Akademie Bílí Tygři Liberec

V Liberci byl zájem provést určité změny. To mě oslovilo, říká Aleš Pařez

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - Hráči libereckého A-týmu a farmy z Benátek nad Jizerou procházejí pod rukama Aleše Pařeze. Uznávaný kondiční trenér spolupracuje i s hvězdami NHL, jako jsou David Pastrňák či Jakub Vrána. V organizaci Bílých Tygrů působí od roku 2015.

Pod pokličkou Tygří cesty - 12. díl:

Kondiční příprava s Alešem Pařezem

O přínosu kratších a intenzivnějších cvičení

Směřuje k tomu celý vědecký výzkum. Hokej je silový a výbušný sport. Jsou tam pauzy, kdy hráč odpočívá a poté ze sebe musí vymáčknout maximum. Je potřeba zaměřovat se na sílu a dynamiku. Pro hokej jsou kratší a intenzivnější cvičení bezesporu lepší.

O práci s hráči rozdílného věku

Mladší kluky se snažíme přesvědčit, že trénují hlavně pro sebe. Zároveň chceme, aby sami pracovali i nad rámec běžného tréninku. Starší hráči už mají zkušenosti z předchozích klubů, případně i z ciziny. Takže těm jen doplňujeme stávající programy a přidáváme nové vědomosti. Děláme vše pro to, aby u nás měli kvalitní zázemí a prostředí k práci.

O individuálním přístupu v přípravě

Pokud se zaměříme na letní přípravu, její jádro tvoří cvičení, která by měla být vyhovující pro všechny. Když je ale někdo například po lékařském zákroku, nebo má nějaké zdravotní potíže, program se těmto hráčům upravuje.

Individuálně ovšem pracujeme i na jednotlivých věcech. Kluci vědí, co potřebují dělat a my se o tom s nimi bavíme. Samozřejmě všichni hráči nejsou stejní, každý má své specifické požadavky. Základy přípravy jsou nicméně pro všechny stejné.

O klientech z NHL

Pracujeme spolu hlavně přes léto. Kluci si po dlouhé sezóně potřebují trošku odpočinout, takže nejdříve mají volno. Pak začneme nabírat svalovou hmotu a postupně přecházíme do silových cvičení s větší intenzitou. Zakončuje se to prací na výbušnosti. Do toho chodí hráči individuálně na led a provozují i jiné sporty, například tenis. Jsou aktivní, koneckonců to je jejich práce. Vybírají si, co je baví a na čem mohou zároveň postavit kondici.

O svém začátku v Liberci

Byl jsem v zahraničí, kde jsem procestoval různé kluby. Když jsem hrál v Anglii, začal jsem k tomu i individuálně trénovat. Můj plán byl vrátit se do Česka, zúročit získané zkušenosti a trávit čas s rodinou, od které jsem byl daleko. Hledal jsem organizaci, která se ubírá moderním směrem. V Liberci byl zájem provést určité změny a to mě oslovilo.

O pokrocích, které hráči dělají

Vypovídají o tom také umístění, jakých Bílí Tygři dosahují. Daří se nám vychovávat hráče, kteří se Tygří cestou dostanou z Benátek do áčka, NHL, KHL, nebo dalších prestižních soutěží. Je to zásluha všech lidí v organizaci. Našich hráčů si všímají skauti a otevírají se jim další možnosti.

Aleš Pařez

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Vzácná návštěva! Do Liberce zavítal Kevin McLaughlin z vedení USA Hockey

Král s Galvasem si zahrají na MS osmnáctek!

Reprezentační srazy byly plné mladých Tygrů!

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení