Akademie Bílí Tygři Liberec

Program se snažíme každému ušít na míru, shodují se trenéři bruslení

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - Precizně zvládnuté bruslení je takřka nezbytnou součástí moderního hokeje. V organizaci Bílých Tygrů mají trénování bruslení na starosti Jiří Bermann a Daniel Stehno, kteří vám v novém dílu našeho seriálu přibližují své pohledy.

Pod pokličkou Tygří cesty - 15. díl:

Trénování bruslení s Jiřím Bermannem a Danielem Stehnem

Jiří Bermann

  • akademické celky Bílých Tygrů
  • A-tým Bílých Tygrů

V klubu neustále hledáme co nejlepší cesty, jak u našich hráčů v souladu s moderními světovými trendy rozvíjet bruslení. Je jasné, že trénování bruslení nemohu stíhat sám, proto jsme se už před třemi lety dohodli na spolupráci s Danielem Stehnem, kterého to zajímá a sám má výbornou techniku. Všechny myšlenky spolu sdílíme a probíráme je. Dobrá komunikace je nezbytná, protože je třeba, aby specifické bruslařské aspekty jednotlivých kategorií znali příslušní trenéři.

Obrovsky cenné pro mě jsou tréninky s A-týmem. Chlapi už mají zkušenosti a je pro mě důležité vědět, co jim vyhovuje a co případně aplikovat do mládeže. O pokročilém bruslení totiž neexistují žádné knihy, nejde to nastudovat. Na většinu věcí si musíte přijít sami. Dobrým příkladem je, když jsme před lety hráli v Champions Hockey League proti TPS Turku. Po zápase za mnou přišli Lukáš Derner, Jan Výtisk a David Štich a ptali se mě, co Finové dělají, že jsou tak "slizcí" a špatně se brání. Na základě toho jsme pochopili, že se chceme naučit hrát i v "otevřených nohách," čímž jsme si dřív nebyli jistí.

Musím zdůraznit, že je pro mě velice důležitá každodenní komunikace s Danielem Stehnem, protože my do tréninku nejdeme s tím, že teď hráče naučíme bruslit. My potřebujeme znát typologie hráčů a sledovat je v zápasech, abychom věděli, co konkrétně jim pomůže v rozvoji. Můžeme pak pracovat produktivněji. Doba, kdy vám do tréninku přijde deset hráčů, se kterými děláte stejné cviky, je v našem klubu pryč. Snažíme se program každému ušít na míru.

Často hráčům na úrovni akademie vysvětluji, že trenér bruslení je od toho, aby hráčům ukázal, jaký prvek bruslení v jaké situaci použít. Nejde ani tak o to, být o desetinu vteřiny rychlejší než soupeř. Pro mě moderní bruslení od dorostu výš tkví v propojování bruslařských znalostí v kontextu se znalostmi techniky ostatních dovedností. Od akademie řešíme detail postavení puku v návaznosti na bruslení.

Jiří Bermann

Daniel Stehno

  • sportovní třídy Bílých Tygrů
  • A-tým HC Benátky nad Jizerou

Pracuji na metodice bruslení u sportovních tříd a u Benátek nad Jizerou. A právě tato kombinace mě nesmírně baví, protože se pohybuji od těch nejmenších až po profíky. Metodika bruslení a její vývoj mě velice zaujaly. Chci se v této oblasti dál vzdělávat a získávat nové poznatky.

U mládeže je extrémně důležité mít od přípravky zvládnuté základy bruslení, na které se posléze navazuje. Musí se dbát i na detaily, jako správné utažení brusle. Bruslení se věnují také jednotliví trenéři ve sportovních třídách, se kterými pak vše konzultujeme. Je totiž nezbytné, aby na sebe metodika v jednotlivých kategoriích plynule navazovala. Do dorostu by už hráči měli chodit perfektně bruslařsky vybaveni.

Bez výborně zvládnutých bruslařských schopností je mnohem těžší prosadit se v profesionálním hokeji, je to alfa a omega. Mám štěstí, že spolupracuji s profesionály ze seniorského týmu Benátek nad Jizerou. Obrovsky mě naplňuje hráčům naslouchat a bavit se s nimi o moderních bruslařských trendech. Na detailech s nimi pracujeme individuálně a snažíme se je přenášet do zápasů. Bruslení je zkrátka stále potřeba se věnovat. Zároveň ale musíme být trpěliví, protože i bruslení má svůj postup a řád.

Daniel Stehno

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Také v květnu se můžete těšit na bohatý development program!

Šejc, Kučera, Tureček, Sanejstr i trenér Fiala. Český výběr U15 míří na turnaj do Salzburgu

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení