Akademie Bílí Tygři Liberec

Mladí Tygři letos v reprezentaci váleli! Kategorie U16 navíc brala dvě stříbra

Date of publication Author Terezie Hozová, Kryštof Rossmann

Liberec - Letošní rok nebyl pro Tygry úspěšný pouze v klubové rovině, nýbrž i v té reprezentační. Zatímco mužská reprezentace právě teď na Mistrovství bojuje, všechny mládežnické akce jsou již za námi. V této sezóně se v dresu národního mužstva objevilo hned čtrnáct libereckých hráčů. Realizačním tým kategorie U16 měl navíc zastoupení v podobě Petra Hakena jakožto hlavního trenéra.

Na začátek je nutné podotknout, že stejně jako v předchozích letech, tak i nyní nebyla o liberecké hráče v reprezentacích nouze, což značně vypovídá o dlouhodobé kvalitě výchovy hokejistů pod Ještědem. Mezinárodních turnajů a utkání konaných tuto sezónu se ale neúčastnili pouze chlapci. Severočeský tým měl své zástupce i v ženské kategorii. Obrovským úspěchem se může pochlubit Karolína Hornická, která získala na mládežnických Olympijských hrách stříbrnou medaili.

U15 - NEJMLADŠÍ BRANKÁŘKA ČESKÉ REPREZENTACE

Mladičká gólmanka Viktorie Švejdová má za sebou velmi úspěšný rok. Nejenže s týmem 8. třídy vyhrála Mistrovství České republiky, ale již od minulého roku je její jméno k nalezení i na soupisce ženské reprezentace do patnácti let. K velkému překvapení se jí hned po ročním působení v národním dresu dostalo velké zodpovědnosti a v sezóně 2015/2016 zastávala pozici brankářské jedničky. České “patnáctce” se s Viki za zády vedlo skvěle a až na jedno prohrané finále byly pro ostatní dívčí družstva obtížnými soupeři.

U16 - STŘÍBRNÁ ŠESTNÁCTKA

Hojný počet libereckých hráčů jsme mohli zaregistrovat v reprezentačním výběru do šestnácti let pod taktovkou podještědského šéftrenéra Petra Hakena. Nejmladší mužstvo dostal na starost v dubnu, a již během srpna roku 2015 podstoupil se svým týmem první turnaj sezóny konaný v Salzburgu. “Novému” kádru se premiéra vyvedla a z Rakouska odjížděl se stříbrnými medailemi na krku. Na konci sezóny svůj úspěch s druhou pozicí zopakoval i ve Švédsku.

Petr Haken, trenér reprezentace do šestnácti let

Při utkáních "šestnáctky" byl z Tygrů nejvíce vidět Jan Jeník. V národních barvách odehrál třináct zápasů a celkově si připsal osm bodů. Nejlépe se mu vedlo na turnaji čtyř zemí ve švédském Tranasu, kde vsítil hned tři góly.

V mužstvu ale nebyl sám. Defenzivní úkoly plnili tři z jeho spoluhráčů: David Bálik, hrající za mladší i starší dorost Tygrů, Adam Charvát, jenž běžně působí na soupisce staršího dorostu a jeden z tygřích nováčků, který hraje za liberecký klub teprve první sezónu Petr Had.

Karolína Hornická s medailí

Mezi libereckou mládeží nenajdeme pouze talentované kluky, ale i dívky. Karolína Hornická neustále ukazuje, čeho je schopná s hokejkou v ruce. Odměnou za její píli jí byly olympijské hry mládeže v Lillehammeru odkud se vrátila se stříbrnou medailí.

U17 - BEDNÁŘ NA TURNAJI ZA VELKOU LOUŽÍ

I v této kategorii hájili české barvy zástupci Liberce. A to rovnou tři. Mezi beky se zařadil hráč staršího dorostu Jan Bednář. Jako jedinému z Tygrů se mu poštěstilo a s českou “sedmnáctkou” odcestoval až za oceán, kde se zúčastnil Turnaje pěti zemí.

V obránce mu pomáhal i Vratislav Kunst, hráč staršího dorostu a v play-off i tygřích juniorů. Ačkoliv nebyl součástí zámořského výletu, naskočil během ročníku do sedmnácti zápasů, v nichž získal jednu asistenci.

Jediným útočníkem z libereckého celku byl Václav Burda, který je na severu Čech k vidění převážně v dresu starších dorostenců. Jeho bodové konto v šesti duelech zůstalo prázdné.

U18 - ROVNOU DVA TYGŘI S “CÉČKEM” NA PRSOU

Ani ve skupině hráčů do osmnácti let Tygři nechyběli. Jako minulý rok, tak i ten letošní si šikovný útočník Marek Zachar znovu navlékl dres s kapitánským C a do všech utkání šel naplno. S reprezentačním mužstvem se dostal až na Mistrovství světa v americkém městečku Grandforks, kde ve čtvrtfinále neprošel přes domácí tým.

Kapitáni Marek Zachar a Samuel Solenský

Součástí české osmnáctky byl i forvard Matyáš Kačírek. Ačkoliv figuroval mezi nominovanými, na Mistrovství světa se nepodíval. I přesto ale byl týmu prospěšný v jiných utkáních a na kontě má jednu vstřelenou branku.

Nesmíme zapomenout ani na Samuela Solenského. Jediný tygr ve slovenské reprezentaci do sedmnácti let se trenérům osvědčil a i tento rok mu patřila vedoucí pozice kapitána. Týmu našich sousedů se na šampionátu vedlo dobře a domů se vraceli s pátou příčkou.

Michael Klinger v reprezentačním dresu

U19 - KLINGEROVA CHVILKA

Na rozdíl od svých spoluhráčů z liberecké juniorky Michael Klinger v reprezentaci moc času nestrávil. S týmem této věkové kategorie si zahrál pouze čtyři zápasy, ale i tak se předvedl a v jednom z duelů se prezentoval asistencí.

U20 - RYCHLÉ A ZBĚSILÉ OPORY

A dostáváme se k nejstarší věkové kategorii mládežnických reprezentací. K letošním “dvacítkám” se zařadili dva čerství mistři Tipsport extraligy - Dominik Lakatoš a Jan Ordoš.

První zmiňovaný se do reprezentace podíval po dvouleté pauze a rozhodně o sobě dal vědět. Talentovaný útočník na sebe svými skvělými výkony neustále strhával pozornost. Především na juniorském šampionátu, který se konal přes vánoční prázdniny v hlavním městě Finska, ho na ledě nebylo možné přehlédnout.

Jan Ordoš působí v reprezentačních týmech mládeže už pravidelně. I letošní sezónu byl pro mužstvo jednou z opor a určitě bude i do budoucna. Spolu s Lakatošem hrál na juniorském mistrovství světa v Helsinkách a stejně, jako jeho spoluhráč, o sobě dal vědět.

Pro libereckou mládež byla uplynulá sezóna 2015/16 v reprezentacích úspěšná a můžeme jen doufat, že ve výběrech bude tygřích zástupců bude minimálně stejný počet i v následujícím ročníku.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Také v květnu se můžete těšit na bohatý development program!

Šejc, Kučera, Tureček, Sanejstr i trenér Fiala. Český výběr U15 míří na turnaj do Salzburgu

Sedmáci získali bronz na kvalitně obsazeném turnaji v Brně

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení