Akademie Bílí Tygři Liberec

Liberečtí specialisté na trénink obránců: Z hráčů nechceme dělat roboty

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - Zdokonalovat se nad rámec běžného tréninku? V akademii Bílých Tygrů to není žádný problém ani pro obránce! Dovednosti s nimi pilují bývalí skvělí beci Václav Kočí, Jakub Ficenec a Valdemar Jiruš. "Cvičení se snažíme co nejvíce přiblížit zápasovým situacím, aby hráči mohli mít zpětnou vazbu v samotném utkání," říkají.

Pod pokličkou Tygří cesty - 16. díl:

Trénink obránců s Václavem Kočím a Jakubem Ficencem

Václav Kočí

Věnuji se obranné činnosti po celé ploše, primárně pak v obranném pásmu. Pracujeme také na hře po získání kotouče. Po hráčích hlavně vyžaduji, aby při každé herní situaci přemýšleli, jaké řešení je v danou chvíli optimální pro ně samotné i pro tým.

Václav Kočí zanechal jako hráč největší stopu v Liberci a v Pardubicích. Na závěr hráčské kariéry nicméně strávil ještě rok v Benátkách nad Jizerou

Jakub Ficenec

Při nácviku individuálních dovedností obránců pomáhám hlavně s jejich ofenzivní činností, týkající se převážně hry na modré čáře a v útočném pásmu. Při samotném nácviku dovedností klademe důraz na detail jednotlivých činností, za důležité považuji s hráči komunikovat a nechat je i trochu přemýšlet o smyslu a provedení jednotlivých dovedností.

Myslím, že smyslem skills tréninku je dát hráči prostor pro zamyšlení, zdokonalení a následné přenesení a využití dovednosti ve hře. V žádném případě nechceme z hráčů dělat roboty, nácvik skills by jim měl rozšířit jejich schopnost řešit herní situace. Samotné využití ve hře je vždy na hráčích.

Jakub Ficenec (vlevo) reprezentoval Česko i Německo. Za Německo si dokonce zahrál na olympiádě ve Vancouveru

Způsob trénování

Dovednostní trénink obránců zařazujeme do programu akademie minimálně jednou týdně. Jedná se o hodinu ledu nad rámec týmových tréninků. Na tuto hodinu ledu pod vedením minimálně tří trenérů má možnost přijít kdokoliv z akademických týmů. Skladba tréninku je uzpůsobena počtu hráčů.

O skladbě jednotek se vždy snažíme komunikovat s trenéry, kteří vedou, nebo jsou součástí týmu, ve kterém momentálně hráči nastupují. Samotná cvičení se snažíme co nejvíce přiblížit zápasovým situacím, aby hráči mohli mít zpětnou vazbu v samotném utkání. Nejvíce pracujeme na herních situacích a dovednostech, které nás momentálně při zápasech trápí.

Samotný trénink probíhá rozdělením hráčů do skupin. Každý kouč se pak věnuje určité dovednosti, například bránění jeden na jednoho, úhlování holí, obranářskému bruslení, střelbě, rozehrávce, odebírání kotouče, či komunikaci. Klademe důraz na správnost provedení. Tím, že jsou hráči v menším počtu než při klasických týmových trénincích, navíc máme možnost zvládnout více opakování.

Václav Kočí, Jakub Ficenec, Jiří Vozák, Valdemar Jiruš

Na výchově beků se podílí také Valdemar Jiruš (vlevo). Bývalý skvělý obránce a v současnosti hlavní trenér Benátek nad Jizerou má na kontě 421 extraligových zápasů převážně v dresu Bílých Tygrů

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Parádní vstup do série! Deváťáci nasázeli domácímu Dynamu šest gólů

Juniorce rozhodující duel v Brně utekl, v play-off končí ve čtvrtfinále

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení