Akademie Bílí Tygři Liberec

Pařík juniorem měsíce Českého hokeje. Jak to má s nervozitou a proč tým hraje nejlíp pod tlakem?

Date of publication Author Kryštof Rossmann

Liberec - Po pracantovi měsíce byl Lukáš Pařík vyhlášen také juniorem měsíce Českého hokeje. Na udílení ocenění se podílelo Sportovní oddělení Českého hokeje a cena byla urostlému brankáři kategorie U19 předána během druhého čtvrtfinálového utkání A-týmu s Mladou Boleslaví.

Není to tak dávno, co jsme se spolu bavili o pracantovi měsíce. Teď přišlo další ocenění, jak si ho vážíš?
Je to pro mě ještě o maličko víc než klubové ocenění. Z každého klubu mohli vybrat třicet hráčů a nakonec zvolili mě. Určitě si toho strašně vážím. Je to ocenění za mojí pracovitost a výkony, které podávám na ledě.

Jak ses o ceně dozvěděl?
Jel jsem nakoupit a koukal jsem, že táta sdílel nějaký příspěvek na facebooku. Tak jsem se podíval a stálo tam, že jsem byl oceněn za nejlepšího hráče juniorky měsíce února.

Může tě ocenění psychicky podpořit v těžkých nadcházejících zápasech play off?
Určitě. Nicméně musím spoléhat především na to, co jsem dělal celou sezonu. Nebude to tak, že jsem oceněn a najednou psychika stoupne o tisíc levelů výš, naopak ji mám nějak nastavenou a musím se tohoto nastavení držet.

Lukáš Pařík při jednom z jeho skvělých zákroků

Je to o to specifičtější, že ty jako brankář máš přípravu úplně jinou než ostatní hráči?
Ano. Je to jiné, než když vyberete hráče, který například dá za dva zápasy šest gólů. Je celkově trochu lehčí vybrat hráče než gólmana, a proto jsem rád, že jsem byl zvolen a vážím si toho.

Co jsi v rámci ocenění dostal?
Dostal jsem tričko a knížku Devatero hokejových zastavení o zlato na domácím ledě...

Do toho ještě předávání ceny před plnou Home Credit Arénou.
Nervozita trochu byla, ale jsem rád, že to nebylo nic hrozného. Skvělý zážitek, super.

Cena je pro tebe asi hlavně další motivací do další práce, že?
Určitě, je to jen potvrzení, že má cenu to, co dělám. Jde jen o to dřít víc a víc. Pořád přidávat. Není to o tom, zastavit se na nějaké úrovni.

V čem bys mohl ještě přidat?
Stoprocentně je pořád na čem pracovat. Musím zrychlit, dynamika nohou je můj každodenní problém už od dětství. S mojí výškou je na tom trochu těžší pracovat, ale všechno se dá zvládnout. To je můj hlavní cíl.

Minule jsme se bavili také o vyjíždění mimo bránu. Pokročil jsi v tom nějak?
Mojí vyjíždění, kdy občas končím až u modré čáry, nahání spoluhráčům strach (směje se). Říkají mi to, ale zároveň mi věří, že situace zahraji dobře. Jako ve druhém zápase se Spartou, když jsem vyjel do rohu a předvedl jsem souboj se sparťanem. Naštěstí spoluhráči věděli, jak se zachovat a puk odebrali. Už jsme si řekli, jak to máme hrát.

Lukáš Pařík jako obránce

Jak vůbec vnímáš tu čtvrtfinálovou sérii se Spartou?
Vnímám to tak, že se setkali jedni z největších adeptů na titul. Taky to podle toho tak vypadá. Nechybějí souboje, provokace, střelba, zákroky... To je správné play off. Emoce umocnil bezesporu i poslední zápas před vyřazovací částí, kdy jsme Spartu porazili, ale i tak postoupila do play off a shodou okolností narazila na nás. Řekli jsme si, že je to pro nás další motivace k tomu, abychom je vyřadili a že když nám nepomohly Pardubice proti Hradci, musíme to zvládnout sami. Chceme to moc, zasloužíme si postup víc.

Navíc má aktuální ročník juniorky se Spartou z předchozích let nevyřízené účty.
Rozhodně. Je správný čas to změnit. Tým na to máme, parta je dobrá a když si vše sedne, tak Spartu porazíme. I kdybychom měli nechat na ledě všechno. Sedli jsme si s kluky lidsky, věříme si a necháváme za sebe na ledě všechno. Tak to má vypadat.

Změnilo se pro tebe jako gólmana něco příchodem hráčů z Benátek nad Jizerou?
Pro mě je to asi stejné. Signály a taktiku máme od Áčka až po dorosty stejnou. Hráči mají navyknutý stejný styl hokeje, takže se to tolik neliší.

Jak prožíváš play off ty osobně?
Určitě ho prožívám jinak než základní část. Sparta je pro mě prostě rival. V jejím kádru jsou bývalí spoluhráči z Letňan a i u nás v klubu jsou bývalí Letci. Je to zkrátka boj na život a na smrt, jinak se to ani říct nedá. Buď vypadneme my, nebo oni.

Skrumáž před brankou Paříka

Máš tu správnou nervozitu před zápasem?
Nervozitu naštěstí už poslední dva roky nemám. Míval jsem ji v Letňanech, tam jsem na to trpěl. Nyní jsem spíš správně naladěný a motivovaný, což je určitě dobře. Soustředím se už akorát na zápas a podávám nejlepší výkony, co můžu.

Co bylo důsledkem nervozity?
Klepal jsem se, když jsem šel na led. Nevyrovnával jsem s ní nijak a sama většinou opadla po první třetině. Vnímal jsem to spíš já vnitřně, kluci z týmu o tom asi ani nevěděli. Snažil jsem se to nedávat najevo. Měl jsem v týmu největšího kamaráda Matěje Jelínka, který mi s tím pomáhal. Po první třetině už to pak ale bývalo v pohodě.

Když porazíte Spartu, přidáš si nějaký rituál do sbírky?
Asi si ho nepřidám. Pokud teď naopak vyjde můj rituál, tak si ho nechám, protože vím (musím zaklepat), že na lepší tým už nenarazíme. Kluby, které jsou v play off, si ho všechny poctivě zajistily. Soupisky mají nadupané, všichni si stáhli všechny hráče, které mohli. Ale věřím, že Sparta je v republice top. Vyhrála základní část, vyhrála nadstavbu. Lepší tým jsme asi potkat nemohli, o to víc je ale chceme vyřadit.

Klíčová by mohla být ta druhá bitva, že?
Je to tak. Stav 0:2 by pro nás byl hrozně těžký. Náš tým ale hraje nejlíp pod tlakem, podáváme pak maximální výkony. Toho může být důkazem poslední zápas meziskupiny na Spartě, kde jsme vyhráli 4:2. Ten výkon měl všechno, byli jsme sedření, vyčerpaní.... Když ho dokážeme zopakovat, věřím, že postoupíme.

Čím to, že se dokážete naplno rozjet až pod tlakem?
To nikdo neví, snad se naučíme hrát i normálně (směje se). Zase na druhou stranu v play off je tlak pořád, i když za stavu 0:2 pro soupeře asi větší než za stavu 2:0 pro nás...

Lukáš Pařík

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Parádní vstup do série! Deváťáci nasázeli domácímu Dynamu šest gólů

Juniorce rozhodující duel v Brně utekl, v play-off končí ve čtvrtfinále

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení