Akademie Bílí Tygři Liberec

Trenér Tygřic Jan Daněk: Pauza je dlouhá. Priorita se přesouvá na zapracování nováčků do týmu

Date of publication Author Jonáš Majtyka

Liberec - Bílé Tygřice se po třech odehraných čtvrtinách nachází na třetím místě tabulky a na druhý Děčín ztrácí pouhé tři body. Nyní je ovšem čeká dlouhá přestávka, která se protáhne až do konce ledna. O nepovedeném systému soutěže, nasazování nových, mladých, hráček a o cílech v nadcházejících utkáních promluvil trenér Jan Daněk.

Jak byste zhodnotil dosavadní část soutěže a jak jste zatím spokojeni s výsledky?
Téměř každé mužstvo skupiny A2 mělo od začátku soutěže ve svém středu nějakou, nebo dokonce několik tzv. rozdílových hráček. Stačí se podívat na statistiky ženské ligy a hned uvidíte, které z nich mám na mysli. Konečné stavy zápasů byly závislé na tom, v jaké sestavě tým hrál. S výsledky jsem spokojený, jen mne mrzí prohra s Karlovými Vary. V utkání jsme byli lepší, ale nedokázali jsme si poradit s jednou jedinou útočnicí, která byla podpořena velmi dobrým výkonem jejich brankářky.

Ztráta s Děčínem mi tolik nevadí, děčínské vedení s mužstvem pracuje a vyhráli zaslouženě. Bodů, které jsme v domácím utkání odevzdali Kobře Praha, je určitě škoda, s ohledem na celkové umístění. V zápase ale dostali prostor nové hráčky, které bude tým potřebovat v dalších sezónách.

Můžete si všimnout, že divize TOP začíná hrát až koncem ledna. Do té doby týmy této soutěže neodehrály nic. Jejich manažeři nyní lovili hráčky, tudíž dojde k posunům těch nejlepších do mužstev vyšších skupin. Liberec už v prosinci pustil Terezu Mazancovou do Berouna (divize A1). Je otázka, zda své rozdílové svěřenkyně pustí Karlovy Vary a Děčín, resp. zda jejich hráčky budou mít zájem hrát kvalitnější utkání ve skupině A1 nebo dokonce skupině TOP. V posledním kole bude velký otazník, jaká mužstva nastoupí. My se budeme snažit zapojovat nováčky s výhledem do budoucnosti, což nás ovšem může stát nějaké body a lepší umístění.

Nyní máte až do konce ledna přestávku, jaký je váš názor na tak dlouhou pauzu a jaký to může mít vliv na tým?
Ano, pauza je dlouhá. Je způsobena akcemi ženských reprezentací. Nechápu, jak je možné, že jejich akce nejsou lépe sladěny a vzniká takto veliká díra. Samozřejmě to bude mít vliv na momentální výkonnost děvčat. Záleží na tom, jak bylo jejich vedení aktivní a v této přestávce se svými týmy pracovali. Na výsledky ale budou mít větší vliv přesuny klíčových hráček, o kterých jsem se již zmiňoval. Liberec i přes nesystémovost a nesmyslnost současné ženské ligy nebude žádné z nich bránit zkusit hrát vyšší soutěže, protože máme zájem na jejich hokejovém růstu.

Zároveň však předesílám, že v dalších sezónách nemáme zájem v současném modelu soutěže pokračovat. Již v říjnu minulého roku jsem podal řídícímu orgánu podnět ke změně systému ligy žen. Provést změnu není úplně snadné. Zjistil jsem, že jí chtějí skoro všichni. Bude ale obtížné najít shodu, jak by měl nový formát vypadat. Budou na sebe narážet kritéria kvality soutěže proti vynaloženým nákladům. Bohužel, peníze nebývají na druhém místě. Předpokládám, že v několika málo týdnech bude o modelu rozhodnuto. Podle výsledku budu já osobně zvažovat, zda budu s ženským týmem pokračovat.

Jaké jsou na tuto herní přestávku plány?
Trénujeme přibližně ve stejném objemu, jako když soutěž běží a chceme v rámci přestávky odehrát několik přátelských utkání. Před Vánocemi jsme se střetli s Jonsdorfem a ve druhém týdnu tohoto měsíce s nimi chceme hrát druhé utkání. Hledáme další soupeře, ale je to obtížné, pokud nechcete hrát opět s Děčínem, pražskou Kobrou nebo Lovosicemi.

Do zápasů jste taky začali nasazovat několik nových, mladých, hráček. Co říkáte jejich výkonům, popř. kdo na vás udělal největší dojem?
Pauzu v soutěži jsem využili právě na dořešení administrativních věcí u nových hráček. Je mezi nimi několik děvčat, které se podařilo do kolektivu zapracovat a chci je ještě v posledních zápasech nasadit. Máte pravdu, již dostalo prostor několik nováčků. Velmi dobře si vede Lucie Čápová a její výkony se stále lepší. Velmi dobře se v utkáních poradila Anna Štěrbová, která prošla tygří přípravkou. Svými výkony mne překvapuje Anna Slancová, která se k týmu připojila bez jakékoliv hokejové přípravy. Tato děvčata a další, která letos do týmu přišla a bohužel jsem se o nich nezmínil, budou v dalších letech páteří ženského mužstva.

Na celkové první místo už se bodově nemáte šanci dotáhnout. Jaké jsou tedy do zbývajících zápasů cíle?
Samozřejmě bych byl rád, kdybychom skončili druzí. To bude záležet na tom, zda týmu pomůžou Viki Švejdová, Karolína Hornická, Věra Horáková a Karolína Sýkorová, které zároveň hrají náročné chlapecké soutěže. Kromě toho nevylučuji, že budou následovat Terezu Mazancovou do skupiny A1 nebo dokonce skupiny TOP. Vím o tom, že některé z nich osloveny byly a bude záležet jen nich. Jak jsem zmínil, jejich případný posun budu podporovat.

Když nemůžeme vyhrát skupinu, tak se priorita posouvá právě na co nejlepší zapracování nováčků do týmu. Musíme být připraveni na to, že některé z hráček základní sestavy mohou v příští sezóně mužstvo, byť třeba jen dočasně, opustit z nejrůznějších důvodů. Např. ukončí školu a budou pokračovat v dalším studiu vně Liberec, budou pracovat mimo město, budou plnit mateřské povinnosti, atd.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Parádní vstup do série! Deváťáci nasázeli domácímu Dynamu šest gólů

Juniorce rozhodující duel v Brně utekl, v play-off končí ve čtvrtfinále

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení