Akademie Bílí Tygři Liberec

Trenér čtvrté a páté třídy Jakub Mulač: Důležité pro nás nejsou výsledky, ale posun hráčů

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - Seriál Pod pokličkou Tygří cesty pokračuje pohledem na naše čtvrťáky a páťáky. Mladí Tygři v těchto kategoriích získávají jistotu v základních hokejových dovednostech, a to stále zábavnou formou her. Více prozradí hlavní trenér výběrů U10 a U11 Jakub Mulač.

Pod pokličkou Tygří cesty - 4. díl:

4. a 5. třída s hlavním trenérem Jakubem Mulačem

Společně s kolegy Martinem Bouškou, Jiřím Zobínem a Martinem Duschkou se staráme o program obou kategorií. Každý tak dáváme dětem něco ze svých znalostí a zkušeností a to po stránce lidské i sportovní. Vzhledem k tomu, že jsou děti v našich kategoriích v tzv. zlatém věku motoriky a díky tomu se učí rychle novým pohybům, snažíme se v co největší míře rozvíjet dovednosti našich svěřenců na ledě i mimo něj.

Pro děti máme připravený pestrý všesportovní program. Vyjma pěti tréninků na ledě trénujeme i třikrát na suchu. Obsahem „suchých“ tréninků jsou základy sportovních her jako fotbalu, házené, volejbalu a dalších. Stejně tak se ale na suchu snažíme zaměřit například na základy atletiky a také gymnastiky. Tréninky se tedy odehrávají nejen na ledové ploše, atletickém oválu nebo fotbalovém hřišti, ale také v gymnastické hale v areálu Sport Parku Liberec.

Důrazně se snažíme klukům vštípit základy rozcvičení a jeho zákonitosti a dále se na suchu zejména snažíme ovlivňovat a rozvíjet koordinační a rychlostní schopnosti. Jelikož si uvědomujeme, že hokej je sport s jednostranným zatížením, pokoušíme se také o nějakou kompenzaci. V našem případě spolupracujeme jednou týdně s naším kondičním trenérem Tomášem Krámským.

Veškeré tréninky na ledě se snažíme vést v duchu 20/20/20. V překladu to znamená, že se 20 minut věnujeme technice bruslení a to většinou po zapracování na úvod tréninku. Následuje 20 minut nácvik dovedností a 20 minut hry, kdy prokládáme většinou nácvik dovedností různými herními cvičeními. Obsahem tréninku je naší nastavenou cestou z 50% hra a z 50% dovednosti.

V těchto kategoriích se převážně zaměřujeme na zdokonalení bruslení, vedení kotouče a fintování, zdokonalení střelby, přihrávky a zpracování kotouče, zdokonalujeme také odebírání a krytí kotouče a snažíme se jak z pohledu útoku i obrany děti naučit řešit situaci 1-1 a komunikovat mezi sebou. V každé tréninkové jednotce se snažíme maximálně využít čas na ledě a zároveň učit děti novým pohybům i zábavnou herní formou, kdy děti například plní úkoly bruslení, když se jedou napít a podobně.

Tím se snažíme děti nevědomky učit i v době pauz mezi jednotlivými cvičení. Chceme jim být s kolegy příkladem a to ať už ve slušném chování, tak i v přístupu na ledě, kdy se mnohokrát do různých výzev a her zapojujeme sami a motivujeme tím děti k ještě lepším výkonům. Vím, že pět tréninku zní jako hodně, když do toho ještě připočteme víkendové zápasy, ale zároveň nám děti navštěvují i jiné sporty a my je mile rádi necháme rozvíjet i tam a pak z toho máme například ledy tři.

Jeden trénink věnujeme v týdnu vždy hře celých 60 minut. Kombinujeme hry na hřištích pro minihokej, variantu Pouzar po polovinu hřiště, celoplošný hokej a další varianty hokeje, nebo i jiných sportů a soutěží na ledě. V těchto kategoriích se postupně přechází na celoplošný hokej, a proto se musíme zaměřit už i na základy pravidel, delší úseky bruslení a další. V obou kategoriích máme i dostatečné zápasové využití pro veškeré hráče.

Snažíme se, aby nám hrálo zápasy co nejvíce dětí a aby to byly zápasy, které můžou naše hráče rozvíjet správným směrem. Výsledky pro nás nejsou nijak důležité. Jako důležité považujeme posun, kdy se sehrálo takové utkání, kde se naši svěřenci museli poprat o každý centimetr ledu a museli ze sebe vydat to nejlepší.

V neposlední řadě bych zde rád zmínil i spojitost s naší základní školou U Školy, kterou většina našich svěřenců navštěvuje. Máme skvělou komunikaci s celým učitelským sborem a snažíme se, aby děti, které chtějí hrát, ve škole vyšlapovaly ať už zmíněným příkladným chováním, tak i prospěchem úměrným jejich schopnostem. Každý týden se scházíme s vyučujícími našich hokejových tříd, mluvíme o dětech a snažíme se je společnými silami vést správným směrem.

Děti v tomto období jsou plné energie a naším úkolem je využít ji správným směrem. Nejen po stránce hokejové a sportovní, ale třeba tím, že vybudujeme skvělou partu dětí, které se můžou stát i mimo hokej skvělými životními přáteli a budou mít sport navždy v lásce.

Jakub Mulač

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Také v květnu se můžete těšit na bohatý development program!

Šejc, Kučera, Tureček, Sanejstr i trenér Fiala. Český výběr U15 míří na turnaj do Salzburgu

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení