáti. Jinak by Hradec patrně neměl šanci...

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Parádní vstup do série! Deváťáci nasázeli domácímu Dynamu šest gólů

Juniorce rozhodující duel v Brně utekl, v play-off končí ve čtvrtfinále

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení