Akademie Bílí Tygři Liberec

Reprezentační obránce Ondřej Vitásek se vrací do Liberce!

Date of publication Author Jan Kousal, Dominik Jakubec

Liberec - S Bílými Tygry slavil mistrovský titul, extraligové stříbro i zisk dvou Prezidentských pohárů. V posledních 4 sezónách se pravidelný český reprezentant představoval v KHL, nyní se však Ondřej Vitásek vrací zpět do Liberce.

S Bílými Tygry se třicetiletý zadák domluvil na dlouhodobém kontraktu s dobou trvání do 30. 4. 2023 a následnou jednoletou opcí. Pokud budou doladěny všechny legislativní náležitosti, mohl by se Ondřej Vitásek znovu objevit v tygřím dresu už v dnešním zápase, ve kterém Bílí Tygři hostí Litvínov.

Vyjádření sportovního manažera Patrika Augusty

„Jsme rádi, že se Ondra po 4 letech strávených v KHL rozhodl pro návrat k Bílým Tygrům. Znamená pro nás velké zkvalitnění naší obrany. Získáváme v něm výborného obránce se spoustou zkušeností z české reprezentace a KHL. Podepsáním víceleté smlouvy se Ondra stává stavebním kamenem našeho týmu do dalších let.“


Profil Ondřeje Vitáska

Urostlý univerzální zadák je odchovancem Prostějova, kde se narodil 4. září 1990. Juniorská kariéra jej však zavedla do nedalekého Přerova a také do Opavy, kde poprvé vyzkoušel v osmnácti letech dospělý hokej.

Za tamní celek hrál kromě 2. ligy také juniorskou nejvyšší soutěž, a to až do svého přestupu do Liberce ve 21 letech. Mezitím si však v sezoně 2009/10 odbyl svůj extraligový debut v dresu Vítkovic.

Po příchodu na sever Čech si musel své místo v áčku Bílých Tygrů tvrdě vybojovat. K tomu byl ihned odeslán do Benátek nad Jizerou a ve svém prvním ročníku v Liberci naskočil jen do tří extraligových duelů. Ani v sezoně 2012/13 se ještě nedokázal naplno prosadit do extraligy, už v ní ovšem odehrál třináct klání. Jinak stejně jako rok předtím nastupoval především za středočeské Benátky. Následující ročník ale přišel velký zvrat.

Nejenže se rychle stal klíčovým obráncem Tygrů, zároveň skvělými výkony oslovil i reprezentačního kouče Vladimíra Růžičku. V národním týmu Vitásek pokračoval ve výborné hře, a tak byl po posledním turnaji Euro Hockey Tour dokonce nominován i na mistrovství světa v běloruském Minsku.

Na světovém šampionátu poté odehrál všech deset zápasů a patřil mezi stabilní pilíře defenzivy. Mimo jiné se postaral o jeden velmi neobvyklý statistický údaj - svůj první gól v českém dresu vstřelil dříve než v extralize.

Členem reprezentačních srazů byl i v ročníku 2014/15, kdy si již připsal první trefy v české nejvyšší soutěži. Na další mistrovství světa se ovšem nepodíval.

Také v mistrovské sezoně patřil mezi obranné stálice Bílých Tygrů a zejména v play-off se potkal s velmi dobrou formou. I díky němu tak nakonec Liberec dokráčel k historicky prvnímu extraligovému titulu. V pomistrovském ročníku následně pomohl našemu týmu ke stříbrným medailím a opět oblékl reprezentační dres.

V létě 2017 se Ondřej Vitásek vydal na východ do KHL. Za čtyři neúplné ročníky ve věhlasné soutěži vystřídal stejný počet týmu – Chanty-Mansijsk, čínský Kunlun, Amur Chabarovsk a naposledy lotyšské Dinamo Riga.

Velkého kariérního milníku se spolehlivý zadák dočkal v únoru 2018, kdy se s českým národním týmem představil pod pěti kruhy v korejském Pchjongčchangu. Takřka přesně o tři roky později zamířil zpět do Česka, aby opět spojil cesty s libereckými Bílými Tygry.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Šejc, Kučera, Tureček, Sanejstr i trenér Fiala. Český výběr U15 míří na turnaj do Salzburgu

Sedmáci získali bronz na kvalitně obsazeném turnaji v Brně

Finálový turnaj VTM přinesl i bohatou tygří účast

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení