Akademie Bílí Tygři Liberec

Mladí Tygři na mezinárodní scéně válí! Reprezentační dres jich obléklo více jak dvacet

Date of publication Author Jonáš Majtyka

Liberec - Šestadvacet! Přesně tolik hráčů, kteří aktuálně hrají nebo dříve nastupovali v tygří mládeži, se tuto sezónu objevilo v nějaké z reprezentačních kategorií. Liberečtí mladíci se na mezinárodních akcích rozhodně neztrácejí a v některých případech se dokonce řadí mezi hlavní opory národního mužstva. Kdo všechno oblékl český dres?

Kategorie U20

Kryštof Hrabík, Andrej Leško


Do nejstarší mládežnické reprezentace se tuto sezónu podíval pouze jeden Tygry – Kryštof Hrabík, jenž momentálně hostuje v prvoligových Litoměřicích. Talentovaný útočník dostal od trenéra Filipa Pešána tuto sezónu pozvánku na dva reprezentační turnaje, na kterých se rozhodně neztratil. Za své výkony si navíc vysloužil nominaci na aktuálně probíhající mistrovství světa juniorů v americkém Buffalu.

Na světovém šampionátu mimochodem zastává funkci českého kapitána Marek Zachar, jenž oblékal tygří dres do roku 2016, poté se ovšem rozhodl pro odchod do zámoří. Liberecký odchovanec se vyznamenal především v utkání s Běloruskem, v němž si připsal asistenci a vítěznou branku.

Za reprezentaci Slovenska poté na MS nastupuje další bývalý hráč naší mládeže, Samuel Solenský, který po sezóně 2015/16 odešel taktéž zkusit štěstí do Ameriky. Kromě něj si tento ročník za naše východní sousedy zahrál i Andrej Leško. Ten se však nakonec do nominace na světový šampionát jen těsně nevešel.

Kategorie U19

Kryštof Hrabík, Ondřej Chrtek, Jan Bednář, Vratislav Kunst


Dres české U19 oblékl v úvodu této sezóny na letní Summer Hockey Challange útočník Kryštof Hrabík, o němž jsme se již zmínili. Kromě něj si ale za „devatenáctku“ zahráli ještě další tři hráči, kteří ještě nedávno oblékali tygří dres. Aktuálně již pravidelně nastupují za farmu v Benátkách. Jedná se o Ondřeje Chrtka, Vratislava Kunsta a Jana Bednáře.

Celá tato trojice se nedávno podílela na historickém zisku bronzových medailí z turnaje World Junior Hockey Challange v Kanadě. Nejvíce se dařilo posledně jmenovanému, jenž vstřelil dva góly Američanům a poté přidal ještě jednu asistenci v souboji o třetí místo proti Rusku.

Kategorie U18

Jan Jeník, Jan Žemba, Jan Šír, David Aubrecht, Petr Had, Michal Teplý, Dominik Šeliga (Slovensko), Szymon Bieniek (Polsko)


Nejvíce Tygrů obléklo dres reprezentace U18, konkrétně osm. V této kategorii je prozatím nejvíce vidět útočník Jan Jeník, jenž pravidelně hraje za prvoligové Benátky nad Jizerou a nastoupil již k dvanácti zápasům českého týmu. Obzvlášť se blýskl na srpnovém Memoriálu Ivana Hlinky, kde se stal nejlepším střelcem turnaje.

Slušnou porci startů mají za sebou také Jan Šír a Petr Had, kteří se se kromě tří přátelských střetnutí s Ruskem zúčastnili také turnaje pěti zemí ve finské Hämeenlinně. Společně s nimi na sever Evropy odcestoval obránce David Aubrecht. Do již zmíněného trojzápasu proti sborné poté mimo Šíra a Aubrechta nastoupil i Jan Žemba, jenž do libereckého týmu přišel před touto sezónou z Vítkovic.

V samotném závěru roku 2017 se uskutečnil turnaj pěti zemí ve Švýcarsku, kam kromě Hada, Šíra a Aubrechta odcestoval i Michal Teplý. Ten si ve čtyřech střetnutích připsal šest kanadských bodů a výrazně se podílel na zisku třetího místa českého výběru.

Liberec ale neměl své zástupce pouze v české reprezentaci, nýbrž i ve slovenském a dokonce v polském týmu. Za naše východní sousedy nastoupil na Memoriálu Ivana Hlinky útočník Dominik Šeliga. Dres s bílou orlicí poté oblékl obránce Szymon Bieniek.

Kategorie U17

Michal Teplý, Jakub Žůrek, Jakub Rychlovský, Lukáš Pařík


V kategorii U17 patří útočník Michal Teplý a brankář Lukáš Pařík tuto sezónu mezi ústřední postavy týmu. Prvně jmenovaný je po celkově patnácti odehraných zápasech s čtrnácti kanadskými body druhým nejproduktivnějším hráčem mužstva. Gólman Pařík oproti tomu vede brankářské statistiky a na svém kontě má letos již deset startů. Oba se výrazně podíleli na listopadovém bronzovém úspěchu české „sedmnáctky“ na World U17 Hockey Challange v Kanadě!

Jakub Žůrek sice zasáhl pouze do přátelského střetnutí proti juniorce HC Komety Brno, v utkání ovšem nepředvedl vůbec špatný výkon. Do stejného duelu naskočil také Jakub Rychlovský, jenž na konci minulého roku zamířil také na tři zápasy do Finska. Jeho blog o cestě do země tisíců jezer naleznete zde.

Kategorie U16

Jan Cikhart, Vojtěch Jiruš, Jan Hampl, Filip Kovář, Adam Starý, Pavel Čajan


Kategorie U16 se tento ročník zatím týkají pouze přátelská utkání. Nejlépe se vede Janu Cikhartovi, jenž si zatím připsal nejvíce odehraných utkání ze všech hráčů, kteří tuto sezónu za „šestnáctku“ nastoupili. S dvěma góly a šesti přihrávkami navíc vede bodování mužstva, společně s Tomášem Chlubnou z Jihlavy.

Zajímavou statistikou se může chlubit mimo jiné i Vojtěch Jiruš. Ten sice odehrál pouze zápas proti staršímu dorostu Kladna, v něm se ovšem střelecky prosadil a přidal ještě jednu přihrávku. Do stejného střetnutí zasáhl i Filip Kovář. Gólovou trefu si připsal také obránce Adam Starý, jenž se pro změnu prosadil v utkání s rakouským Salcburkem.

Zahanbit se nenechal ani obránce Jan Hampl, který se blýskl jednou asistencí v jednom ze tří zápasů proti Rusku. Jediný, komu se z reprezentantů české země nepodařilo bodovat, se tak stal brankář Pavel Čajan. Ten se za to ovšem nemusí vůbec stydět, jelikož má především za úkol gólům zabraňovat. Liberecký maskovaný muž letos hájil českou svatyni ze všech brankářů nejvíce, konkrétně ve třech případech.

Kategorie U15

Bennet Rossmy (Německo), Luka Vodlan (Slovinsko)


Česká republika sice nemá reprezentaci do 15 let, jiné země ovšem ano. Svou vlast v této kategorii reprezentoval Bennet Rossmy, jenž oblékl dres Německa. Za Slovinsko si pro změnu zahrál Luka Vodlan.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Parádní vstup do série! Deváťáci nasázeli domácímu Dynamu šest gólů

Juniorce rozhodující duel v Brně utekl, v play-off končí ve čtvrtfinále

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení