Akademie Bílí Tygři Liberec

Lobo o reprezentaci i obhajobě: Tlak bude. Čeká nás hodně práce, ale těším se na ni

Date of publication Author Kryštof Rossmann

Liberec - Minulý rok dorostenci dokráčeli až k mistrovskému titulu. Skvělá sezona je ale pomalu zapomenuta, nyní se začíná znovu od nuly a kategorii U17 čeká ještě těší úkol. Bude předchozí vynikající výsledek obhajovat. Jak vidí sílu týmu trenér Richard Lobo a jak si užívá reprezentační povinnosti u týmu U16?

Jak si užíváte svoje první reprezentační povinnosti? Asi jde o sen každého trenéra, že?
Je to super, opravdu splněný sen. Jde o obrovskou zkušenost, člověk u reprezentace načerpá spoustu nových věcí, ale zároveň se snažím, abych byl platným členem a měl týmu co předat.

Na druhou stranu ale bude trochu logisticky náročnější vést klubovou kategorii. Jak kluky připravíte na to, že s nimi budete méně času?
Určitě je situace náročnější, nicméně velkou výhodou je, že nám tým zůstal pohromadě a to i včetně trenérů. U Václava Kočího vím, že jde o výborného kolegu. Vím, že můžu s čistým svědomím odjet, protože on to v Liberci zvládne. Navíc využíváme i ostatní kouče z klubu, trenérský tým máme opravdu široký a velice schopný.

Co je vlastně vaše náplň práce u národního týmu?
O přesných rozděleních jsme se zatím bavili jen okrajově, nějak se vše rýsuje, ale budeme to víc řešit, až přijdou zápasy. Na prvních třech kempech jsme byli všichni do všeho zapojení. To se mi líbí, člověk se pak cítí jako opravdová součást týmu.


S Bílými Tygry budete obhajovat titul z minulé sezony a bronz z předminulé. Cítíte na sebe větší tlak, očekávání veřejnosti jsou asi vyšší, ne?
Každý rok chcete být co nejúspěšnější. Úspěch ovšem nesmí jít na úkor výchovy hráčů. Naším úkolem je co nejvíce a nejlépe připravit kluky na jejich další hokejovou, nebo klidně i úplně jinou kariéru. Jinak samozřejmě tlak bude a je jen na nás, jak se na něj připravíme a zvládneme ho. Čeká nás zase obrovské množství práce a já už se na ni moc těším.

Měnili jste nějaké prvky v přípravě, nebo jste se vydali stejnou cestou, která přinesla dvě medaile?
Příprava je obdobná. Každý rok se pár detailů změní, ale celkově nejde o nic zásadního. Hlavní roli během přípravy hraje kondiční trenér Tomáš Krámský, který umí kluky výborně připravit po fyzické stránce. Na nás už je pak jen hokej a o to snazší to máme.

Jak vidíte sílu týmu? Pomohlo vám to, že kvůli novému rozdělení kategorií zůstal celkem pohromadě?
Tým by měl být silný. Je v něm velká konkurence, někteří kluci budou naskakovat do kategorie U20 a o to větší prostor dostanou ti, co na něj vloni čekali, ale kvalitu na to, aby hráli, mají. Jsme jeden z mála týmů v republice, z něhož v podstatě skoro nikdo neodešel a naopak ještě hráči přišli. Doplnili jsme kádr i kluky z ročníku 2005, takže máme opravdu široký a kvalitní tým.

Co říkáte na nově vzniklou devátou třídu. Bude prospěšná a budete během roku nějaké hráče testovat?
Za mě je to určitě dobrý krok. Kluci přijdou do dorostu trochu starší a připravenější. Hlavně se vyrovnají rozdíly v biologickém věku, které byly obrovské.


V předsezonním období vás čeká i turnaj s poměrně zvučnými soupeři. Co si od mezinárodní konfrontace slibujete?
Chtěli jsme trochu oživit přípravu, abychom nehráli jen s týmy, které potkáváme během sezony. Myslím, že se nám to povedlo. Na turnaj dorazí slovenská Dukla Trenčín, z Německa Eisbären Berlín a ze Švýcarska EV Zug. Týden na to nás navíc čeká zápas s týmem hokejové akademie z Tampy. Doufáme, že půjde o výborné zpestření a kvalitní zápasy.

Jak se pokusíte vyhnout "mistrovské kocovině". Bude důležité chytit start ročníku, ale dorostenecká soutěž je třeba z hlediska sestupů a play off letos vražedná...
Určitě nepůjde o lehkou záležitost, ale věřím, že to zvládneme. Nechceme a samozřejmě se ani nemůžeme koukat dolů - úkol je jasný: udělat horní šestku v první části sezony a postoupit do nadstavbové části.



Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Král s Galvasem si zahrají na MS osmnáctek!

Reprezentační srazy byly plné mladých Tygrů!

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení