Akademie Bílí Tygři Liberec

Patrik Augusta o tréninku: Hledáme řešení v souladu s tím, co máme povoleno

Date of publication Author Jonáš Majtyka

Liberec - Tygrům se vstup do nového ročníku povedl a aktuálně okupují čtvrtou příčku. Po nových vládních nařízeních spojených s koronavirem se však extraliga dočasně zastavila a i možnosti tréninku jsou velmi omezené. „Teď jde hlavně o to udělat pro sebe každý den něco dobrého,“ komentuje situaci hlavní trenér Liberce, Patrik Augusta.

Jak je těžké udržovat hráče v kondici v době, kdy nemůžou kvůli pandemii na stadionu trénovat?
Hráči jsou profesionálové, vědí, co potřebují. My máme nějakou představu, jak bychom chtěli, aby trénovali v rámci možností, které aktuálně jsou, i když jich je poměrně málo.

Je to těžké i z hlediska motivace? Termín dalšího zápasu se přeci jen pořád posouvá dál.
O motivaci to ani tolik není. Rádi bychom měli ten den D, jenže datum se pořád odkládá. Nevíme, ke kterému termínu to máme směřovat. V této fázi jde o to, udělat každý den něco dobrého pro sebe a udržet se na profesionální úrovni.

Jakou formou vám vlastně aktuální vládní nařízení dovolují s hráči pracovat?
Můžeme být maximálně po šestičlenných skupinách. Buď je hráčů šest bez trenéra a ví, co mají dělat, nebo jich je pět s trenérem. Snažíme se využít ochozů před arenou, protože počasí nám moc nedovoluje využít ovál. Snažíme se prostě najít řešení variabilní s tím, co máme povoleno.

Třinec už oznámil, že plánuje trénovat na ledě v Polsku. Řešíte i vy variantu zahraničí?
Momentálně se to snažíme nějak vymyslet a najít nějaké možnosti. Ty jsou ale limitované.

Nakonec se zrušil i kompletní ročník CHL. Očekávali jste to?
Věřil jsem, že se nějakým způsobem bude hrát. Zprávy byly takové, že je snaha o to, aby se soutěž odehrála. Vzhledem k aktuální situaci, která je navíc v každém státu jiná, však zcela chápu rozhodnutí CHL.

Většina libereckého týmu už si prošla nákazou. Přikláníte se také k tomu, co navrhuje svaz, že by se extraliga rozjela v nějaké uzavřené skupině?
Chceme hrát. Nejsem epidemiolog, říká se ale, že člověk, který si tím projde, by měl být tři měsíce imunní. Přišlo by mi naprosto logické, že pokud je liga z 80 % promořená, tak by se mělo hrát. Žádná detailnější pravidla ovšem v tuto chvíli nejsou, prostě je to kompletně zastavené. Není dané, kdy bychom mohli začít trénovat s těmi, kteří už nemoc prodělali… To bychom potřebovali, abychom se na to mohli nějak připravit. V tuto chvíli jsou ale pravidla jasně striktní a my je musíme respektovat.

Těžko se to posuzuje, ale jak jste zatím spokojen s dosavadními výkony v extralize?
Začátek jsme měli slušný. I přesto, že jsme těsně před startem měli desetidenní karanténu, byli hráči dobře připraveni. Všichni se těšili, bylo vidět, že jsou nažhavení. Teď je to stále složitější a složitější. Na světě jsou však mnohem větší problémy. I když je to naše zaměstnání, tak musíme respektovat nařízení, která přijdou.

Už nyní je jisté, že podoba letošního ročníku bude nezvyklá. Nejspíš dojde na případy, kdy bude muset mužstvo odehrát čtyři utkání v týdnu nebo že některé týmy budou mít výrazně více odehraných utkání než jiné. Máte z toho obavy?
Nemám. Všichni chceme hrát. Proč bychom nemohli mít tři čtyři duely týdně? Kluci jsou placeni za to, že jsou unavení a že hrají hokej. Každý z nich má navíc raději zápas než trénink. V momentě, kdy se do toho budeme moct pustit, nebudeme řešit, jestli hrajeme tři nebo čtyři zápasy.


Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Parádní vstup do série! Deváťáci nasázeli domácímu Dynamu šest gólů

Juniorce rozhodující duel v Brně utekl, v play-off končí ve čtvrtfinále

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení