Akademie Bílí Tygři Liberec

Martin Láska o gólmanském setkání v USA: Rozšířilo mi to obzory

Date of publication Author Jan Čermák

Liberec - Trenér libereckých brankářů Martin Láska má bohaté profesní zkušenosti. Kromě Bílých Tygrů prošel také mládežnickými reprezentacemi a své vzdělávání prohlubuje i v zámoří. Na konci května tak vyrazil do Spojených států na setkání trenérů gólmanů z celého světa, kde opět nabral nové poznatky.

Ve Spojených státech jsi navštívil Global Goaltending Retreat, což je takové setkání trenérů brankářů z celého světa. Jak ses k tomu dostal?
Příležitost se naskytla díky svazu a Benovi Sequensovi, který má na starosti nároďák do 19 let a dělá trenéra gólmanů v Litoměřicích. On se vloni zúčastnil tohohle setkání a teď jsem tu možnost dostal i já.

O co tedy přesně šlo?
Justin Goldman je zakladatel neziskové organizace The Goalie Guild, která si dává za cíl vzdělávat a podporovat brankáře a jejich trenéry. Chtějí, aby tihle lidé mezi sebou mohli sdílet poznatky a posouvat se dál. A přesně o tomhle byla tahle akce, kterou Justin už druhým rokem pořádal.

Jak takový event probíhá?
Setkání se uskutečnilo v Coloradu, v horách kousek od Denveru, kde jsme každý den dobrovolně absolvovali různá cvičení a situace. Vše bylo na dobrovolné bázi, ale když tam už člověk je, chce toho zvládnout co nejvíc. Každé ráno proběhla suchá příprava, kde bylo 20 gólmanů. Pak se šlo na led, kdy jednou to měli na starosti Američané, pak Kanaďané a jindy zase Evropané. To samé probíhalo odpoledne. Mezitím jsme chodili na semináře ohledně psychologie. Odpoledne po tréninku přišly na řadu i přednášky na různá témata.

Vybraná lokalita musela být pro práci ideální, co?
To určitě. Breckenridge je malé zimní městečko, kde panuje taková rodinná atmosféra. Nic moc jiného tam nebylo. O to víc jsme se drželi pohromadě a nikdo neměl tendenci někam mizet. Všichni tak chtěli využít ten čas k získání poznatků, které si mohou přenést do svých organizací nebo privátních kempů.

Zúčastnili se toho i brankáři z NHL?
Top gólmani tam nebyli. Brankáři sloužili jako demonstranti a my jsme si na nich ukazovali cvičení a případně situace, které nás zajímaly. Bylo tam pět až šest profíků, ve zbytku šlo o mladší ročníky.

A co nějaké známé trenérské osobnosti?
Dorazil tam Thomas Magnusson, což je šéf švédského hokeje přes brankáře. Z bývalých gólmanů tam byl třeba Ben Scrivens, který léta chytal v NHL. Pak tam bylo mnoho Američanů a Kanaďanů, velká část z nich trénuje na privátní bázi. Je to jiné než u nás. Z Evropy přijeli i Švýcaři a Finové.

Musel jsi jistě nabrat mnoho zajímavých poznatků. Co tě zaujalo nejvíc?
Mně nejvíc dal rozhovor s trenérem gólmanů ze St. Louis, kterého nám napojili přes Facetime. Z důvodu finále Stanley Cupu nemohl být samozřejmě přítomen. Mohli jsme se ho ptát na situace, které zažíval v téhle sezoně, a které musel řešit. Byly tam i hodně podobné věci, které potkaly nás. Mára Schwarz téměř nechytal, byl jasnou dvojkou a starty sbíral převážně v Benátkách. K nim zase přišel v polovině sezony Jordan Binnington, který brzy přebral pozici jedničky. Oni také museli řešit to zápasové vytížení. To mě hodně zaujalo. Navštívil jsem skvělé přednášky o psychologii a o tom, jak se dostat do "zápasového flow".

Vzal sis konkrétně něco i ze situací na ledě?
Každý ukázal nějaké cvičení, takže jsem pár věcí pochytil, ale že by bylo něco úplně nového v chytání, to se říct nedá. Spíš jde o detaily. Byly tam i zajímavosti, jako využití dronů na ledě nebo meditace mimo led. Realizační tým Colorada Avalanche zase prováděl různé formy testování. Rozšířilo mi to obzory.

Máš nějaké ohlasy, jestli se to bude opakovat?
Justin Goldman byl z akce nadšený. Měl radost z toho, jak to probíhalo, jak se trenéři bavili na ledě i mimo něj. Na společných obědech a večeřích, kde člověk získává ty informace, to je podstatné. Naopak to chce rozšířit na dvě setkání za rok. Doufám, že to bude i v Evropě, protože cestování je samozřejmě náročné.

Přeskočme k Tygrům, kde bude nově působit Justin Peters. Jak se těšíš na spolupráci s ním?
Určitě moc. My se v podstatě známe, ač on to možná neví. Když jsme si volali, tak jsem se mu připomenul. Potkali jsme se na kempu ve Washingtonu, kde bojoval o pozici dvojky. Těším se na to, bude to nová zkušenost v čele s angličtinou, kterou budu moct pilovat každý den. Je to zase jiný přístup. Mám na něj dobré reference. Všichni ho chválí, jaký to je profesionál, a jak může posunout naše kluky v organizaci.

Teď je tady opačná situace než před dvěma lety, kdy měli Tygři dva mladé gólmany. Bude to velký rozdíl i pro tebe?
My jsme museli řešit situaci, kdy se Roman Will rozhodl odejít. Strašně mu přeju, ať se mu daří ve Švédsku. Myslím, že je to pro něj krok dopředu. Když jsme hledali náhradu, tak jsme sháněli mladšího brankáře, ale na trhu moc nikdo nebyl. Proto padla volba na Justina. Trenér něco gólmanům předává a zároveň si něco od nich bere. Mě třeba Jánko hodně posunul v nějakých věcech, samozřejmě i Roman a Mára. Teď je tu Justin, který má pohled ze zámoří. Bude to zase jiný styl chytání a já se těším na tu konfrontaci stylů.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Král s Galvasem si zahrají na MS osmnáctek!

Reprezentační srazy byly plné mladých Tygrů!

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení