Akademie Bílí Tygři Liberec

Tomáš Filippi zůstane Tygrem i v dalších třech sezonách

Date of publication Author Klub

Liberec - Osmadvacetiletý útočník Tomáš Filippi bude pokračovat v libereckém dresu také v následujících sezonách. S klubem se dohodl na podpisu nové tříleté smlouvy.

Rodák z Rychnova nad Kněžnou naskočil v dresu Bílých Tygrů již do sedmi extraligových sezon. Pod Ještědem dosud odehrál v nejvyšší české soutěži 275 zápasů, v nichž si připsal 178 kanadských bodů. Za sebou však má také štace v KHL, kde v dresu Metallurgu Magnitogorsk zvedl nad hlavu Gagarinův pohár.

V uplynulé sezoně bojoval šikovný centr se zraněním zad, které musel vyřešit až chirurgický zákrok. Přesto si v 22 odehraných utkáních připsal velmi solidních 16 bodů za šest branek a deset asistencí.

Vyjádření sportovního manažera Patrika Augusty

„Tomáš patří k nejlepším evropským centrům, je velmi silný na buly a řadí se mezi výrazné postavy celé extraligy. Zároveň je součástí charakterové i vítězné osy našeho týmu. Jeho návrat po zranění pro nás bude obrovským posílením. Jsme rádi, že jsme se domluvili.“


Profil Tomáše Filippi

Do šesté třídy hrál talentovaný forvard v Trutnově, ale protože se tam nehrála ve vyšších ročnících žákovská liga, byl nucen přestoupit do Dvora Králové. V deváté třídě si ho vyhlédli Bílí Tygři, a tak se přesunul pod Ještěd.

V sezóně 2007/08 se jako patnáctiletý stal jedním z tahounů dorostu a ve čtyřiceti duelech si připsal jednadvacet bodů. Svou nejlepší sezónu ve stejné kategorii zažil o rok později, kdy ve dvaceti zápasech nasbíral 36 bodů. Spolu s Jaroslavem Vlachem nebo Adamem Jánošíkem postupovali sezónou prakticky bez porážky. Ten samý rok už nastupoval v juniorce a v 26 zápasech si připsal třináct bodů.

V ročníku 2009/10 se stal jasným lídrem liberecké dvacítky. Tomáš byl tak pozván do reprezentace do osmnácti let na šampionát do Běloruska. Na jaře si ho nakonec vybral v juniorském draftu Québec Remparts ze zámořské ligy QMJHL na 24. místě v prvním kole.

Tygří talent se tak rozhodl, že zkusí štěstí za velkou louží, a přestoupil do Quebecu. Hned v prvním roce zažil famózní sezónu. V 62 zápasech nasbíral neuvěřitelných 56 bodů. Celé to navíc korunoval v play-off, kdy patřil k nejlepším hráčům týmu.

Další rok přestoupil rodák z Rychnova nad Kněžnou v rámci ligy QMJHL do Baie-Comeau Drakkar a opět patřil k hlavním tahounům mužstva. Navíc byl Filippi na přelomu roku povolán na šampionát dvacítek do kanadského Edmontonu a Calgary, kde Češi vypadli ve čtvrtfinále.

Do NHL se bohužel Tomášovi nepodařilo proklouznout, rozhodl se tedy pro návrat do Liberce. Jako extraligový nováček se Filippi hned stal jedním z lídrů Tygrů. Návrat do Evropy mu nedělal takové potíže, jako mnoha hráčům, a tak rychlý forvard nasbíral 25 bodů v 51 zápasech a byl mezi třemi nejlepšími nováčky sezony. V dalších dvou sezonách už se vypracoval mezi hlavní tahouny tygří smečky. V ročníku 2013/14 poprvé nakoukl do reprezentačního áčka, o rok později už byl jeho pravidelným členem.

Díky skvělým výkonům si mladého útočníka vyhlédl ruský Metallurg Magnitogorsk, kde od sezony 2015/16 Filippi nastupoval. Magnitogorsk s ním v sestavě dvakrát došel do finále KHL, v roce 2016 dokonce slavil zisk Gagarinova poháru.

Sezona 2017/18 však byla pro Tomáše smolná. Vzhledem k zranění zad odehrál pouze 25 zápasů a v prosinci se s Magnitogorskem dohodl na rozvázání smlouvy. Po doléčení zranění byl ale znovu připraven pomoci Bílým Tygrům v závěru ročníku a vedl si skvěle! Za Liberec stihl odehrát pouze 14 zápasů, ale připsal si v nich 11 bodů a patřil k neproduktivnějším libereckým hráčům v play-off. Po skončení sezony dal znovu přednost zahraničnímu angažmá, když přijal nabídku Amuru Chabarovsk.

V listopadu 2018 se ovšem vrátil zpátky k Tygrům, kterým svoji produktivitou výrazně pomohl k vítězství v základní části a ke stříbrným medailím v play-off. Nadcházející sezónu 2019/20 Filippi rozehrál pod Ještědem, kde si kvalitními výkony řekl o angažmá v už známém Magnitogorsku. Druhou polovinu ročníku tedy strávil v KHL, nicméně po sezóně znovu zamířil domů do Liberce.

Mezi Tygry opět patřil mezi tahouny týmu, v "covidové" sezoně 2020/21 však stihl zaznamenat pouze 22 utkání, než jej ze hry vyřadilo zranění zad. Přesto byl skvělými výkony podepsán pod ziskem stříbrných medailí. Svou kariéru spojí Tomáš Filippi s Bílými Tygry díky nové smlouvě také v příštích třech letech.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Parádní vstup do série! Deváťáci nasázeli domácímu Dynamu šest gólů

Juniorce rozhodující duel v Brně utekl, v play-off končí ve čtvrtfinále

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení