Akademie Bílí Tygři Liberec

Program byl pestrý a náročný, ohlíží se Ctibor Jech mladší za létem

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - Ve finální fázi příprav na nový ročník se nacházejí i celky liberecké sedmé a osmé třídy. Mladí Tygři se do akce vracejí poté, co kvůli koronaviru byli dlouho bez ledu. "Ukázalo se, kdo se doma jak připravoval," ví hlavní trenér Ctibor Jech mladší.

V květnu jste se vrátili po pauze způsobené koronavirem. Jakým způsobem jste zpočátku fungovali?
Řídili jsme se tím, co bylo momentálně povoleno. Od první možné chvíle se tu udělal led. Program byl takový, že hráči měli minimálně čtyři ledy týdně, do toho jsme každodenně trénovali na suchu. Jaro jsme tedy měli určitě náročnější, než roky před tím. Pro sedmou a osmou třídu jsme naplánovali i přátelské zápasy, aby si kluci měli možnost zahrát. Využívali jsme celý Sport Park Liberec, navštěvovali jsme i halu, kde jsme hráli míčové sporty, nebo jsme dělali gymnastiku a různé opičí dráhy.

Chodili jsme také na atletický stadion a na hřiště, hráli jsme fotbal, americký fotbal i třeba baseball. Program byl pro hráče pestrý a náročný. Vzhledem k tomu, že se hráči posunuli o rok výš, nasadili jsme do tréninků více atletiky, běhání a obecně nabírání kondice. Dbali jsme na to, aby kluci kompenzovali. Každý trénink na suchu tedy 10-15 minut posilujeme na střed těla, na závěr pak máme strečink a výklus.

"V srpnu jsme denně měli trénink na suchu i na ledě"

Kondici si hráči mohli udržovat i v době zavřených stadionů, jenže zahrát si hokej nebylo možné. Jak náročné v tomto ohledu byly první přípravné zápasy?
První týden bylo vidět, že kluci na bruslích nějakou dobu nestáli. Nikterak dramaticky se to však nelišilo od klasického programu, kdy po letní pauze začínáme 1. srpna trénovat. Tím, že jsme se s hráči snažili co nejvíce pracovat i v době tvrdých omezení, však manko nebylo až takové, jaké se možná očekávalo. Každopádně se ukázalo, kdo se doma připravoval důsledně a kdo hůře.

Dá se říct, že covid trošku zamíchal kartami? Že někteří kluci, kteří byli dříve spíše průměrní, se díky zodpovědnému přístupu vrátili silnější?
Přesně tak, u některých to registrujeme. Je to díky jejich poctivosti, kvůli zodpovědnému tréninku neztratili pohybový základ.

Předpokládám, že po návratu ke klasickým tréninkům byl ale přístup k práci obecně velmi dobrý. Přece jenom se už všichni museli těšit.
Rozhodně. Všichni jsme se sešli, nesetkali jsme se s tím, že by nám někdo skončil. Účast byla prakticky nejvyšší možná, kluci byli natěšení.

Po červencové pauze jste se vrátili do maximálního zápřahu.
Začali jsme 2. srpna, hned byl led i suchá příprava. V srpnu jsme denně měli trénink na suchu i na ledě. Samozřejmě záleželo i na programu, jestli zrovna nebyl zápas.

Liberečtí sedmáci

Odehráli jste spoustu přípravných zápasů proti kvalitním soupeřům. Ukázaly vám, že jste dobře připraveni?
Mezi určitými akademickými kluby jsme se domluvili, že sehrajeme sérii přátelských utkání. Měli jsme tedy na programu vyrovnané a těžké zápasy, což je konkurence, ve které chceme hrát. Lépe nám to odhalilo skutečnou výkonnost jednotlivých hráčů a vidíme, kdo má jaké rezervy. Na základě toho s kluky pracujeme dál.

Jak široké máte kádry? Budete nějaké hráče posílat na hostování?
V obou kategoriích máme celkem 5 brankářů a přibližně 40 hráců do pole. Počítáme s tím, že do sezóny půjdeme asi s 15 hráči v každé kategorii. Kluci, kteří se nám objeví "pod čarou," dostanou příležitost hrát pravidelně v jiných klubech. Herní praxe je základ a nemůžeme tu hráče držet, když jim dostatečnou vytíženost nebudeme moci zaručit.

"Chceme tu mít turnaj s maximální kvalitou"

Na závěr přípravy jste se sedmou třídou odehráli domácí Memoriál Jaroslava Kasíka. Tým se prezentoval skvěle, ale co to pro vás obnášelo po organizační stránce?
Je potřeba komunikovat se soupeřem a vše zajistit, od kabin, přes stravu až po ubytování. Nejvíce práce v tomto ohledu odvádějí vedoucí týmu, kteří vlastně nejsou moc vidět, ale když se něco nepovede, jsou první "na ráně." Výborně nám pomohli také rodiče. Komunikujeme i s paní Kasíkovou a panem Vozkou, kteří jsou přítomni na slavnostním zahájení i zakončení. Je potřeba si pohlídat velké množství drobností, zvlášť v našem rozlehlém areálu Sport Parku Liberec.

Na turnaji byly přítomné i týmy Komety Brno, Třince nebo Olomouce. Dělá vám radost, že o účast je zájem i v klubech, které mají Liberec "z ruky?"
Určitě. Už několik let chceme, aby se turnaje účastnily týmy z oficiálních akademií Českého hokeje. Držíme se toho a oslovujeme je jako první. Vybíráme cíleně týmy, se kterými se v oficiálních soutěžích nepotkáváme, pro hráče je to zpestření. Chceme tu mít turnaj s maximální kvalitou.

Chcete v tradici turnaje pokračovat i další roky?
Od příštího roku bude turnaj znovu určený šestým třídám, takže to bude mít více na starosti Kuba Mulač (trenér šesťáků, pozn. red.). Chceme ale ještě vyladit určité drobnosti, třeba okolo vizuálu turnaje. Základem je však držet kvalitu, aby to stále byl jeden z nejlepších turnajů v tuzemsku.

Ctibor Jech ml. udílí pokyny

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Parádní vstup do série! Deváťáci nasázeli domácímu Dynamu šest gólů

Juniorce rozhodující duel v Brně utekl, v play-off končí ve čtvrtfinále

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení