Akademie Bílí Tygři Liberec

Obránce Ladislav Šmíd na další dva roky Bílým Tygrem!

Date of publication Author Klub

Liberec - Odchovanec a ikona obranných řad Bílých Tygrů Ladislav Šmíd si svou bohatou kariéru protáhne o další dva roky. Nejlepší obránce posledních dvou ročníků extraligy zůstává věrný svému mateřskému klubu, s Bílými Tygry se domluvil na novém kontraktu s délkou trvání do 30. dubna 2022. Na novou sezónu se bude Ladislav Šmíd podle své zvyklosti připravovat individuálně v zámoří.

Rodák z Frýdlantu v Čechách je s Bílými Tygry spjat až bytostně. V Liberci prošel všemi mládežnickými kategoriemi a už v sedmnácti letech naskočil i za A-tým Bílých Tygrů. Svými výkony nejen v extralize, ale i v reprezentačních výběrech si řekl o angažmá v zámoří. Oblékal dresy Edmontonu a Calgary. Celkem má Ladislav Šmíd na svém kontě téměř 600 zápasů. K tomu stihnul přes 400 extraligových startů v dresu Bílých Tygrů. S českou reprezentací bojoval na dvou světových šampionátech a Olympijských hrách v Soči.

Vyjádření Generálního manažera Ctibora Jecha:

„Láďa Šmíd už se zařadil mezi legendy Bílých Tygrů Liberec. Spoluvytváří silnou značku našeho klubu, kde vyrostl, a to nejen výkony na ledě, ale také v kabině a na dalších klubových akcích. Je vzorem pro mladé i starší hráče svým profesionálním přístupem k tréninku a neuvěřitelnou touhou po vítězství a úspěchu týmu. Každý klub by měl mít svého Láďu Šmída a já jsem rád, že my ho opravdu máme.“



Vyjádření hlavního trenéra Patrika Augusty:

„Jsme moc rádi, že jsme se domluvili. Láďa je srdcem našeho týmu, lídrem a nejlepším obráncem celé extraligy. Jeho charakter, hra i přístup k tréninku a vůle po vítězství je vzorem pro naše mladé hráče.“


Profil Ladislava Šmída

Rodák z Frýdlantu patří mezi nejslavnější odchovance libereckého hokeje. Už od dorosteneckých kategorií dostával Ladislav Šmíd vedle dresu Bílých Tygrů šanci i v reprezentačních výběrech. Do extraligy nakoukl už v sezóně 2002/2003, když jako sedmnáctiletý naskočil do čtyř utkání.

O rok později už za “áčko“ nastupoval pravidelně a k tomu stihl také účast na mistrovství světa hráčů do 18-ti a 20-ti let. Nebylo divu, že si rodící hvězdy začali všímat skauti z NHL, kteří talentovaného obránce lákali do zámoří. Během draftu si ho v prvním kole jako celkově devátého zvolil Anaheim.

V ročníku 2004/05 si během výluky NHL zahrál například po boku Jiřího Fischera nebo Jaroslava Modrého. I v takto našlapané konkurenci Šmíd obstál, vedle další účasti na MS juniorů, se prosadil i do seniorské reprezentace. Na konci sezony už neodolal vábení ze zámoří a zamířil do AHL, konkrétně do celku Portland Pirates.

Už ve svém prvním roce v Americe na sebe upozornil a pro sezonu 2006/07 přesunul do A-týmu Edmontonu. Ve svém premiérovém ročníku v NHL naskočil do 77 zápasů a připsal si v nich 10 bodů. Postupnými krůčky se na dlouhé roky zařadil mezi opory Oilers, kde patřil mezi nejvytěžovanější beky.

Když došlo v sezóně 2012/2013 v NHL k výluce, Ladislav Šmíd dlouho neváhal a zamířil domů do Liberce. Za Tygry nastoupil k 22 zápasům, než se po novém roce opět vrátil do Kanady. V téže sezóně stihnul také rozšířil svou sbírku reprezentačních startů, když si podruhé v kariéře zahrál na mistrovství světa.

O rok později Ladislav Šmíd v rámci NHL poprvé změnil dres. Po sedmi sezónách v Edmontonu zamířil ke konkurenčním Flames do Calgary. Výměna ho ale nijak nepoznamenala, také mezi “Plameny” se stal oporou obranných řad vysloužil si pozvánku na olympijské hry v Soči.

Další Šmídovu kariéru však poznamenalo nepříjemné zranění zad, kvůli kterému nastoupil v NHL pouze během sezon 2014/15 a 2015/16 k pouhým 53 zápasům. Ročník 2016/17 dokonce musel zcela vynechat, plně se soustředil na rehabilitaci, trénink a přípravu. V květnu 2017 se nakonec rozhodl pro návrat do Liberce, kde se ihned zařadil mezi nejdůležitější opory obranných řad týmu. S Bílými Tygry po svém návratu vybojoval dva Prezidentské poháry a jedno extraligové stříbro. V uplynulých dvou sezónách byl pak mnohými pasován do role nejlepšího hráče nejvyšší české soutěže.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Šejc, Kučera, Tureček, Sanejstr i trenér Fiala. Český výběr U15 míří na turnaj do Salzburgu

Sedmáci získali bronz na kvalitně obsazeném turnaji v Brně

Finálový turnaj VTM přinesl i bohatou tygří účast

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení