Akademie Bílí Tygři Liberec

Radek Duda: Je radost pracovat s hráči, kteří hokej milují a dokáží mu vše obětovat

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - Radek Duda má za sebou nesmírně bohatou hráčskou kariéru. Po jejím skončení se ujal pozice skills kouče v akademii Bílých Tygrů, kde předává své zkušenosti dál. "Pokud budou hráči brát hokej jako spotřební zboží, progres jde pomaličku. Na nás je s kluky neustále komunikovat a ukazovat jim cestu," říká.

Pod pokličkou Tygří cesty - 13. díl:

Trénování dovedností s Radkem Dudou

O motivaci předávat zkušenosti z hráčské kariéry

Jsem rád, že jsem v hokeji našel to, co mě v životě naplňuje. Klukům bych rád předal něco se zkušeností, které jsem v jejich věku sám neměl. Chci jim pomoci udělat v kariéře co nejrychlejší progres. Naplňuje mě, když vidím, že hráče umím dostat na svoji stranu, zlepšují se a nasávají informace.

O vztazích s hráči

Můj první úkol je každého hráče přesvědčit, abych ho dostal na svoji stranu. Je to specifické, protože se někdy ještě cítím spíš jako jejich spoluhráč. Chci být součástka mezi trenéry a našimi svěřenci. Snažím se, aby mi hráči důvěřovali, mohl jsem s nimi pracovat a předávat poznatky trenérům. Stále si zakládám na tom, že hráči ve mě musí mít plnou důvěru, aby vše fungovalo. Rád s nimi mám až rodinný vztah.

O pracovní morálce

To je největší potíž. Spousta kluků si myslí, že na sobě pracuje, ale přitom je to omyl. Je velká fuška přesvědčit je, aby do toho kopli. O hokeji je potřeba přemýšlet a chtít se zlepšovat. Je krásné, když nám třeba v 15 letech přijde pod ruce někdo, kdo ví, co chce.

Radek Duda za dob hráčského působení v Liberci

O komplikacích v tréninku spojených s pandemií koronaviru

V globálu je to obrovský průšvih. Na druhou stranu jsou ale cesty, jak dosáhnout svého cíle. Zároveň s tím vzniká spousta výmluv, proč to nejde. Covid, lockdown... Já zastávám tvrzení, že když někdo hokej miluje, cestu si vždy najde. Nastává doba, kdy se oddělí zrno od plev. Kluci, kteří v létě nemakali naplno, teď mají druhou šanci zapracovat na fyzičnu i psychičnu a uvědomit si, co chtějí. Přežijí jen silní z nejsilnějších.

O cestě k úspěchu

Největší překážkou je pro hráče nastavení vlastní hlavy, je potřeba o hokeji neustále přemýšlet. Pokud to budou brát jako spotřební zboží, progres jde pomaličku. Na nás je s kluky neustále komunikovat a ukazovat jim cestu. Mrzí mě, když je musím přemlouvat. To si pak připadám jako přemlouvací kouč, ne skills kouč.

Přál bych si, abych hráče přemlouvat nemusel a aby měli ještě větší zápal pro hokej, než mám já. To je můj sen. Je radost pracovat s hráči, kteří hokej milují a jsou schopni mu obětovat vše.

Radek Duda

Vedoucí sportovních tříd Vojtěch Fiala o tréninku dovedností ve sportovních třídách:

"Z minulých dílů seriálu Pod pokličkou Tygří cesty o jednotlivých třídách je zřejmé, že všeobecný dovednostní rozvoj je hlavním pilířem hokejového programu ve sportovních třídách. Díky tomu, že máme nastavenou metodiku výuky v blocích pro jednotlivé kategorie, mají trenéři v dlouhodobém plánování jasně dané cíle, co by měli naši hráči v kategorii z dovednostního hlediska zvládnout. Při tomto principu výchovy tak říkáme, že všichni naši trenéři u sportovních tříd jsou zároveň skills trenéři, protože dovednosti jsou hlavní náplní tréninků."


Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Král s Galvasem si zahrají na MS osmnáctek!

Reprezentační srazy byly plné mladých Tygrů!

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení