Akademie Bílí Tygři Liberec

Tygři si popáté zahrají CHL! Jaké byly jejich předchozí účasti?

Date of publication Author Jonáš Majtyka

Liberec - Bílí Tygři jsou ve stále ještě mladé Champions Hockey League téměř pravidelným účastníkem, neboť chyběli pouze v jednom případě. Po roční pauze se letos šelmy vrací na evropské kolbiště, pojďme si nyní připomenout, jak si vedly v předchozích případech.

Boj až do konce

V prvním ročníku CHL se týmy rozdělily do jedenácti skupin po čtyřech, přičemž do play-off postupovali vítězové a pět nejlepších celků z druhých míst. Tygři začali porážkou s finským Oulu, následně si ale poradili s mistrem německé DEL, týmem Kölner Haie, a vítězem slovenské extraligy, Košicemi.

Mužstvo od našich východních sousedů ale následně na domácím ledě připravilo Liberec o velmi důležité body. Šelmy poté podruhé porazily Köln a stále živily šance na play-off.

V boji o první místo si to rozdaly v odvetě s Oulu, kterému však podlehly 1:3 a z postupu se radoval klub ze země tisíců jezer. I přesto se Liberečtí nemuseli vůbec za nic stydět, neboť až do poslední chvíle bojovali o vyřazovací boje, které jim jen těsně unikly.


Poprvé v play-off

Druhý ročník CHL byl již pro Tygry úspěšnější. V tříčlenné základní skupině sice dvakrát prohráli se švédským Skellefteå AIK, jenže díky dvěma skalpům slovenské Nitry skončili na druhé pozici, která zajišťovala play-off.

V tom jako první narazil tým z města pod Ještědem na další klub ze země tří korunek, tentokrát na Linköpings HC. Papírovým favoritem byl před dvojzápasem soupeř, Liberečtí však svého protivníka zaskočili a po výhrách 4:1 a 6:3 postoupili do osmifinále.

Dalším vyzyvatelem se stal Davos ze Švýcarska, který první utkání v Home Credit Aréně ovládl 5:3 a Severočeši tak museli v odvětě zvítězit minimálně o tři branky. I přes statečný výkon ale na švýcarské půdě padli a na postup mezi nejlepších osm si museli počkat do dalších let.


Vyřazeni kolegou

V sezóně 2016/17 čekaly náš celek v základní skupině H pouze týmy ze severu. V podstatě se opakoval scénář z minulého ročníku, s TPS Turku z Finska Tygři dvakrát prohráli, dvěma výhrami nad norským Lørenskogem si však pohlídali postupovou příčku.

V prvním kole druhé části soutěže narazili svěřenci tehdejšího trenéra Filipa Pešána na Färjestad a i po roce soupeře ze Švédska předčili. O postupu do osmifinále rozhodla výhra 4:1 na domácím ledě. Druhé utkání sice šelmy prohrály 0:2, v celkovém součtu ale vstřelily více branek, což bylo rozhodující.

V následném kole přisoudil los Liberci do cesty Vítkovice, jeho pravidelného soupeře z extraligy. První zápas zvládli lépe Tygři, jenže v odvětě moravskoslezský celek vyrovnal skóre a o postupujícím muselo rozhodnout prodloužení, které vyšlo lépe našemu protivníkovi. Tým z města pod Ještědem tak podruhé za sebou skončil v osmifinále.


Těsně pod vrcholem

Čtvrtá a zatím poslední účast Tygrů v Champions Hockey League byla nejúspěšnější. Soutěž zúžila počet týmů a základní část tak proběhla v osmi skupinách po čtyřech mužstvech. Liberečtí dvakrát padli s Växjö ze Švédska a naopak dvakrát skolili welšský Cardiff. Rozhodující utkání přišlo v předposledním kole, kdy šelmy oplatily Davosu vyřazení ze sezóny 2015/16 a postoupily do vyřazovací fáze.

V osmifinále poté narazily možná na nejtěžšího možného soupeře, v té době dvojnásobného vítěze CHL, Frölundu, která útočila na zlatý hattrick. První střetnutí vyhráli Indians o gól, ve druhém zápase ale Tygři ovládli divokou přestřelku 5:4 a v následném prodloužení jako první v historii vyřadili Frölundu z play-off evropské soutěže.

Ve čtvrtfinále narazili naši hokejisté na švýcarský ZSC Lions a opět museli stahovat jednobrankové manko z úvodního duelu. Rozhodující utkání tentokrát došlo až do samostatných nájezdů, v nichž byli Tygři úspěšnější a vybojovali si místenku mezi nejlepšími čtyřmi týmy Evropy!


V semifinále však opět nestačili na mužstvo Växjö Lakers, na němž si vylámali zuby již v základní skupině. V prvním zápase sice uhráli cennou remízu, jenže v odvětě inkasovali šest branek a brány finále jim zůstaly zavřeny.

I tak se jednalo o fantastický úspěch a nám nezbývá než doufat, že Bílí Tygři předvedou v Champions Hockey League minimálně stejně povedenou jízdu jako před dvěma lety. CHL startuje již 29. srpna, buďte u toho!

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Parádní vstup do série! Deváťáci nasázeli domácímu Dynamu šest gólů

Juniorce rozhodující duel v Brně utekl, v play-off končí ve čtvrtfinále

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení