Akademie Bílí Tygři Liberec

Nejlepší útok nebo dorostenci v Benátkách. Připomeňte si sezónu liberecké sedmnáctky

Date of publication Author Vladimír Vykoukal, Kateřina Hamplová

Liberec - Tygří dorostenci vstupovali do sezóny 2019/20 jako úřadující mistři. Cestu za obhajobou jim nakonec zastavila epidemie koronaviru, kvůli které se soutěž předčasně ukončila. Pojďme si nyní připomenout celou sezónu liberecké sedmnáctky.

První dva zápasy v základní části zahájila sedmnáctka doslova famózně. Proti Technice Brno ani Havlíčkovu Brodu neinkasovala jedinou branku a dohromady soupeřům nasázela šestnáct branek! Posléze však následovala přestřelka pod Ještědem, kde už Bruslaři na Severočechy zvládli vyzrát.

Základní část sice přinesla pár dalších porážek, ale nebylo jich mnoho. Ani jednou například liberečtí mladíci neukočírovali Pardubice nebo Hradec Králové, ale naopak proti Slavii, Jihlavě či Táboru se jim pokaždé dařilo. Sedmnáctka navíc v domácím prostředí podlehla před začátkem nadstavby pouze třikrát!

Nadstavbové výkony jako na houpačce

I do nadstavby obhájci titulu vstoupili dobře, když hned v prvním kole přehráli Chomutov. Následně přišla dvě zaváhání, která však Tygři hned napravili vysokými výhrami proti Litvínovu a Plzni. Liberečtí i nadále střídali lepší výsledky s těmi horšími, často to záleželo na tom, jestli byly zrovna k dispozici ty největší opory.

Závěr nadstavby se pak našemu celku povedl na jedničku. Z posledních pěti zápasů prohráli jen jednou a ve zbylých čtyřech utkáních nastříleli hned 27 branek. Nejvíce se blýskli proti přerovským Zubrům, které přejeli poměrem 10:1. Osm branek zase dali Tygři proti Kladnu a letošní sezónu předčasně ukončili proti Třinci, který porazili 4:1.

Svěřenci trenéra Richarda Loba nakonec nadstavbu ukončili na 7. místě. Zbývaly jim ještě dva zápasy, nebýt zavření soutěže by se tak šelmy teoreticky ještě mohly posunout na vyšší příčky.

Špičkový útok

Liberečtí dorostenci mohou slavit alespoň jeden úspěch, přestože je sezóna nečekaně u konce. V nadstavbě se totiž stali nejlepším kádrem v počtu gólů na jeden zápas! Severočeši průměrně nastříleli 4,28 golů do soupeřovy sítě a tabulku týmové produktivity tak zaslouženě ovládli. Druhým skvěle útočícím týmem v bojích o pořadí se staly Karlovy Vary a třetí příčku vybojovali mládežníci z Plzně.

Kdo vynikal?

Nejproduktivnějším libereckým hráčem byl v této sezóně kapitán Tomáš Trunda, jenž si v 28 zápasech připsal skvělých 45 kanadských bodů. Zdárně mu sekundovali Filip Kříž s Jakubem Hujerem, kteří shodně nastřádali 37 bodů. Právě Kříž byl pak s 22 góly nejlepším střelcem týmu z města pod Ještědem.

V obraně se nejvíc dařilo Martinu Böhmovi, který nasbíral 22 kanadských bodů a v kolonce +/- se jeho hodnota zastavila na skvělých 30. Dobře si vedl i mladý Jakub Dvořák nebo Tadeáš Tůma. Velkou oporu měli Tygři v bráně, kde se během sezóny vystřídali hned tři gólmani. Nejvíc zápasů (22) odchytal Daniel Král, čtrnáctkrát se představil Čeněk Krátký a sedmkrát strážil libereckou svatyni Lukáš Franc. Všichni si drželi velmi slušnou úspěšnost zákroků (okolo 90 %) a jejich spoluhráči se na ně mohli vždy spolehnout.

O stupínek výš

Mnoho dorostenců nezůstalo pouze ve své věkové soutěži. Řada z nich nastupovala v juniorském kádru a taktéž nakoukla do Benátek nad Jizerou, kde přitom neměli sebemenší potíže se prosadit! V dresu Benátek bodovali například Jakub Šedivý a Adam Měchura, když šikovně nahrávali na gól. Martin Böhm v roli obránce dokonce dvakrát skóroval a útočník Petr Gajda se do soupeřovy sítě trefil hned čtyřikrát!

Trenér juniorů Milan Plodek o spolupráci s mladšími hráči:

"Byli jsme rádi, že jsme jimi ten prostor vyplnili. Myslím, že řada z nich, hlavně ročníku 2004, ani nepočítala, že v juniorce dostane šanci. Ukázali, že soutěž mohou hrát i s o čtyři roky staršími protihráči. Nechtěli jsme je tam jen uměle posunout, abychom se chválili, že reprezentanti budou hrát nahoře. Kluci si sami dokázali, že jde na začátku ročníku hrát dorost a během sezóny se vypracovat až v platné členy kádru Benátek. Předváděli výborný hokej!“


Není pochyb, že se dorostencům v letošním ročníku dařilo, každý hráč si zaslouží velkou pochvalu. Nezbývá tedy nic jiného, než jim poděkovat za letošní hokejovou podívanou a držet palce do následující sezóny!

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Parádní vstup do série! Deváťáci nasázeli domácímu Dynamu šest gólů

Juniorce rozhodující duel v Brně utekl, v play-off končí ve čtvrtfinále

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení