Akademie Bílí Tygři Liberec

Při pohledu na Tygry mě svrbí ruce, přiznává Pešán. Jak se změní jeho role?

Date of publication Author Jan Kousal

Liberec - Od sezóny 2015/2016 vstupovali Bílí Tygři do ledového kolotoče pokaždé s Filipem Pešánem na lavičce. To se však letos změní. Pešánova osoba ale i nadále zůstane s klubem spjata v roli sportovního manažera.

Kolik času budete věnovat Liberci a kolik nové svazové práci?
Určitě to není tak, že bych měl dny pro jednu či druhou organizaci. To vůbec ne. Budu se snažit pracovat na obou frontách současně.

Co zůstává na vašich bedrech v Liberci?
Na mých bedrech tady zůstává kontrola činnosti mládeže, organizace chodu Benátek a samozřejmě i áčka, rozhovory s hráči… Budu takový backup pro Patrika Augustu.

Jaká bude náplň, co se týče té svazové práce?
Hlavně chci poznat projekty, které na svazu vznikly a které aktuální běží. Chci se s nimi detailně seznámit a buď je podpořit, nebo je pozměnit podle svého pohledu. Nejprve však musím zjistit, jak to všechno funguje. Rád bych hodně jezdil do terénu, abych viděl práci hokejových trenérů. Tam nás tlačí bota, potřebujeme přidat na plynu.

Velká výzva, nová motivace? Jak byste to popsal vy?
Po deseti letech každodenní hokejové práce nastal čas trochu poodstoupit. Když je člověk takhle dlouhou dobu každý den na ledě, tak už cítí pracovní únavu. Jsem rád, že se teď můžu připravovat na převzetí národního týmu.

Trenér Filip Pešán tleská libereckým divákům

Co na to rodina?
Jedna věc je pochopení a druhá je reálná pomoc doma. Člověk může získat respekt své drahé polovičky tím, co dokazuje, ale na druhou stranu rodina potřebuje tátu. Jsou to věci, na kterých jsem pracoval už loni. Myslím si, že se situace trochu zlepšila. Budu si teď víc organizovat svůj čas. Netvrdím, že budu víc doma, ale na druhou stranu nebudu závislý na celoročním programu klubu.

Je pro vás hokej drogou? Ten zápřah se zdá být až neskutečný…
Hokej je pro mě určitě drogou. Když se dívám na tréninky Bílých Tygrů, svrbí mě ruce a svrběly mě i, když jsem pozoroval nedávno Vencu Varaďu při práci na ledě. Uvidím, jestli se někdy nezapojím do tréninku, abych si k tomu zase, tak říkajíc, čuchnul.

Jak vnímáte to, že za rok převezmete národní tým?
Musím říct, že se mi to líbí jako systémový krok. Trenér není hozený do vody pár týdnů před začátkem sezóny, ale může se připravovat celý rok. Druhá věc je, že je to samozřejmě obrovská výzva a zodpovědnost. Rok si odpočinu od každodenního trénování a naberu síly, abych se na ten led těšil.

Bude probíhat nějaká užší spolupráce s Milošem Říhou?
Netuším, jestli bude užší spolupráce s Milošem, ale samozřejmě se budeme potkávat v rámci komisí na svazu. Budu také cestovat za národním týmem, abych se s ním poznal. Rozhodně ale Milošovi nebudu do práce nijak zasahovat. Jestli mě požádá o pomoc, to je jen jeho rozhodnutí.

Berete to jako odměnu za práci, kterou jste odvedl v Liberci?
Svým způsobem ano. Národní tým se nenabízí jen tak někomu, kdo se fláká. Jsem rád, že jsem tu nabídku dostal a je to určitě velké zadostiučinění.

Budete se podílet s Václavem Varaďou na skladbě kádru reprezentační dvacítky. Bude to jiná role tím, že letos budete mít čas cestovat do zámoří a sledovat hráče?
Jiná role to bude určitě. Vím dobře, jaký je to zápřah trénovat současně klub a dvacítky. Jsem ten, kdo bude Vencovi pomáhat, aby tým dobře fungoval a aby cítil podporu ze strany koučů. Václav bude mít samozřejmě na povel střídačku.

Rozezlený Filip Pešán

Trenér Augusta říkal, že kádr je z 90 % hotový. Jako sportovní manažer můžete prozradit, jaké změny se ještě odehrají?
Spousta mladých hráčů bojuje o své místo, jinak ta kostra už je doopravdy hotová. Nevím, co by se muselo stát, abychom ještě někoho přijali. Rád bych vstoupil do sezóny s tím týmem, který tu teď máme.

Budou pokračovat Kanaďané Doherty a Redenbach?
Z velké části si myslím, že ne. Doherty končí určitě a Tyler je s námi ve fázi určitého vyjednávání. Já však chci, aby ve čtvrté lajně hráli mladí kluci. Tyler je oproti tomu zkušený hráč, který si ani čtvrtou lajnu nezaslouží.

Co CHL? Máte stanovené nějaké cíle, nebo to budete brát postupně?
Je to klišé, ale budeme to brát postupně. Chceme samozřejmě postoupit ze skupiny a prezentovat se tak jako v minulých letech. Je to stejná písnička jako s extraligovou sezónou. Rádi bychom do ní dobře vstoupili a hráli play-off.

A co říkáte na soupeře? Je tam hokejová exotika a zároveň i silné týmy…
Není to sranda vyhrát jakýkoliv zápas na jakékoliv úrovni. S Cardiffem jsme třeba ve třetí minutě prohrávali 0:2. Takové týmy jsou plné Kanaďanů a ještě je žene plné publikum. Není to jednoduchý los, ale například ta exotika dodává týmu takový refresh, že se nehraje pořád s těmi samými celky.

Petr Syrovátko mladší bude nově v představenstvu CHL. Vidíte v tom nějakou výhodu pro Tygry?
To je spíše otázka na něj. Já jsem rád, že máme jednoho ze zástupců Bílých Tygrů v takhle vysoké funkci v CHL a přeji mu hodně štěstí v nové pozici.

V posledních letech jste často jezdil za poznáním do zámoří. Najde se na něco podobného čas i letos?
Nezúčastním se tentokrát stáže u některého z týmů NHL, ale poletím do Toronta na velkou trenérskou konferenci. Na to se moc těším.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Parádní vstup do série! Deváťáci nasázeli domácímu Dynamu šest gólů

Juniorce rozhodující duel v Brně utekl, v play-off končí ve čtvrtfinále

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení