Akademie Bílí Tygři Liberec

Tomáš Filippi o svém návratu: Rusko je za mnou, doufám v úspěch s Libercem

Date of publication Author Jonáš Majtyka

Liberec - Útočník Tomáš Filippi se po ne zcela povedeném angažmá v Chabarovsku vrátil do města pod Ještědem. S klubem podepsal smlouvu na tři roky, přičemž Liberec byl pro něj z extraligových týmů jedinou volbou. „Nehrálo pro mě roli, jestli jsou Tygři první nebo poslední, rozhodl bych se stejně,“ svěřil se na čtvrteční tiskové konferenci.

Jak bys ohodnotil své působení v Chabarovsku?
Ze začátku to vypadalo dobře. Po třech týdnech jsem si ale něco udělal s kolenem. Byl jsem měsíc mimo hru, poté jsem se asi na pět zápasů vrátil, načež jsem dostal kotoučem do nohy a zlomil si v ní kůstku. Takže to byly další čtyři týdny bez hokeje. Vše se navíc začalo tak nějak bortit. Nechci se k tomu moc vracet, jsem rád, že jsem tady a už je to za mnou.

Rusko je pro tebe možná na ta zranění trochu začarované.
Vyhrál jsem tam titul, takže to asi moc zakleté nebude (smích). Proti Rusku nemůžu říct špatné slovo. Zranil jsem se tam, ale zranil bych se i tady.

Uvažoval jsi o nějaké jiné variantě než o návratu do Liberce?
Nějaké nabídky tam byly. Rozhodl jsem se ale takto. Věděl jsem, že je tu o mě zájem a že by mě Filip Pešán v týmu chtěl. Mluvili jsme spolu, takže pro mě byla jediná volba vrátit se sem. Cítil jsem, že si od KHL potřebuji odpočinout.

Jaké to je naskočit zpět do tak rozjetého týmu?
Je super, že můžu být konečně zpět v Česku, hlavně doma v Liberci. Myslím, že mi kluci ze začátku trochu pomůžou a doufám, že pomůžu i já jim a bude to šlapat dál.

Neuvažoval jsi, že bys nastoupil už ve středečním utkání se Zlínem?
Neuvažoval. Poslední dobou jsem toho moc nenatrénoval, takže proti Mladé Boleslavi to bude křest ohněm. Zdravotně jsem v pořádku, poslední týden byl ovšem dost hektický. Letěl jsem do Chabarovsku a po třech dnech zase zpět. Bylo to tak dvacet tisíc kilometrů v letadle. Musel jsem navíc vše sbalit a odvézt domů, bylo toho na mě celkem dost.

Minulý ročník ses sem vrátil jen na skok, načež jsi opět odešel do Ruska. Co tě tedy tentokrát vedlo k podepsání smlouvy na tři roky?
Minulý rok jsem se vracel na několik měsíců. Je pro mě lepší, když vím, že tu můžu být déle a soustředit se na svou práci.

Dokážeš si představit, že tu vydržíš celé tři sezóny?
To nikdy nikdo neví. Určitě to ale nebude jako minulý ročník.

Rusko ale pro tebe není ještě zcela uzavřená kapitola...
Snad ne. Bude těžší se tam dostat zpět, když jsem dvakrát odešel v polovině sezóny. Doufám ale, že se nám podaří nějaký úspěch v Liberci, a co se stane poté, uvidíme. Aktuálně je předčasné něco takového řešit.

Co říkáš aktuálnímu kanadskému bodování extraligy (na prvních čtyřech místech čtyři hráči Tygrů, pozn. red.)?
Na to jsem se nekoukal, vím jen, že Marek Kvapil je první. Jsou tu hráči vysoké kvality, což je super. Byl jsem se podívat na utkání se Zlínem a krásně se na to koukalo. Mým příchodem se snad nic nezmění (úsměv).

Filip Pešán říkal, že pokud zůstaneš, bude na tobě stavět tým do následujících let. To ti bude jistě vyhovovat.
Krásně se to poslouchá. Musím mu to ale vrátit na ledě. Pokud se to nestane, tak to postaví na někom jiném. Nechci říct, že to svazuje ruce, nicméně je to i takový závazek.

Když odcházel Michal Bulíř do KHL, konzultoval to s tebou nějak?
Ano, hodně jsme spolu mluvili. Chtěl vědět úplně všechno. Pomáhal jsem mu tam i shánět bydlení, auto a takové základní věci. Mám v Magnitogorsku pořád dost dobrých kamarádů a známých, takže to nebyl problém. Byla to otázka několika telefonátů a měl vše připravené.

Jaké pro tebe bylo přijít zpět do liberecké kabiny?
Jádro je tu podle mě stále stejné od té doby, co jsem poprvé odcházel do KHL. Se všemi kluky se znám, obmění se vždy jen několik hráčů. Chlapi jsou super jako vždy.

Bílí Tygři aktuálně vedou tabulku, jak to vidíš s šancemi do play-off?
V Liberci je hokejová organizace asi na nejvyšší úrovni, jaká může v Česku být. Pro mě nehrálo roli, jestli jsou Tygři první nebo poslední, rozhodl bych se stejně. Vím, že tu jsou vždy nejvyšší cíle, musíme ovšem jít krok za krokem. Takovou otázku nemá cenu ve čtvrtině sezóny řešit. Nějaký úspěch by byl fajn, nechci o tom ale mluvit takto dopředu. Nevyplácí se to.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Parádní vstup do série! Deváťáci nasázeli domácímu Dynamu šest gólů

Juniorce rozhodující duel v Brně utekl, v play-off končí ve čtvrtfinále

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení